Överdriven klåda hos hundar: Tänkbara orsaker

minuters läsning

En glad golden retriever fångas mitt i steget när den traskar över trädgården med en boll i munnen. Ägaren springer efter för att hinna ikapp

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att se sin hund klia sig hela tiden är mycket beklämmande. Att känna att det kliar är något vi alla har upplevt och vi vet att det kan göra en galen. På samma sätt kan en hund som kliar sig hela tiden driva dig till vansinne, särskilt om den delar sovrum med dig om nätterna. Det finns många anledningar till att din hund får klåda, så låt oss ta en titt på de vanligaste orsakerna och vad du kan göra för att hjälpa hunden.

 1. Parasiter

  Många människor reagerar mycket negativt om deras hund får loppor, men det är en oundviklig del av hundens liv. Loppor tillbringar större delen av sin tid i närheten av hunden, så du kanske inte ens märker dem, såvida inte hunden har massor av dem. För varje loppa du ser på din hund finns det minst hundra till i hemmet! Loppor brukar hålla till runt halsen, på huvudet och vid svansroten. Om du märker att din hund biter, tuggar eller kliar sig på dessa områden är loppor det första du kan misstänka.

  Ett bra knep för att se om loppor är problemet är att leta efter spillning från loppor. Kamma hundens päls över en bit vit pappersnäsduk. Om du ser mörka fläckar, fukta papperet. Om det är vanlig smuts kommer färgen inte att förändras, men om det är loppsmuts kommer pappret att bli rödfärgat (vilket är deras avföring full av blod).

  Vissa hundar är mycket känsliga för loppbett eftersom de är allergiska mot loppans saliv, så de kan få klåda även om de bara får ett enstaka bett.Prata med din veterinär om effektiva produkter för förebyggande åtgärder. Du kan även behöva göra en rengöring av ditt hem.

  Andra parasiter, t.ex. kvalster, kan orsaka mycket intensiv klåda. De flesta kvalster syns inte med blotta ögat, så din veterinär kan behöva skrapa huden för att ställa en diagnos.

 2. Atopisk dermatit

  Detta kallas även atopi och är en vanlig orsak till klåda hos hundar. Atopisk dermatit är en allergi mot miljöfaktorer så som pollen, damm, kvalster, gräs och en mängd andra saker. Många hundar med atopi är allergiska mot flera olika saker. Om din hund är allergisk mot pollen och växter kan det hända att den kliar sig mer på sommaren, medan andra allergener kan orsaka klåda året runt.

  Vissa hundraser är mer benägna att drabbas av atopi än andra. Till dessa hör labrador, golden retriever, west highland white terrier, boxer, bulldogg, jack russel terrier och pudel, för att nämna några.

  Atopi kan vara svårt att diagnostisera och veterinären kommer att behöva utesluta många andra saker först. Din veterinär kan föreslå medicinering eller testa för specifika allergener och sedan få din hund att reagera mindre starkt på dessa.

 3. Infektion

  Bakteriella hudinfektioner kan ge din hund klåda. Det kan vara lite av en "hönan och ägget"-situation eftersom hundar som kliar sig mycket skadar sin hud, och detta kan leda till en infektion som är sekundär till den ursprungliga orsaken. I vissa fall är det dock bara en infektion och behandling med lämpliga antibiotika kommer att läka ut den så att klådan upphör.

 4. Födoämnesallergi

  Biverkningar av livsmedel kan orsaka såväl hudsjukdomar som tarmproblem. När det gäller allergier hos hundar är de vanligaste mot nötkött, kyckling, mejeriprodukter och vete. Veterinären kan föreslå att du testar en specialdiet i 8-12 veckor om du misstänker att hundens klåda beror på en foderallergi.

Något att fundera över

För alla hundar med hudproblem kan fodret göra stor skillnad. Vissa foder är utformade för att hjälpa till att hålla huden frisk och för hundar med tillstånd som atopi, där hudbarriären är defekt, kan detta göra en enorm skillnad.

Den exakta behandlingen av din hunds klåda beror på den ursprungliga orsaken, men fråga veterinären om det kan hjälpa att byta ut hundens foder. Om du bestämmer dig för att byta, kom ihåg att introducera den nya maten under fem till sju dagar för att undvika magbesvär.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA