URINVÄGSPROBLEM HOS KATT:

LIVSLÅNG
OMSORG FÖR
ETT LIVSLÅNGT
TILLSTÅND

Urinvägsproblem hos katter är ofta livslånga tillstånd som kräver livslång omsorg. Många av dessa problem kan utlösas av stress eller olika miljöfaktorer som kan skapa en splittrad relation mellan katter och deras ägare. Lyckligtvis kan kattfoder som stöttar urinvägarna spela en viktig roll i att hantera dessa problem, då det hjälper med att minska risken för framtida kissolyckor och får katten att återvända till sin kattlåda.

Som en del av en omfattande vårdplan som inkluderar att skapa att en lugnande miljö i hemmet kan också ett kattfoder som stöttar urinvägarna hjälpa katter tillbaka till sina vardagliga liv så att de kan vara tillsammans med sin familj.

“VARFÖR KISSAR MIN KATT ÖVERALLT”

FÖRSTÅ ETT MISSFÖRSTÅTT TILLSTÅND

Urinering utanför kattlådan misstas ofta för att vara ett beteendeproblem snarare än ett medicinskt tillstånd. Detta är en av anledningarna till att urinvägsproblem är bland de vanligast missuppfattade hälsotillstånden hos katter. Tyvärr kan dessa problem ibland tära på förhållandet mellan till och med de mest kärleksfulla katterna och deras ägare. Därför är det viktigt att känna igen tecken på urinvägsproblem hos din katt så att du kan ta mer informerade beslut gällande kattens urinvägshälsa.

KÄNN IGEN TECKEN PÅ URINVÄGSPROBLEM HOS DIN KATT

Precis lika stressande som du kan uppleva att din katts urinvägsproblem är för dig, är de ofta lika smärtsamt för din katt. Eftersom katter vanligtvis lider av urinvägsproblem i tystnad kan de kämpa med problemen under lång tid innan någon upptäcker och diagnostiserar tillståndet. Här är några viktiga tecken du ska vara uppmärksam på om du misstänker att din katt lider av en urinvägssjukdom.

Olycka i huset ikon
URINERING INOMHUS

Om din vuxna katt har ofta förekommande “olyckor” eller om den urinerar på ovanliga ställen kan detta vara ett tecken på flera vanliga urinvägssjukdomar som ofta är hanterbara med lite hjälp från din veterinär.

Smärta vid urinering ikon
JAMANDE VID URINERING

Om din katt anstränger sig vid urinering eller om den gör smärtsamma, obekväma ljud i kattlådan kan detta vara en indikation på felin idiopatisk cystit (FIC), blåssten eller urinrörsobstruktion (urinstopp).

Blod i urinen ikon
BLOD I URINEN

Boka en tid hos din veterinär om du upptäcker blod kattlådan eller i urinen. När en katt kissar blod är det ett tecken på felin idiopatisk cystit (FIC), blåssten eller urinstopp, och alla dessa tillstånd måste tas i tu med snabbt.

Frekvent urinering ikon
FREKVENT URINERING

Om din katt urinerar i små mängder och spenderar mer tid i kattlådan än vanligt ska du omedelbart kontakta din veterinär. Detta kan vara ett tecken på urinstopp som är en medicinsk nödsituation.

GET THE TIPS YOU NEED TO HELP YOUR CATSign up to receive ongoing information to help manage your cat’s urinary issues.

Sign Up Now

Diagram över orsaker till urinproblem hos kattdjur

VANLIGA URINVÄGSPROBLEM HOS KATTER

Trots att många tror att katter har en urinvägsinfektion när de upplever urinvägsproblem, så finns det andra mer sannolika tillstånd som kan påverka din katt - allt från blåssten till urinstopp till FIC, vilka utgör 85% av alla symptom från de nedre urinvägarna hos katter. Beroende på din katts diagnos kan behandling variera från fall till fall, men ett kattfoder som stöttar urinvägarna är en viktig del i den långsiktiga hanteringen av framtida urinvägsproblem.

HANTERING AV DIN KATTS URINVÄGSPROBLEM

När det gäller urinvägssjukdomar finns det ingen lösning som passar alla. Därför är det viktigt att hålla nära kontakt med din veterinär för att avgöra vilken behandling som passar bäst för din katts unika behov.

I allmänhet gynnas en katt som diagnostiserats med en urinvägssjukdom av en omfattande hantering som består av allt från att utfodras ett kattfoder som stöttar urinvägarna, till medicinering och även operation om det är nödvändigt. Kom dock ihåg att även med den bästa behandlingen kan vissa katter ha återkommande symptom och periodiska episoder.

Näring ikon
NUTRITION

För de flesta urinvägssjukdomar hos katter är nutrition en del av behandlingen, eftersom det kan hjälpa till med att minska risken för framtida utbrott. Kattfoder som stöttar urinvägarna kontrollerar intaget av vissa mineraler som kalcium, fosfor och magnesium som kan som kan orsaka uppbyggnad av kristaller i urinen. Vissa foder är utvecklade för att hjälpa katter med tendens till stress för att undvika att urinvägsproblem utlöses.

Miljö-ikonen
MILJÖ

Det är inte ovanligt att stressfaktorer i miljön utlöser episoder av urinvägsproblem. Du kan hjälpa till att lugna en stressad katt genom att skapa en lugn miljö hemma, ge din katt ett klösträd och en möbel att klättra i, och ge katten extra kärlek och ömhet.

Medicinering ikon
MEDICINERING

Beroende på din katts specifika behov kan en veterinär ordinera medicin för att hjälpa din katt igenom en akut episod. Vanligtvis är denna medicin avsedd att hjälpa din katt hantera smärta som orsakats av tillståndet medan du hjälper din katt tillbaka på rätt väg med rätt nutrition och miljö.

RESURSER OCH TIPS

Urinvägssjukdomar hos katter är ofta knepiga att hantera, och det pågår fortfarande många studier inom dessa komplicerade tillstånd. För mer information gällande din katts tillstånd - och för att hjälpa din katt få bästa möjliga omsorg på sin resa framöver - läs dessa hjälpsamma råd från vårt team av veterinärer.

 • Urinvägsblockeringar hos hankatter: Orsaker, symptom och behandling

  Även om urinvägsblockeringar hos hankatter är vanligt kan de vara livshotande. Lär dig att känna igen symtom och få information om förebyggande åtgärder, behandlingar och stressfaktorer.
 • Kristaller i hund- och katturin: vad du behöver veta.

  1115725550 Kristaller i ditt husdjurs urin kan vara vanliga, men kan också tyda på ett djupare hälsoproblem. Lär dig mer om olika typer av kristaller och vad de betyder.
 • Varför kissar min katt blod?

  Lär dig orsaker och symtom i samband med blod i katturin, inklusive underliggande urinvägsproblem eller problem som FLUTD, samt behandlingsalternativ.
 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".

1Lekcharoensuk C, Osborne CA, Lulich JP. Epidemiologic study of risk factors for lower urinary tract diseases in cats. J Am Vet Med Assoc. 2001;218(9):1429-1435.

Fråga din veterinär om nutrition som är steget före med deras bästa i fokus

HITTA EN VETERINÄR