Hud- & foderkänslighet hos katter

Har din katt kliande eller torr hud?

 

Kattens päls bör vara ren och fluffig och kännas mjuk och len när du klappar den. Så om du upptäcker röda märken, knölar, flagnande hud eller andra tecken på irritation när du klappar katten, kan den ha en hudåkomma som kräver behandling. Se upp med ökat kliande, slickande eller rivande på vissa platser.

 

 

Vad är orsakerna till att katten kliar sig?

 

Kattens kliande och torra hud kan bero på många saker. Om den visar tecken på irritation kan du tala med veterinären, som kommer att kunna ställa en diagnos. Veterinären rekommenderar kanske tester för att identifiera den exakta orsaken till kattens hudproblem. Vanliga orsaker är:

 

FODER-INTOLERANS

Detta kan uppstå som ett resultat av en reaktion mot vissa typer av proteiner i kattens foder.

Andra allergier

Din katt kan vara allergisk mot allergener som den andas in, till exempel damm, pollen, mögel osv. Vissa behandlingar mot loppor kan orsaka så kallad kontaktallergi.

Parasiter

Loppor, löss och kvalster kan alla orsaka hudirritation. Bett av parasiter är irriterande och kan göra att katter biter och kliar sig så att huden skadas.

Hormonell obalans

För mycket eller för lite av vissa hormoner kan göra katter benägna att utveckla hudproblem. Sådan obalans kan tyda på andra allvarliga underliggande problem som behöver identifieras och behandlas.

Infektioner

Bakterieinfektioner kan orsaka hudproblem.

 

Hudproblem att se upp med hos katt

 

 

Om du har en katt har du sett hur mycket tid den ägnar åt att hålla pälsen ren. På grund av denna välputsade utsida kan det dock ta lite tid innan du upptäcker hudproblem som kan vara besvärliga för katten. Faktum är att du kanske inte märker någon typ av irritation alls, om du inte ser något av dessa tecken:

  • Röda fläckar, prickar eller finnar
  • Knölar, sårskorpor eller hudförhårdnader
  • Torra, flagnande eller fjälliga fläckar
  • Pälsavfall
  • Illaluktande hud
  • Kliar, river, slickar eller gnider sig mer än vanligt

 

Vad kan jag göra för att hjälpa min katt att sluta klia och riva sig?

 

Kolla efter skadedjur

 

Kontrollera kattens päls och hud noga för att se om den har fästingar, loppor, kvalster, löss eller andra parasiter. Om du upptäcker några kan du fråga veterinären om råd och följa lämplig behandling.

Överväg om det är allergi

 

Om katten inte har några parasiter och är frisk i övrig kan besvären bero på en allergisk reaktion på något i miljön, såsom pollen, damm eller mögel. Det kan resultera i allergisk dermatit, en inflammation i huden som gör att katten slickar sig, river sig, tappar päls och får torr, flagnande hud.

Utfordra din katt väl

 

Även om kattens hudproblem inte beror på nutritionen, kan den få hjälp av att äta högkvalitativ kattmat som är särskilt sammansatt för överkänslig hud. Titta efter ett mat som innehåller högkvalitativt protein, essentiella fettsyror och antioxidanter – alla är viktiga näringsämnen som kan hjälpa till att läka och skydda kattens hud.

 

Prata med din veterinär

 

Hudåkommor kan bero på många olika orsaker – från parasiter till allergier, hormonell obalans, bakterier, infektioner, stress med mera. Se till att tala med veterinären om kattens individuella hälsa och behandlingsalternativ och fråga om det kan hjälpa att byta foder.

 

anchor

Ta hand om din katt

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Hund- och kattskötsel