Vanliga problem hos en överviktig katt

Publicerad av Chrissie Klinger
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Är du orolig för hur rund din katt har blivit? Det är lätt för människor att inse att de har gått upp i vikt när kläderna blir lite trånga, men när det gäller din kattkompis är det upp till dig att hålla utkik efter varningssignalerna. Om din katt behöver gå ner i vikt, följ dessa tips.

Undersök om din katt är överviktig

Eftersom du ser din katt varje dag är det inte alltid lätt att upptäcka en viktförändring, särskilt om det är en långhårig ras. Av den anledningen är det mycket viktigt att du håller koll på din katts vikt under hela kattens liv. Om du upptäcker att vikten på din katt ökar eller minskar får du ett stort försprång och katten kan få hjälp innan det är för sent.

Tro det eller ej, men om din katt går ner i vikt är också det ett bekymmer. Viktförändringar - i båda riktningarna - kan vara en följd av olika sjukdomstillstånd. Omvänt så kan din katts vikt även orsaka hälsoproblem. Om din katt visar tecken på hälsoproblem ska du prata med din veterinär. Veterinären kan avgöra om din katt behöver gå ner i vikt för att förbättra sin hälsa och kontrollera om det finns några andra hälsoproblem som kan ge anledning till oro.

Brist på aktivitet

Ett annat tecken på att du har en överviktig katt är att den är mindre aktiv än vanligt. När en katt har steriliserats eller kastrerats börjar den visa tecken på en långsammare ämnesomsättning, vilket innebär att den kan bli mindre fysisk aktiv och därför behöver färre kalorier. Om mängden kalorier som katten får i sig inte justeras korrekt kan den fortsätta gå upp i vikt och bli överviktig.

Kattens ålder måste du också tänka på när du följer aktivitetsnivån. Vanligtvis blir äldre katter mindre aktiva och behöver därför inte äta lika mycket mat. Ibland märker kattägare som anpassar kattens mat att aktivitetsnivån ökar som ett resultat av detta.

Ger du katten för mycket mat?

Det första steget för att hjälpa en katt att gå ner i vikt på rätt sätt är att kontrollera mängden mat du lägger i skålen. Med hjälp av din veterinär kan du välja ett komplett och balanserat foder som matchar kattens aktuella ålder och kostbehov. (Katter ska dessutom inte äta mat som är till för människor!)

Är du osäker på hur mycket mat du ska ge din katt? Börja med att titta på baksidan av förpackningen efter tillverkarens rekommendationer. Några gram åt båda hållen kan göra stor skillnad för en katt, så det kan vara en bra idé att mäta portionen med en köksvåg för att se till att du är så noggrann som möjligt. 

Den dagliga fodermängden bör om möjligt delas upp på 4-6 måltider. Det passar kattens matsmältning bättre och gör att den känner sig mätt hela dagen. En foderautomat kan vara mycket användbar om du är ute och reser, och den kan till och med mata din katt medan du sover!

Diskutera den exakta mängden och hur ofta du ska ge katten mat med din veterinär. Även om baksidan av matförpackningen ger en allmän uppfattning är din veterinär den som bäst kan avgöra vilken typ av mat och hur mycket din katt bör äta för att gå ner i vikt eller bibehålla en hälsosam vikt. 

När du har rätt mängd foder och ett lämpligt utfodringsschema är nästa steg att inkludera ordentlig (men ändå underhållande) motion i kattens rutin.

Hjälp katten att motionera bort vikten

Enbart anpassningar av fodret kan hjälpa katter att undvika fetma, men för de flesta behöver det vara en kombination av kost och motion. Att leka med din katt är ett bra sätt att stimulera den, få den att röra på sig och stärka bandet till varandra.

Katter är rovdjur av naturen så det är viktigt att du hittar lekfulla sätt så att din katt får utlopp för den här instinkten. Det kan vara roligt för både katter och kattägare att hitta på nya och kreativa lekar, t.ex. kurragömma eller hinderbanor i miniatyr i hemmet. Om du inte har några enkla föremål hemma som din katt är intresserad av att leka med, kan några nya leksaker hjälpa den att bli engagerad och villig att vara mer fysisk aktiv. Kolla in vår lista över kattlekar som du kan göra tillsammans med din katt för att få den att röra på sig.

Börja med att uppmuntra katten att leka i några minuter ett par gånger om dagen. Under de närmaste veckorna kan du försöka trappa upp till flera lekpass per dag. Katter gillar normalt bara att leka i ungefär fem minuter åt gången, så det är bättre att njuta av många korta lekar snarare än att försöka tvinga fram en maratonsession.

All ökad aktivitet kan hjälpa din överviktiga katt att bli smalare och dessutom behålla en hälsosam vikt. När din katt äter rätt och är mer fysisk aktiv kommer den garanterat att få högre livskvalitet - något som alla kattägare önskar sina tillgivna följeslagare.

Olika steg för att hålla en hälsosam vikt

Att hålla din katt inom ett hälsosamt viktintervall förbättrar inte bara livskvaliteten, det kan också innebära att du sparar mycket pengar. Enligt PFMA spenderar husdjursägare enorma summor varje år på att bekämpa hälsoproblem som orsakas av fetma. Oavsett om du har en överviktig katt, en katt som visar varningstecken på övervikt eller bara en allmän oro för att den kan bli överviktig, är det bra för hela familjen att börja kontrollera kattens matintag och aktivitetsnivå. 

För att din katt ska hålla en hälsosam vikt ska du kontinuerligt hålla koll på kattens aktivitetsnivå, väga det dagliga matintaget och låta veterinären regelbundet utvärdera kattens vikt och kostbehov. Du kan också fråga din veterinär om ett kattfoder som är särskilt utformat för katter efter att de har kastrerats eller steriliserats. Detta foder kan bidra till en minskning av kattens ämnesomsättning och på så sätt minska risken för viktökning.

Kort om skribenten

Foto av Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är lärare, mamma och husdjursägare med passion för en hälsosam och miljömedveten livsstil.

 

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.
  Buy Now »