Matsmältning

 

 

Vad är matsmältningsproblem hos hund?

 

Matsmältningsproblem är alla tillstånd som förhindrar en normal matsmältning, eller gör att fodret passerar mag-tarmkanalen i en annan takt än normalt. Matsmältningsproblem hos hundar är ett av de vanligaste skälen till att gå till veterinären.

 

 

 

 

Lär känna tecknen på problem

 

 

Vissa tecken på att hunden har matsmältningsproblem är lätta att upptäcka. Se till att tala med veterinären om hunden visar några av följande tecken:

 • Kräkning
 • Diarré eller lös avföring
 • Förändrad aptit
 • Gasbildning
 • Bubblande mage
 • Förstoppning
 • Plötslig inaktivitet eller nedstämdhet

Kom ihåg att hundar ibland visar andra tecken, såsom kliande hud eller öron.

Vad orsakar matsmältningsproblem hos hund?

 

Matsmältningsproblem kan bero på en mängd olika saker och vissa av dem kan göra att hunden inte mår så bra. Här är några av de vanligaste orsakerna till matsmältningsproblem och magproblem hos hund.

Foderöverkänslighet

 

Foderöverkänslighet är en reaktion på ingredienser i foder som kroppen inte tål. Det är ett vanligt problem och kan antingen vara en immunbaserad eller en icke immunbaserad reaktion.

Foderöverkänslighet är individuellt, men trots att alla hundar är olika beror foderöverkänslighet i de flesta fall på vanliga ingredienser som hunden har utsatts för tidigare, såsom nötkött, kyckling, mejeriprodukter eller vete. Om din hund regelbundet har diarré eller kräks när den nyss har ätit, kan den vara överkänslig mot fodret.

 

Stress hos hundar

 

Precis som människor är vissa hundar mer känsliga för förändring än andra. Det finns många saker som hundar tycker är stressande. Kronisk stress, eller ofta förekommande kortvarig stress, kan orsaka en mängd negativa reaktioner, inklusive matsmältningsproblem. Vanliga saker som orsakar stress hos hundar är:

 • Förändrade rutiner (t.ex. att exponeras för nya människor, platser eller saker, en ny bebis, gäster, förändringar av schemat hemma)
 • Höga ljud (t.ex. fyrverkerier eller åska)
 • Förändring av omgivningarna (flytta till ett nytt hem eller åka på semester)
 • Det personliga utrymmet invaderas (bli störd vid vila, eller för mycket kramande och pussande)
 • Separation från familjemedlemmar (skapar separationsångest)

 

 

 

Andra orsaker

 

Inflammation och irritation i hundens magsäck (gastrit)
Inflammation i hundens tunn- eller tjocktarm (enterit, kolit)
Överdriven tillväxt av bakterier i hundens tarmar
Inflammation i hundens bukspottkörtel (pankreatit) eller otillräckligt med matsmältningsenzym

 

 

Hur kan du hjälpa?

 

Om du misstänker att hunden lider av matsmältningsproblem kan du först tala med veterinären om nutrition som kan hjälpa. Veterinären kan rekommendera andra behandlingar också.

 

Du kan hjälpa hunden ytterligare genom att minska det som orsakar stress i omgivningen med några av dessa förslag.

 

 

Håll dig till en rutin

 

Hundar älskar förutsägbarhet. Om hunden vet att den kan förutsäga när du ska komma hem, när måltider serveras och när det är dags för promenad, kommer det att hjälpa den att finna lugn och ro i livet.

Socialisera, socialisera, socialisera!

 

När hundar är välsocialiserade har de inte bara utsatts för en rad olika människor, djur, platser, ljud och situationer, hunden kopplar också allt detta till något positivt. Om era utflykter är trevliga upplevelser för hunden kommer den att känna sig lugn och trygg.

Skaffa tillbehör

 

Det finns ett antal produkter på marknaden som hjälper till att reducera stress hos hundar – från akupressurtäcken eller ”ångestvästar” till doftavgivare med feromoner.

 

Konfrontera stressen där den sätter in – hos hunden!

 

När stressen slår till kan den ställa till stora problem i hundens inre. Hjärnan producerar kemiska substanser som signalerar ”stress!” till resten av kroppen, till exempel mag-tarmkanalen. Men nutritionen som hunden får i sig kan göra stor skillnad. Lugnande ingredienser såsom mjölkprotein kan hjälpa stressade hundar att slappna av. Foder som tillverkats av mycket lättsmälta ingredienser kan vara skonsamma för oroliga magar. Och denna lättnad kan uppnås så enkelt som att byta hundens foder – prata med veterinären.

anchor

Ta hand om din hund

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Hund- och kattskötsel