Har min katt torr hud? – Tips och råd

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om din katts hud flagnar som ett nybakat pajskal när du klappar den, eller om den ständigt kliar sig, undrar du kanske: " Har min katt torr hud?" Om du är säker på att det inte är loppor som är orsaken måste du gå till botten med vad det är som orsakar kattens kliande.

Symtom på torr hud och möjliga orsaker

En torr fläck här och där eller tillfällig klåda är vanligtvis inget att oroa sig för, men när kliandet fortsätter i flera dagar eller din katt tuggar och slickar på ett specifikt område på ett besatt sätt kan det vara dags att undersöka om din katt har en allvarlig hudsjukdom eller irritation. Om din katt kliar sig konstant eller ständigt på samma område kan det vara ett tecken på att din katt har torra hudfläckar. Andra symtom på torr hud hos katter är mjäll i pälsen och kala fläckar.

En anledning till att din katt har torr hud kan ligga i foderskålen. Enligt Merck Veterinary Manual behöver katter ett näringsrikt balanserat foder med tillräckliga mängder av vissa fettsyror. Utan dessa kan kattens hud bli torr och fjällig och pälsen matt. Prata med din veterinär om din katts foder för att se om den behöver byta till ett annat foder eller prova ett tillskott, såsom fiskolja. Tänk dock på att det kan ta upp till en månad innan din katts torra hud försvinner även om du fått rekommendationer från din veterinär.

Om din katt främst har torr hud i mitten av ryggen kan problemet bero på övervikt. Cats Protection påpekar att överviktiga katter kan ha svårt att sköta om sig själva ordentligt och kan därför få torr hud, mjäll eller tovor på svåråtkomliga ställen.

Hud och känslighet

Miljömässig överkänslighet och andra yttre faktorer är vanliga orsaker till hudproblem hos katter. Det är viktigt att vara medveten om vad som finns i ditt hem som kan orsaka hudirritation hos din katt. Fråga dig själv:

  • Har jag använt några nya rengöringsmedel på golven, möblerna eller i luften?
  • Har jag tvättat några filtar eller kläder med ett annat tvättmedel?
  • Kan min katt ha ätit medicin som låg någonstans i huset?
  • Har några nya djur flyttat in i hemmet?

Om du har svarat ja på någon av dessa frågor och kan peka ut en möjlig källa ska du ringa din veterinär och beskriva symptomen och vad du tror att din katt har kommit i kontakt med. Sedan bestämmer veterinären om du ska komma in eller vänta några dagar.

Prata med alla i hushållet och gör en lista över alla nya rengöringsmedel eller skönhetsprodukter som ni köpte precis innan katten fick klåda. Katter kan även påverkas av pollen, damm och mögel. Om din katt plötsligt blir slö, kräks eller får kramper strax efter att du märkt att den börjat klia sig, ska du genast ta den till veterinären. Den kan vara överkänslig eller ha ätit något giftigt.

Striped gray cat scratching cat on a wicker chair in garden

Andra varelser

Tänk på att om ett nytt djur har flyttat in i hemmet kan loppor vara orsaken till din katts hudproblem, även om andra husdjur inte visar några tecken på irritation. Dra en loppkam genom kattens päls och vik över delar av pälsen för att leta efter loppor eller loppsmuts (det svarta material som lopporna lämnar efter sig och som egentligen är avföring). Även om du inte hittar några insekter kan det, enligt PDSA, finnas mindre parasiter som orsakar kliandet, t.ex. kvalster. Kontrollera också om det finns rodnad och fjälliga områden som kan tyda på en svampsjukdom såsom ringorm. Håll koll på förändringar hos ditt husdjur och dela med dig till din veterinär så att hen kan ta ett välgrundat beslut om vad ni ska göra för att lindra din katts kliande hud.

Behandling av torr hud

När du letar efter lösningar för din katts kliande och torra hud kan det vara frestande att vända sig till internet för att hitta möjliga hemgjorda eller naturliga behandlingar. PDSA varnar för att vissa ingredienser som är säkra för människor, som vissa eteriska oljor, kan vara skadliga och till och med giftiga för katter. Använd endast produkter som är särskilt utformade för katter och rådfråga din veterinär innan du provar något annat för att lindra din katts irritation.

Vissa katter kan få kliande, röd och irriterad hud på grund av födoämnesöverkänslighet. Prata med din veterinär om huruvida ett dietisk kattfoder skulle kunna hjälpa din katt.

När du försöker lösa problemet med din katts kliande hud ska du alltid försöka hålla katten sysselsatt med aktiv lek och distrahera den från att klia sig på området innan det blir sårigt eller infekterat. Du kan också använda en luftfuktare för att öka luftens fuktighet i hemmet och ge din katt mycket vatten att dricka för att hålla den hydrerad.

Om din katt har torr och kliande hud är det troligt att orsaken gömmer sig i ditt hus – men den kan förmodligen lätt tas bort. Samarbeta med din veterinär för att anpassa ditt hem och göra din katt lycklig och bekväm!

Kort om skribenten

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en djurförälder som bor tillsammans sina fyrbenta vänner, sina två barn och sin man. När hon inte undervisar, skriver eller bloggar älskar Chrissie att umgås med sin familj. Hennes strävan är att skriva artiklar som hjälper djurägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sina husdjur.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter