Urinvägsblockeringar hos hankatter: Orsaker, symptom och behandling

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Urinvägsblockering är ett smärtsamt och livshotande tillstånd som vanligtvis drabbar hankatter. Om din hankatt har urinvägsblockering betyder det att urinröret - röret som leder urin från blåsan till penis och ut ur kroppen - är blockerat av en propp av mineraler och celler. När urinröret är blockerat och urinen inte kan lämna kroppen blir blåsan överfylld eller "hyperextenderad". Om blockeringen pågår för länge kan njurarna börja svullna och skadas, och så småningom kan blåsan spricka, vilket leder till att urin läcker ut i kattens bukhåla.

Urinvägsblockering hos hankatter är ganska vanligt, särskilt bland kastrerade hankatter, och därför är det viktigt att djurägare har uppsikt efter tecken på detta tillstånd. Ju tidigare katten får rätt behandling, desto större är sannolikheten att den återhämtar sig på ett bra sätt.

Orsaker till urinvägsblockering hos hankatter

Kastrerade hankatter är särskilt drabbade av urinvägsblockeringar eftersom de kan ha trånga urinrör - så trånga att ofrivilliga muskelspasmer i urinröret kan blockera urinflödet. Hankattens urinrör kan också blockeras av små urinstenar eller av urinrörspluggar: en blandning av celler som används för att klä urinblåsan, slem och kristaller som bildats av mineraler i urinen. Ytterligare orsaker till urinpropp är att man ger foder med hög magnesiumhalt eller att det finns ett underliggande tillstånd som kallas felin idiopatisk cystit (FIC).

Diagnos och tecken på urinblockering hos katthanar

Det vanligaste tecknet på vad som också kallas "blockerad katt" är att katten går till kattlådan för att kissa och ställer sig i position och ingenting kommer ut. Din katt kan också verka obekväm eller yla när den försöker kissa. Om blockeringen fortsätter kommer din katt att utveckla något som veterinärer kallar "uremi", vilket orsakas av att alla gifter som normalt hamnar i urinen samlas i kroppen, vilket kan leda till ett deprimerat eller förändrat mentalt tillstånd, kräkningar och en långsam hjärtfrekvens. De kan också gömma sig eller undvika mänsklig kontakt.

Veterinären kommer att ställa en diagnos utifrån din katts sjukdomshistoria, en fysisk undersökning, blod- och urinprover och eventuellt en röntgenundersökning av buken eller ett ultraljud. Om veterinären misstänker att din katt har en urinvägsinfektion (vilket faktiskt är ganska ovanligt hos katter) kan veterinären skicka ett urinprov för undersökning.

Behandling av urinvägsblockering

Om din katt har urinvägsblockering bör den omedelbart läggas in på djursjukhus för akut behandling. Veterinärpersonalen kan placera en intravenös kateter för att ge din katt vätska och medicin. Din katt kommer sedan att sövas och en urinkateter placeras för att avlägsna hindret och tömma blåsan. Katetern lämnas sedan på plats i flera dagar så att urinröret kan läka och din katt kan återhämta sig. De flesta blockerade katter är inlagda på sjukhus i flera dagar.

När din katt kissar normalt kan du ta hem den. Veterinären kommer troligen att skriva ut antibiotika, smärtstillande medicin och/eller medicin för att få katten att slappna av i urinröret, samt rekommendera ett terapeutiskt foder som är framtaget för urinhälsa, på grund av den tidigare kateteriseringen, och för att förhindra att FIC och urinstenar återkommer.

Vy från ovan av katt som sticker ut huvudet från kattlådan.

Orsaker till urinvägsblockering hos hankatter

När en hankatt väl har haft en urinvägsblockering är det tyvärr större risk för att det ska hända igen. Vid de första tecknen på urinvägsproblem bör du tala med din veterinär om att välja rätt näring för att bättre stödja din katts hälsa och minska risken för återkommande problem. I mycket återkommande fall kan din veterinär också föreslå en uretrostomi - en operation som skapar en öppning i urinröret ovanför blockeringen för att möjliggöra en normal urindränering.

Vattenkonsumtion är en viktig del för att spola ut skräp ur kattens system och förhindra blockering. Försök att ge dem vatten från en drickfontän i stället för en skål, smaksätt en andra vattenskål med lite tonfiskjuice och ändra till burkmat om de för närvarande äter torrfoder.

Näringen kan också spela en viktig roll för att förhindra blockering. Om din katt redan har problem med urinvägarna kan ett terapeutiskt kattfoder hjälpa till att lösa upp din katts kristaller eller göra det mindre troligt att det bildas nya kristaller och upprätthålla ett hälsosamt pH-värde i urinen, vilket bidrar till den allmänna hälsan för urinvägarna. Det här fodret finns tillgängligt hos din veterinär och bör ges under veterinärens överinseende; fråga din veterinär om ett Prescription Diet-kattfoder kan vara rätt för din katt.

Stressens roll

Stress är en annan viktig faktor som bidrar till att orsaka sjukdomar i de nedre urinvägarna hos katter (FLUTD), så det är viktigt att ta hänsyn till kattens stressnivå när man utvärderar urinvägsproblem. Katter är känsliga för stressrelaterade nedre urinvägssjukdomar, även kända som Feline Idiopathic Cystitis (FIC), vilket kan leda till blockering. Att minska kattens stress kan minska risken för sjukdomar i urinvägarna, inklusive urinrörsblockering.

Din katt kan vara stressad om:

  • De är uttråkade
  • Hushållet har för många katter och de måste konkurrera om resurser (t.ex. ensamtid vid kattlådan eller konkurrens om mat och vatten)
  • Andra katter mobbar dem
  • Deras kattlåda är smutsig

Ibland kan besök från utlandet, flyttning av möbler eller renovering också stressa en katt. Om din katt har problem med urinvägsblockering kan du fundera på om det finns något som kan orsaka stress och försöka eliminera dessa stressfaktorer. Här är några tips på hur du kan minska stressen för din katt:

  • Ge din katt många leksaker för att sysselsätta den.
  • Se till att det finns minst en kattlåda mer än vad du har katter i hemmet, så att katterna kan få lite avskildhet när de ska utföra sina behov. Se till att dessa kattlådor är åtskilda i hela huset. Se också till att rengöra kattlådorna dagligen.
  • Se också till att det finns en skål per katt. Tänk efter: vill du dela en tallrik med någon annan?
  • Ge din katt en sitthylla eller en koja. Katter älskar att vara högt upp där de kan se saker och ting och det ger dem det privatliv de vill ha.
  • Slutligen kan du prata med din veterinär om vissa terapeutiska foder som är utformade för att hantera stressreaktioner hos katter.

Även om det är vanligt med urinrörsblockering hos kastrerade hankatter behöver det inte vara ett problem för din kattunge. Samtala med din veterinär för att avgöra vilken behandling som är bäst för din katt.

Kort om författaren

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter