Matsmältningshälsa för hundar

Vad innebär matsmältningsproblem hos hundar?

Ett matsmältningsbesvär är ett hälsoproblem som hindrar din hund från att smälta maten ordentligt, eller ändrar hur snabbt det tar för maten att passera genom matsmältningskanalen. Ignorera inte varningssignalerna! Om din lurviga vän visar symtom på matsmältningsbesvär ska du omedelbart kontakta din veterinär.

Kvinna i gul filt gosar med liten hund på soffan


Lär känna varningstecknen

Vissa tecken på matsmältningsproblem hos din hund är lätta (och obehagliga) att upptäcka. Rådgör med din veterinär om din hund har något av dessa symptom:

 • Kräkningar
 • Diarré eller mjuk avföring
 • Förändrad aptit
 • Besvär med gaser
 • Gurglande mage
 • Förstoppning
 • Plötslig inaktivitet eller depression
 • Kliande hud/öron

Vad orsakar matsmältningsproblem hos hundar?

Matsmältningsbesvär kan bero på en mängd olika orsaker och samtliga kan få din hund att må dåligt. Här följer några av de vanligaste orsakerna till matsmältningsproblemen hos hundar.

 

Golden retriever på veterinärbord bredvid veterinär
 • Akut gastroenterit

  Detta är den vanligaste orsaken till "orolig mage" hos hundar. Den består vanligtvis av kräkningar och diarré som börjar plötsligt men kan också bara vara diarré. Det kan orsakas av många saker, som att äta något osmakligt (vi vet alla att våra hundar älskar att göra det!), parasiter, virus och främmande kroppar, för att bara nämna några.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsjukdom

  Till skillnad från de plötsligt uppkomna sjukdomarna som vi just nämnde, uppträder kroniska enteropatier långsammare och tenderar att pågå under lång tid. Diarré och viktminskning är vanliga tecken. Återigen kan det orsakas av många olika saker, såsom negativa foderreaktioner och genetik.

 • Kolit

  Tjocktarmen är en del av grovtarmen och när den blir inflammerad kallas det kolit. Det är vanligtvis mycket karakteristiskt och de flesta hundar visar samma symptom – de ser ut att behöva bajsa, de kan anstränga sig för att bajsa men det kommer inte ut mycket, och ett av de klassiska tecknen på kolit är färskt blod och/eller slemmigt slem i avföringen.

 • Pankreatit

  Detta är ett allvarligt tillstånd hos hundar och kan vara livshotande. Vanliga tecken på pankreatit är plötsligt insättande kräkningar, depression och aptitlöshet. Det är också ett mycket smärtsamt tillstånd så din hund kan vara rastlös och inta "play bow"-positionen för att försöka lindra smärtan. Om du har några misstankar om att din hund kan ha pankreatit ska du ta den till veterinären så snart du kan.

 • EPI – exokrin pankreasinsufficiens

  Detta komplicerat klingande namn beskriver ett tillstånd där hundar saknar vissa enzymer som behövs för matsmältningen. Bukspottkörteln producerar några av dessa och när de saknas passerar maten rakt igenom utan att hunden kan tillgodogöra sig näringsämnena. Hundar med EPI tenderar att vara glupskt hungriga men går ändå ner i vikt och ser ut att vara i dåligt skick. Eftersom de inte smälter fett så bra kan deras avföring vara gråaktig. Vissa raser, t.ex. schäfer, är mer benägna att drabbas än andra. Vanligtvis ger komplettering av kosten med de saknade enzymerna ett bra resultat.

 • Matallergier

  Hundar kan reagera negativt på vissa livsmedel av ett antal olika skäl och tillsammans kallar vi dessa för negativa foderreaktioner. Äkta foderallergier är mer sällsynta än man tror och de brukar orsakas av proteiner i livsmedel som nötkött och kyckling. Foderallergier kan orsaka kräkningar och diarré och även hudproblem som klåda.

 • Förstoppning

  Precis som hos människor har hundar svårt att bajsa och går på toaletten mer sällan när de är förstoppade. Förstoppning kan bero på många olika saker. Att äta ben kan göra avföringen hård och svår att passera, uttorkning eller en trög tarm innebär också att avföringen är torr och svår att passera.

Hur kan du hjälpa till?

Om du misstänker att din hund lider av matsmältningsbesvär bör du först tala med din veterinär om vilka behandlingar som kan hjälpa. Du kan hjälpa din hund ytterligare genom att minska antalet stressutlösande faktorer i dess omgivning med några av dessa förslag:

 

Glad liten hund som klappas i trädgården

Håll dig till en rutin

Hundar älskar förutsägbarhet. Att kunna förutse när du kommer hem, när maten serveras och när det är dags för en promenad hjälper till att minska hundens ångest.

Se tips

Tax i röd sele

Köp tillbehör

Det finns en mängd olika produkter på marknaden som kan hjälpa till att lugna din hund. Be din veterinär om en rekommendation som kan hjälpa till att hantera din hunds stressrespons i ångestframkallande situationer.

Läs mer

Hund tittar upp mot skål från köksgolvet

Tänk på dess kosthållning

Foder med lättsmälta ingredienser kan vara skonsamma för oroliga magar. Fråga din veterinär om hur du byter ut hundens foder och hur du gör det utan att göra hundens mage ännu mer upprörd.

Se alternativ

Rekommenderade produkter för hundar med matsmältningsproblem

Rekommenderade produkter för att stödja matsmältningshälsan

Resurser och tips

Ta del av dessa användbara resurser från vårt team av veterinärer för att ge din hund bästa möjliga vård under åren.