Varför äter min hund så snabbt?

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När människor sätter sig ner för att äta tar de sig oftast tid att njuta av maten. Din hund har dock ett helt annat tillvägagångssätt - de äter vanligtvis upp sitt torrfoder på några sekunder. Läs vidare för att få veta vilka potentiella problem som kan uppstå om din hund äter för snabbt och vad du kan göra för att få dem att sakta ner.

Varför äter min hund så snabbt?

Border collie ligger ner och slickar insidan av en grön skål.
Det är möjligt att din hund bara gillar maten, men här är några mer troliga orsaker till att din hund äter snabbt:

  • Tävling: Om du har fler än en hund kan din snabbätande hund känna att den måste äta snabbt för att undvika att andra hundar stjäl mat från den, säger PetSafe. Eller så kan de ha varit tvungna att konkurrera om mat med sina kullsyskon när de var valpar. Denna tävlingskänsla kan också vara instinktiv. Så även om du har en ensam hund kan den se andra medlemmar i hushållet, inklusive katter och människor, som konkurrenter.
  • Oregelbundna måltider: Om du har adopterat din hund från ett djurhem är det möjligt att de tidigare ägarna inte följde rätt matningsregler eller höll sig till ett regelbundet matningsschema, vilket gör att din hund äter som om den inte är säker på när nästa måltid kommer att komma. Detta kan också gälla hundar som tidigare varit herrelösa och som var tvungna att hitta mat i naturen. Efter tid, omsorg och mycket kärlek kan din hund börja sakta ner och inse att nästa måltid inte är långt borta.
  • Underliggande sjukdom: Det är möjligt att ett underliggande hälsotillstånd gör att din hund känner sig överdrivet hungrig. Diabetes och Cushings syndrom kan påverka din hunds ämnesomsättning och öka aptiten, säger Puppytip. Maskar eller andra parasiter kan också vara orsaken.

Farorna med hundar som äter för snabbt

Kvinna matar en blond pomeranian som sitter på en grå tygsoffa.
Snabbt ätande kan inte bara vara ett tecken på en obehandlad sjukdom - det kan också leda till att din hund blir sjuk. Om din hund äter för snabbt kan den få problem med matsmältningen och kräkningar. Vad som är allvarligare är att äta mat utan att tugga utgör en kvävningsrisk. Enligt Blue Cross är en annan risk ett allvarligt tillstånd som kallas uppblåsthet, vilket inträffar när hunden sväljer mycket luft när den äter för snabbt. Uppblåsthet är mycket obehagligt för din hund. Uppblåsthet (officiellt kallat gastric dilatation volvulus eller GDV) kräver omedelbar veterinärvård eftersom hundens mage vrids, vilket kan leda till bristning och död.

Om det inte finns en klar orsak till att din hund äter snabbt är det en bra idé att låta en veterinär undersöka den - särskilt om det är ett nytt beteende.

Hur man kan sakta ner de snabbätande hundarna

Om det visar sig att din hund har en underliggande sjukdom kommer behandlingen av sjukdomen förhoppningsvis att återställa aptiten till det normala och bromsa ätandet. Om det är foder som är problemet bör du byta till foder av bättre kvalitet för att lösa problemet. Om du matar tävlingsätare separat från andra husdjur på en plats där de känner sig trygga så kan de äta långsammare och det kanske löser problemet. Men om ingen av dessa lösningar saktar ner din snabbätare, kan du prova några knep:

  • Öka utfodringen: Det kan hjälpa att servera hunden mindre måltider två eller tre gånger om dagen i stället för att ge den all mat på en gång. Att äta mindre måltider minskar också risken för uppblåsthet, säger Dogster.
  • Använd en skål för långsam matning: Skålar med långsam matning har inbyggda hinder som är särskilt utformade för att få hundar att äta långsammare. Det finns kommersiellt tillverkade skålar, men du kan också göra en egen genom att placera en mindre skål upp och ner i hundens vanliga skål och hälla maten runt den.
  • Gör måltiden rolig: Servera din hunds mat i en hundleksak som bara släpper ut några få bitar åt gången. Du kan göra din egen version genom att helt enkelt placera en muffinsplåt upp och ner och hälla maten mellan muffinsformarna så att de måste fiska upp den.

Även om orsaken till att din hund äter snabbt kanske inte är allvarlig kan dessa matvanor leda till ett medicinskt problem om de inte kontrolleras. Nästa gång du ser din hund inhalera maten ska du komma ihåg att det som verkar vara ett udda beteende kan ha en allvarlig inverkan på deras hälsa.

Kort om författaren

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en hund- och kattägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter