Leka med din katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att leka med din katt är viktigt för att bevara din katts hälsa och upprätthålla banden mellan er. Som tur är så älskar de att leka!

Cat playingAtt skapa tillfällen för ensam lek är särskilt viktigt för inomhuskatter, speciellt eftersom de är ensamma mesta delen av dagen.

Både kattungar och vuxna katter stimuleras av samma sorts lekar, fast kattungar behöver inte speciellt mycket uppmuntran för att börja. Katters lekar består nästan enbart av att stimulera jaktinstinkten.

Katter har en stark instinkt att förfölja och döda byten, så du kommer att upptäcka att du har störst framgång om du härmar rörelsemönstret av något som katten förmodligen skulle jaga.

De rätta leksakerna

Det första du ska hitta är en bra leksak som du kan leka med din katt med. Om du försöker att stimulera jaktinstinkten så vill du inte använda dina händer. Även om din katt är försiktig så kan den bita dig om den blir för exalterad. Din katt ska associera dina händer med att bli klappad och få mat, inte att jaga och döda.

Det är lätt att hitta bra leksaker för katter och för det mesta så behöver du inte ens köpa dem. De är oftast minst lika intresserade av en pappersbit eller en pingisboll, som av en tillverkad leksak.

Ihoprullade foliebollar, plastkorkar från flaskor, papperspåsar eller något som rör på sig och ger ifrån sig lite ljud, är perfekt att använda som en kattleksak.

Faror

Var försiktig med vanliga snören, gummisnoddar eller något annat din katt kan råka svälja. En del tunnare snören kan till och med bli vassa när de blir spända. Dessa kan vara bra leksaker men du bör inte låta din katt leka med dem utan tillsyn.

Ljudstimulering

Leksaker med bjällror eller pipljud är särskilt bra att ge din katt om hon ska vara ensam hemma eftersom ljudet fungerar som en stimulans.

Det viktiga att komma ihåg med alla dessa leksaker är att du måste växla mellan dem för att undvika tristess. Släng inte bara alla leksaker på golvet och lämna dem. Katter är väldigt smarta och kommer snabbt att tröttna på leksakerna.

Istället lägger du fram bara en eller två och byter dem regelbundet. Detta är mycket mer intressant för din katt.

Lekar

En rolig leksak för dig och din katt att leka med, är den sort som har en boll, mus eller en fjäder fastknutet på ett snöre. Ibland är snöret fastsatt i en stav. Dessa leksaker gör det lätt för dig att simulera ett rörligt byte för din katt.

Försök att imitera ett litet djur som smyger runt bland möblerna, eller svinga det genom luften som en fågel som du ibland låter landa och hoppa runt på marken. Ta tid på dig, låt din katt få smyga på "bytet" eller jaga det en liten stund. Efter fem eller tio minuter kan du låta din katt kasta sig över "musen" eller fånga "fågeln" i luften. Det är viktigt att din katt känner att det har varit en lyckosam jakt.

Din katt kanske tuggar på leksaken eller bär bort det, men om du vill fortsätta leka kan leksaken bli "levande" igen, eller så kan du introducera en ny. Leksaker med ett snöre på bör inte ligga framme så att din katt tuggar på det eller råkar svälja det. Och kom ihåg, det är viktigt att hålla leksakerna fräscha och spännande.

Favoriter

Katter kan bli väldigt fästa vid mjuka leksaker, och ibland tar de med dem ut och leker med dem. En del brukar jama och yla över sitt favoritdjur och det finns ingen förklaring till varför de gör detta, men det är mest för kul och en del av din katts lek.

Hur ofta?

Två lekstunder per dag brukar vara lagom, både för dig och din katt. Du kanske kommer att upptäcka att en lekstund precis innan läggdags (eller till och med en tredje) hjälper din katt att lugna ner sig om den vanligtvis busar mycket på natten.

Bli inte avskräckt om din katt inte vill leka första gången. Fortsätt försöka så kommer du underfund med hur och när din katt gillar att leka.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

    Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)