Är choklad dåligt för katter?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Man hör ofta att hundar blir sjuka av att äta choklad, men choklad kan också utgöra en allvarlig hälsorisk för katter och kan till och med vara dödligt om de äter för mycket.

Varför är choklad dåligt för katter?

Socker, fett och xylitol (en sockerersättning) är inte bra för katter. Dessutom innehåller choklad två ingredienser som utgör ett ännu större hot mot kattens hälsa: koffein och teobromin som en växtalkaloid som förekommer naturligt i kakao. Särskilt teobromin är ett bevisat gift för de flesta djur, inklusive katter, enligt Merck MSD Veterinary Manual.

Det latinska namnet på kakaoplantan är Theobroma cacao, vilket betyder "Gudarnas mat". Det är sant att de rostade bönorna verkligen är mumsiga, men det som gör choklad så smaskigt för människor är precis det som gör den så farlig för katter.

Varför är dessa ingredienser så farliga för katter?

Chokladkaka bruten i bitar.

De två största bovarna koffein och teobromin är aktiva substanser. Koffein, som finns i många fler livsmedel och drycker än i choklad, blir giftigt när det tas upp i kattens kropp. Cats Protection förklarar att teobromin fungerar som en stimulans till att öka kattens hjärtfrekvens och är vätskedrivande vilket ökar förlusten av kroppsvätskor, vilket i båda fallen kan vara dödligt för din pälsvän.

Hur mycket choklad är för mycket?

Alla mängder av choklad är för mycket för din katt. Cats Protection förklarar att katter inte kan bearbeta teobromin lika snabbt som vi, så det stannar en längre tid i kroppen. Det betyder att även ett par gram choklad kan orsaka allvarlig skada.

Alla former av choklad är farliga för din pälskompis. Bakchoklad är mest giftig på grund av den höga halten av teobromin, men även torrt kakaopulver, mörk halvsöt- och mjölkchoklad är farliga. Även vit choklad med sin låga kakaohalt ska undvikas.

Hjälp - Min katt åt choklad! Vilka symptom bör jag se upp med?

Chokladförgiftning hos katter kan vara allt från mild till svår. Här är några av de viktigaste tecken och symptom att hålla utkik efter:

 • Kräkningar
 • Diarré
 • Illamående
 • Ökad hjärtfrekvens
 • Överdriven törst
 • Överdriven urinering
 • Hyperaktivitet
 • Rastlöshet
 • Ökad kroppstemperatur
 • Snabb andning eller flämtning
 • Muskelskakningar eller ryckningar
 • Lågt blodtryck
 • Kramper
 • Koma

Som vid alla andra medicinska nödsituationer ska du omedelbart ta din katt till veterinären för att fastställa förgiftningens omfattning och få behandling. Efter behandlingen ska du fortsätta att övervaka katten för att se om den får några andra biverkningar.

Vad händer sen?

Din katt är mycket väl medveten om dina känslor, så håll dig så lugn som möjligt. Ta med katten till en tyst plats och håll den lugn för att förhindra att symptomen på chokladförgiftningen förvärras.

När du kommer till veterinärkliniken kommer veterinären att undersöka din katt och bedöma hur mycket och vilken typ av choklad katten har ätit. Veterinären kommer eventuellt att framkalla kräkningar för att förhindra att gifterna absorberas, likaså ge den vätska och ytterligare vård beroende på hur mycket choklad din katt har fått i sig och vilka biverkningar den har.

Hur kan jag förhindra att detta händer?

Chokladintag kan förhindras till 100 % genom att hålla chokladen utom räckhåll för de små tassarna. Katter är nyfikna och oförutsägbara varelser som älskar att snoka runt i köket, så säkra all choklad i en tätt försluten burk. Det är inte bara chokladkakor som kan göra dem sjuka, så tänk på alla saker som kan innehålla choklad, till exempel brownies, munkar, kex och godis. Detta gäller särskilt vid högtider som påsk, jul och Halloween. Om du har gäster, placera söta maträtter, efterrätter och godis på ställen som är svåra att nå för katten och förvara dem säkert direkt efter festen. Om en gäst frågar "Kan din katt äta choklad?" är du nu beredd att svara med ett rungande "nej".

Husdjursägare gillar att skämma bort sina kattvänner och du kan göra det på ett säkert sätt genom att hålla dig till ofarligt kattgodis som är framtaget för att hålla din katt glad och frisk. Och dessutom får du behålla chokladen för dig själv!

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes arbeten publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Kostöverväganden för dräktiga och digivande katter

  Cat eating stew Rätt utfodring av din katt är avgörande under dräktighet och digivande. Undernäring kan resultera i låg födelsevikt hos kattungarna och utsätta dem för risk för flera hälsotillstånd, vilket leder till sänkt överlevnad.1 Målet är optimal nutrition för både modern och hennes kattungar.
 • Fri från hårbollar

  Katter är väldigt renliga djur och kattungen lägger ned omkring 5 timmar om dagen på sin egen pälsvård. När den gör det, får den lösa pälsstrån i munnen.
 • Anledningar till varför din katt kräks efter att ha ätit

  Kattägare ger ibland ett nytt kattfoder skulden när deras katt omedelbart kräks efter att ha ätit. Sambandet verkar logiskt, men andra faktorer kan peka på en annan orsak som rotar sig i beteende.
 • Födoämnen som är farliga eller giftiga för katter

  När det gäller din katt vill du vara säker på att hon får det bästa kattfodret för att uppfylla sina näringsbehov. Ibland kan du känna dig frestad att ge henne matrester och speciella godsaker, men kom ihåg att viss mat kan vara giftig för henne.

Relaterade produkter