Hudproblem att hålla uppsikt efter hos din katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du har en katt har du sett hur mycket möda den lägger på att hålla sin päls ren. På grund av all den tid som läggs på att sköta pälsen kan det ta ett tag innan du upptäcker att den har ett hudproblem. Ibland kan du inte ens märka någon irritaion alls förrän du plötsligt ser ökad klåda, pälsförlust eller synliga skador.

Hur identifieras ett problem på rätt sätt

Undrar du om din katt har ett hudproblem? Din katts päls skall vara ren och fluffig. Huden skall kännas mjuk när du klappar henne. Inga rodnader, utslag, flagor eller andra symtom på irritaion. Så om du upptäcker röda utslag, finnar, sårskorpor, öppna sår, fjälliga områden eller hårförlust kan hon ha ett hudproblem som behöver behandlas. Leta även efter förändring i pälslukt och ökat kliande, slickande eller skrubbande på vissa speciella ställen.

Har din katt klåda? Dessa hudproblem kan irritiera din favoritkatt:

Vanliga infektioner

Svampinfektioner är en av de vanligast förekommande problemen. Ringorm och jästsvampsinfektioner är två möjliga orsaker till varför din katt har hudproblem. Tänk på att de kan smitta andra familjemedlemmar relativt lätt, så en tidig identifiering av problemet är viktigt.

Självklart är katter även benägna att få parasiter och virus, precis som du. Loppor och kvalster kan inte bara få din katt att klia sig, utan kan vara början till större hudproblem. Även om din katt inte är en utekatt kan parasit- och fästingmedicin hjälpa till att förebygga problem orsakade av kvalster. Fråga din veterinär om råd. Vissa infektioner kan ha som bieffekt att de kan orsaka hudproblem.

Miljörelaterade orsaker

När det gäller kattens hud kan omgivningen påverka på tre olika sätt:

 • Miljörelaterade allergier: pollen, damm och mögel är tre vanliga allergener som kan orsaka hudproblem hos katt. Din veterinär kommer att kunna hjälpa dig att avgöra om detta är orsaken till problemet. Det är bäst att hålla din katt borta från områden som har mycket pollen, damm och mögel. Innan du låter henne komma tillbaka till de områdena bör du vidta alla nödvändiga åtgärder för att rengöra dem noggrant.
 • Foderallergier: Hudproblem är ett av symtomen på foderallergi. Katter som också har problem med matsmältningen, som kräkningar eller diarré, kan även få hudproblem, vilket är ett annat varningstecken.
 • Medicin: Om katten får någon medicin så kan medicinen ha som biverkan att hudproblem uppkommer. Kontakta din veterinär innan du avslutar eller ändrar medicineringen.

Vad du kan göra

Du kan fortfarande inte känna dig säker på varför din katt inte kan sluta slicka eller klia sig och det är helt okej. Boka ett besök hos din veterinär så att katten kan få den hjälp den behöver. Din katt kan behöva bli behandlad med medicin för något av dessa problem. Det är alltid viktigt att hålla ett öga på din katt efter att du gett henne medicin för att se om problemen förbättras och inte blir värre. Om inte problemen sakta blir bättre kan det finnas andra orsaker till din katts hudproblem. Ett besök hos din veterinär kommer hjälpa dig att se till att katten får allt det hon behöver. Se till att skriva en lista på alla symtom som du sett hos din katt för att hjälpa veterinären att ställa diagnos på kattens hudproblem.

Du älskar din katt och avskyr att se att hon mår dåligt. Även om hon är fantstiskt duktig på att rengöra sin päls, kontrollera hennes päls och hud regelbundet och håll utkik efter förändringar i lukt, klåda och rengöringsrutiner. Ju tidigare problemen hanteras desto bättre mår din katt.

Biografi artikelförfattare

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordets kraft och på hur ett meddelande kan informera - och även förändra - lyssnaren. Hennes texter kan hittas över allt på internet och i skrift, vilket inkluderar intervjuer, spökskrivningar, bloggar och facklitteratur. Erin är en nörd på SEO och allt inom social media. Hon examinerades från Fairfield University med en M.F.A i kreativ skrift. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller lär mer om henne på http://einollila.com.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)