Loppor och maskar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Inte bara människor kommer att älska din kattunge

Din kattunge kommer att frodas i all den uppmärksamhet som den får av dig och din familj, men den kommer inte att bli glad av uppmärksamheten från olika parasiter. Loppor, mask och kvalster är ganska vanliga, och det är inte så konstigt om kattungen smittas av någonting förr eller senare. De goda nyheterna är att parasiter inte är livshotande och att de är lätta att göra sig av med. Om din kattunge får parasiter kan din veterinär rekommendera lämpliga preparat och berätta hur du får bästa resultat.

Loppor

Ibland kan ovanligt milt väder orsaka en mindre befolkningsexplosion av loppor i och runtom hemmet. Även om kattungen har behandlats regelbundet kanske du märker att den fortfarande har klåda. Leta efter små bruna fläckar i pälsen. Lägg sedan fläckarna på en fuktig pappersbit. Om de ändrar färg till rödbrunt är det loppavföring. I så fall måste du sanera hemmet också. Köp en sprejburk med loppmedel och bespruta mattor, stoppade möbler och till och med blanka golv, eftersom loppor kan lägga ägg i golvspringorna. Glöm inte heller att rengöra och spreja dammsugaren när du har använt den. Följ loppmedeltillverkarens anvisningar för att bli av med lopporna. En fullständig behandling kan ta upp till tre månader. Saneringen bryter loppans livscykel genom att döda larverna när de kläcks. Och innan de får en gratis skjuts i kattungens päls.

Mask

Den vanligaste masksorten som kan smitta din kattunge är rundmask. (När kattungen blir äldre blir den även mottaglig för bandmask.) Kattungen kommer sannolikt inte att uppvisa några symtom på att den har mask, men vid svåra fall kommer du att märka det. Du kan upptäcka att kattungen tappar vikt, kräks häftigt, har diarré och irritationer i baken.

Kattungar ska avmaskas regelbundet i förebyggande syfte. Veterinären kan rekommendera en lämplig behandling. Kattungen ska avmaskas regelbundet under det första halvåret och sedan efter tre månader.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter