Roliga lekar för att träna din katt

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Plocka fram trollspöet

Det är ingen hemlighet att katter älskar fåglar. Eller snarare, de älskar att jaga dem. En stavleksak med fjädrar i slutet kan vara den magiska lösningen för att förvandla din kattunge från en soffpotatis till en djärv jägare på några minuter. Fjädervippor är lätta att hitta både online och i de flesta djuraffärer. Eller försök att tillverka en själv av en träplugg och ett kraftigt snöre eller band — helt enkelt genom att knyta fast några fjädrar eller en fjäderleksak i slutet av snöret!

Zoooom!

En annan leksak som kittlar jaktinstinkten är den här med lite mer fart. En liten (musstorlek!) fjärrstyrd bil kan ge rolig underhållning för din katt — och för dig när du tittar på katten som rusar omkring efter den! Imitera en riktig mus genom att köra bilen tvärt och oväntat under en stol eller bakom en soffa för att få den att "gömma sig". Var noga med att ha ordentlig uppsikt över din katt när ni leker med mekaniska leksaker med lösa delar; säkerhet i första hand!

Kurragömma

Hundar är inte de enda husdjur som kan leka den här roliga leken! Börja ganska enkelt så att leken blir rolig och givande för din katt. Ropa på katten (det bästa sättet att börja med detta är vid en måltid, om du inte redan har gjort det) och iaktta henne när hon kommer springande. Flytta sedan runt till olika rum och gör det gradvis svårare. Belöna hennes ansträngningar med en favoritleksak eller ett par bitar torrfoder. Förutom att det är en rolig lek som lär din katt hur skojigt det är att både leta efter och sedan hitta dig, är det ett bra sätt att träna kommandon när du ropar på henne!

Mystiska rörliga föremål

Denna lek spelar på din katts naturliga nyfikenhet i en komisk lek som alla kan vara med på! Knyt fast ett långt snöre på en av kattens favoritleksaker när den inte ser (en leksaksmus fungerar bra, eller till och med ett skrynkligt papper eller en studsande kork). Håll i ena änden av snöret medan du lägger leksaken mitt i rummet. Ett hastigt ryck i snöret får leksaken att dansa — och kommer att fånga din katts uppmärksamhet snabbt! Eller dra leksaken långsamt över golvet så kommer katten springande för att undersöka den. Håll din katt i rörelse, men låt den fånga leksaken innan du avslutar leken.

Kattfiske

Liksom ovanstående lek involverar den här en favoritleksak och ett långt snöre. Den här gången ska du kasta leksaken över en dörr, medan du gömmer dig på andra sidan. Precis som den populära barnleken ”fiskdamm” fiskar du efter din katt! Låt din katt hoppa och sträcka sig efter leksaken, och se till att katten får en stor fångst innan du avslutar leken så att din katt blir förväntansfull och vill leka igen nästa gång. Alla leksaker med snören ska förvaras säkert utom räckhåll för katter mellan lekstunderna för att förhindra att de äter upp eller trasslar in sig i snörena.

Kattparad

Istället för att direkt ställa ner maten till din katt, gå först runt i huset och ta med dig katten på en "promenad" så att den följer efter maten. Belöna katten med en bit eller två varannan minut när den följer efter dig så att den inte tappar intresset. Eller ännu bättre, kombinera detta med att mata din katt med torrfoder från en foderboll istället för en vanlig skål i slutet av promenaden, och servera våtfoder i en grund skål vid andra tillfällen. (Katter älskar att matas flera gånger om dagen, håll bara mängderna förnuftiga så att de inte går upp i vikt).

Människor är aldrig ett byte — någonsin: Var medveten om att aldrig låta din katt använda fingrar, tår och fotleder som ”byte” — för då lär du din katt att det är tillåtet att jaga människor. Eftersom detta är smärtsamt och snabbt kan bli farligt — för att inte tala om att det är svårt att bryta när det väl är etablerat — låt det inte börja. Det kan verka gulligt när de är små kattungar, men när de är fullvuxna jägare med centimeterlånga huggtänder och knivskarpa klor blir det allt annat än gulligt!

Gör det verklighetstroget: Gör leksaksrörelserna realistiska för din katt — titta på en riktig mus eller fågel för att se hur bytesdjur i själva verket agerar och rör sig, se sedan till att leksakerna efterliknar rörelserna under leken med din katt. Videor är en bra resurs; en enkel internetsökning kommer att visa tusentals exempel.

Var inte rädd för att tillverka själv: Enkla leksaker kan tillverkas på några sekunder med saker du redan har hemma. Katter blir lätt uttråkade, en smart lösning är att ge din katt roterande leksaker eller en leksak som är utformad för bara några minuters lek. Se dig omkring så hittar du många fantastiska saker och material till gratislekar! Korken till en plastflaska är en rolig leksak att kasta runt och som du dessutom kan återvinna när din katt tröttnar på den. Papperskartonger kan bli slott som måste erövras och en tom plastflaska (ren och torr naturligtvis) kan fungera som ett allt-i-ett-föremål för både godbitar och mental stimulans. Den enda gränsen är din fantasi! En snabb internetsökning kommer att ge många träffar om du har slut på idéer.

Gör det roligt och varierat, men framför allt — gör det säkert.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter