Fri från hårbollar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vad är hårbollar?

Katter är väldigt renliga djur och kattungen lägger ned omkring 5 timmar om dagen på sin egen pälsvård. När den gör det, får den lösa pälsstrån i munnen. Dessa är svåra att spotta ut och kattungen sväljer dem helt enkelt. Oftast leder detta inte till några problem eftersom håret helt enkelt passerar genom tarmsystemet. Ibland kan dock håren samlas till en hårboll i magsäcken.

Hur kommer hårbollen ut?

Vanligtvis kräks katten upp hårbollen när den har nått en viss storlek (se upp för "hårkorvar"), även om en viss mängd hår passerar ut i avföringen. Hur det än kommer ut, orsakar det oftast ingen större stress. Ibland kan det dock vara svårt för kattungen att få upp hårbollen och den kan få upprepade kräkanfall. Om du är orolig ska du kontakta veterinären.

I extremt sällsynta fall kan det hända att katten inte kan få upp hårbollen och den måste opereras ut. Detta är lyckligtvis mycket ovanligt.

Hur förhindrar du hårbollar?

Ett bra sätt att förhindra uppkomsten av hårbollar är att borsta kattungen regelbundet. Börja redan när kattungen är liten så att den vänjer sig vid borstningsrutinen.

Hairball Cat

Bästa pälsvårdsverktygen

Det är viktigt att välja en bra kattborste och veterinären kan ge dig tips om detta. Många som har korthåriga kattungar föredrar en gummiborste. De är mjuka och snälla mot pälsen och är väldigt bra på att avlägsna lösa strån. Om du har en långhårig kattunge måste du borsta den oftare och vara mer noggrann. En kam eller borste i metall är förmodligen ett lämpligt val. Du kommer att behöva borsta oftare på våren och hösten när katten tappar mer päls. Det behöver däremot inte bli en tråkig syssla. Det är ett bra sätt för dig och kattungen att stärka banden. Lite kel eller lek efteråt är ett bra sätt att avsluta borstningspasset.

Kan kosten förhindra uppkomsten av hårbollar?

Det finns indikationer på att torrfoder med hög fiberhalt som Hill's Science Plan Hairball Control Formula kan minska bildningen av hårbollar i magsäcken. Fråga din veterinär om råd.

Kom ihåg - hårbollar kanske inte är så trevliga, men de är sällan farliga

Det kan vara lite skrämmande att se kattungen försöka kräkas upp en hårboll, men det är viktigt att tänka på att alla katter råkar ut för detta emellanåt, och behöver inte oroa dig alltför mycket.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter