Vad är orsaken till viktökning hos katter?

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

De flesta av oss är vana vid att hålla koll på midjemåttet och vet hur lätt det är för några små utsvävningar att ge stora förändringar på vågen! Detta kan lika gärna hända våra katter, särskilt när mat är en av de saker som stärker bandet mellan djur och människor. Eftersom vikten förändras gradvis är det lätt för även den mest välskötta katt att bli överviktig, eller till och med fet, utan att vi ens märker det.

Förutom de mest uppenbara orsakerna - för mycket mat, för lite motion och överdrivet småätande - kan det finnas andra bidragande faktorer till viktökning hos katter:

  • När katter blir äldre har de en tendens att bli mindre fysiskt aktiva och behöver därför färre kalorier för att hålla vikten. 
  • Processen med kastrering eller sterilisering förändrar kattens ämnesomsättning, vilket medför att de lättare går upp i vikt.
  • Ibland är viktökning förknippad med specifika medicinska tillstånd som kräver behandling.
  • Miljön kring katten kan påverka en katts vikt. Din katt kan till exempel vara rädd för att gå ut om du flyttar till ett nytt område, eller kan bli tillbakadragen om det finns ett nytt husdjur eller en ny bebis i hemmet, vilket leder till mindre förbränning av kalorier.

Tecken på att din katt ökar i vikt

Det finns ett antal sätt att se om din katt har övervikt:

  • Halsbandet sitter tajt. 
  • Långsamma rörelser.
  • Svårigheter att gå.
  • Svårigheter att andas.
  • Sover mer än vanligt.

Om du märker något av dessa tecken är det dags för en tur till veterinären. Ännu bättre är om du väger din katt regelbundet för att på så sätt ligga steget före. 

När din katt var en kattunge följde veterinären sannolikt upp kattens vikt i takt med att den blev äldre. Efter kastrering eller sterilisering är det dock inte ovanligt att katterna bara besöker veterinärkliniken en gång om året för sin årliga kontroll. Mycket kan förändras under den tiden!

Det är en bra idé att ta för vana att väga din katt regelbundet. De flesta veterinärer låter dig gärna komma in till kliniken för en kostnadsfri viktkontroll. Men om din katt inte gillar att åka till kliniken kan du väga den hemma med hjälp av din egen badrumsvåg. Om din katt är en avslappnad kisse kan du placera den direkt på vågen. Alternativt kan du väga katten i sin korg och sedan väga korgen separat, och därefter dra av korgens vikt för att få fram kattens vikt.

Det är verkligen en fördel att ta för vana att väga katten en gång i månaden. Du kommer att se tendenser på både viktuppgång och viktnedgång, vilket kan vara mycket tidiga tecken på antingen bara vanlig viktökning eller på någon eventuell sjukdom. Om du kan förhindra viktökning i ett tidigt skede är det mycket lättare att hantera den och risken för relaterade hälsoproblem blir lägre. 

Om du är det minsta orolig för din katts vikt ska du kontakta veterinären. Veterinären kan rekommendera ett foder med lägre kaloriinnehåll eller något som är mer anpassat till din katts livsstil och ålder, och kontrollera om det finns några underliggande hälsoproblem som kan behöva behandlas. Om det finns en medicinsk orsak till kattens viktförändring är det bättre ju tidigare du kan påbörja behandlingen. Din veterinär kommer aldrig att döma dig för att du ställer frågor och hellre tar det säkra före det osäkra.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter