Mjäll hos hundar: Fakta, förebyggande och behandling | Hill's Pet

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du känner säkert några människor som lider av mjäll, men visste du att hundar också får mjäll? Du kanske har märkt att din hund kliar sig ofta eller har sett vita flagor på hundbädden. Förutom irriterad hud kan dessa tecken också tyda på ett hudtillstånd som kallas vandrande mjäll.

När ska du besöka veterinären för att prata om hundens mjäll? Eftersom tecknen på mjäll hos hundar kan vara mycket lika andra hudproblem är det viktigt att veta vad man ska se upp med och vilka behandlingsalternativ man kan överväga.

En beagle kliar sitt öra.

Fakta om mjäll hos hundar

Mjäll är förekomsten av döda hudceller på hundens päls. Beroende på färgen på pälsen kan det vara svårt att se flagorna men de syns ofta när hunden hoppar upp ur soffan eller lägger huvudet i ditt knä. 

Hundens hud kan bli irriterad på många olika sätt. Det kan vara svårt att identifiera grundorsaken till mjäll, från överdriven slickning till ett näringsmässigt problem. Det första du bör fråga dig är om du märker av mjäll över hela pälsen eller bara på ett visst område. Irriterad hud på ett koncentrerat ställe kan bero på en reaktion på något som din hund har kommit i kontakt med eller så kan det vara ett allvarligare problem, som en infektion eller en parasit. När du upptäcker mjäll bör du överväga att besöka din veterinär för att få hjälp. Om du märker ytterligare tecken som klåda, röd hud, irritation eller fjällande fläckar med håravfall, är det bästa rådet att omedelbart kontakta din veterinär för att få hjälp. Eftersom hudproblem kan ha genetiska, miljömässiga, näringsmässiga eller parasitära orsaker måste man ibland utforska flera olika behandlingsalternativ.

Förebyggande & behandling av mjäll

Det finns några saker du kan göra för att förebygga mjäll och andra hudproblem hos hundar. Blue Cross rekommenderar att djurägare börjar med att borsta sina hundar regelbundet. Regelbunden borstning avlägsnar livlöst hår, vilket gör att parasiterna får mindre grogrund, och hjälper till att stimulera de naturliga oljorna i huden och i pälsen. Det ger dig också möjlighet att ägna några minuter åt att kontrollera din hund för att se om den har några ovanliga knölar, bulor, loppor, fästingar eller andra eventuella problem.

Din veterinär kan föreslå att du badar din hund oftare för att förebygga mjäll. Om du ska använda ett schampo rekommenderar PDSA att du frågar din veterinär om ett schampo eller en produkt som är speciellt framtaget för hundar. Se också till att du torkar ditt husdjur ordentligt efter badet.

Om enkla förebyggande åtgärder som borstning och bad inte hjälper hunden att bli av med sina mjäll så kan du diskutera med din veterinär om särskilda foderalternativ eller intoleranstester. Veterinären kan hjälpa dig att hitta ett hundfoder med ingredienser som omega 3-fettsyror och E-vitamin som bidrar till en frisk päls och ett bra immunförsvar.

Hund får ett bad.

Skillnaden mellan mjäll och vandrande mjäll

En allvarligare orsak till att hundens hud är fjällig och kliar är ett tillstånd som kallas vandrande mjäll. Kennel Club UK klargör att vandrande mjäll är en parasitinfektion som kallas cheyletiellos och som orsakas av kvalster. Kennelklubben påpekar att vandrande mjäll vanligtvis inte orsakar klåda utan att det viktigaste tecknet är att det verkar vara överdrivet mycket mjäll. Sjukdomen är extremt smittsam och kan lätt spridas till andra husdjur i hushållet, t.ex. till katter och kaniner, så det är viktigt att du träffar din veterinär så snart som möjligt. 

Tyvärr finns det ingen snabb lösning för vandrande mjäll. Din veterinär kommer troligen att ge en utvärtes behandling, vilket innebär att hundens päls täcks med en medicin som dödar kvalster. Utvärtes behandling och andra åtgärder kan behöva upprepas en eller två gånger i veckan, i upp till sex veckor. Du bör också ta med dig dina andra husdjur till veterinären för behandling av kvalster, och du kan även behöva behandla ditt hem med ett bekämpningsmedel som är avsett att döda kvalster och loppor.

Ingen gillar att se sin hund klia sig och vara obekväm. När hundens mjäll eller andra hudproblem är åtgärdade kan du och din hund förhoppningsvis njuta av mer tid för att göra saker ni älskar, utan att det kliar.

Författare

Chrissie Klinger


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar