Hur mycket bör din katt väga?

 

Bara något extra halvkilo kan göra mycket stor skillnad för kattens hälsa, allmänna välbefinnande och livskvalitet i stort. Alla katter har en idealvikt för sin storlek och ras och veterinären kan berätta vad denna vikt är.

Övervikt kan leda till att katten leker mindre och blir deprimerad. Det kan till och med förkorta kattens livslängd avsevärt, jämfört med en katt med hälsosam vikt. Överviktiga katter kan ha mycket högre risk att utveckla allvarliga hälsoproblem, såsom diabetes mellitus, artros, urinstenar, hjärtsjukdom, andningssvårighet och cancer i urinblåsan.

Om din katt är överviktig är du inte ensam. 1 av 3 katter i Storbritannien är överviktiga.* Det kan vara svårt att se om katten går upp i vikt, eftersom det sker gradvis under lång tid. Det viktiga är att du vidtar åtgärder för att hjälpa katten att gå ner i vikt och få en hälsosam vikt.

Vad orsakar viktuppgång hos katter?

 

Viktuppgång är resultatet av en ökad mängd kroppsfett. Detta beror oftast på att katten har ätit för mycket, särskilt i kombination med för lite motion. Men det kan finnas andra bidragande faktorer också.

 

Ålder

Äldre katter är mindre aktiva, har mindre energi och behöver färre kalorier. De går lätt upp i vikt.

Ras

Vissa kattraser går lättare upp i vikt. Detta är vanligast hos blandraskatter.

Kön

Honkatter har lättare för att bli överviktiga.

Medicinska problem

I sällsynta fall kan viktuppgång bero på en sjukdom som kan kräva specifik behandling.

Kastrering

Kliniska studier har visat att den grundläggande ämnesomsättningen är lägre hos kastrerade katter. Kastrerade katter behöver vanligen färre kalorier. Kastrerade katter har dubbelt så stor risk att bli överviktiga på grund av en mer stillasittande livsstil. (Det finns många viktiga hälsoskäl till att kastrera din katt – men kom ihåg att hålla koll på vikten.)

För mycket foder

Katter med obegränsad tillgång till foder äter logiskt nog mer än de behöver.

Äter för mycket

Många kommersiella foder är fullpackade med salt och fett. Detta förbättrar smaken, vilket betyder att katten vill proppa i sig mat.

Utfodringsvanor

Att ge katten matrester och ”människomat” kan leda till övervikt.

Brist på motion

För mycket foder och för lite motion ger ett typiskt resultat: övervikt.

 

Kom ihåg att även om katten inte visar tecken på att vara överviktig, är det viktigt att kontrollera vikten hos veterinären regelbundet för att se till att den bibehåller sin idealvikt.

 

 

 

Tecken på att katten är överviktig

 

 

Mellan veterinärbesöken kan du göra ett enkelt test för att se om katten håller en hälsosam vikt. Lägg handen på kattens sida – är det svårt eller till och med omöjligt att känna revbenen? Då är katten troligen överviktig. Du märker kanske också några av dessa tecken:

  • Har inte längre en tydlig midja
  • Halsbandet behöver sitta lösare
  • Svårt att gå
  • Rör sig sakta
  • Blir andfådd
  • Är på dåligt humör
  • Sover mer än vanligt

 

Vidta åtgärder för viktminskning

 

Förutom att ge din katt rätt foder, bidrar regelbunden motion till en hälsosam viktminskning. Här är några tränings- och motionstips för dig och din katt som ni kan göra tillsammans.

 

Leka med leksaker

 

Att ge katten några hemgjorda eller köpta leksaker kan uppmuntra den att röra på sig.

Fånga ljusstrålen

 

Lys med en vanlig ficklampa på väggarna och låt katten leka. Var noga med att inte använda röd laser – det kan skada kattens ögon.

Snabba promenader

 

Försök att ta med katten ut på en promenad i sele. Kattselar finns att köpa i djurbutiker. När du är ute kan du uppmuntra katten att hoppa och leka med ”leksaker” i naturen, t.ex. lövhögar.

Fråga veterinären om din katts foder

 

Kattens kost är kanske den allra viktigaste faktorn för att hjälpa den att bibehålla en idealisk vikt. Be veterinären om råd kring foder för viktminskning, inklusive vilket foder och hur mycket, och gör ditt bästa för att följa råden. Detta är mycket viktigt, för om katten har varit överviktig kan den ha lätt för att gå upp i vikt igen. Katten bör ha en löpande vikthanteringsplan som bygger på god nutrition, träning och regelbundna veterinärbesök med viktkontroll.

*Arkiverade data. Hill’s Pet Nutrition, Inc.

anchor

Ta hand om din katt

ARTIKLAR OCH VERKTYG

Hund- och kattskötsel

 


Låt din överviktiga katt få starta sin återhämtning

 

Om din katt redan har problem med vikten finns det flera saker du kan göra för att förbättra hennes tillstånd

 

See Wellness Options