Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

Publicerad av
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Alla vill att deras katt eller hund ska vara frisk, och rätt näring kan spela en mycket viktig roll.

Precis som människor kan hundar och katter drabbas av virus och infektioner. Därför är det viktigt att välja ett foder som innehåller näringsämnen som proaktivt stödjer ett naturligt immunförsvar. När du läser innehållsförteckningen på fodret bör du hålla utkik efter dessa näringsämnen för att hålla din fyrbenta väns immunförsvar starkt - nu, och på längre sikt.

Kraften i antioxidanter

Hundens eller kattens kropp arbetar ständigt för att avlägsna giftiga, oxiderade molekyler, precis som din egen kropp gör. Om de inte hålls i schack ansamlas dessa molekyler (kända som ”fria radikaler”) i cellerna och skapar oxidativ stress. Ju mer stress en cell utsätts för, desto svårare är det för den att utföra sin avsedda funktion och reparera sig själv.

Antioxidanter är ett centralt verktyg som kroppen använder för att hantera fria radikaler och bekämpa oxidativ stress innan det påverkar kroppens cellstruktur och DNA.

Topp tre antioxidanter för hundar och katter

E-vitamin

E-vitamin består av en grupp föreningar (som kallas tokoferoler) som inaktiverar fria radikaler, vilket ger en antioxidanterande effekt. E-vitamin är en antioxidant som förbättrar blodcirkulationen och underlättar sårläkning.

För människor kan E-vitamin appliceras direkt på huden via oljor, tas som kosttillskott osv., och det är enkelt att tillsätta i många djurfoder. Det är viktigt att komma ihåg att E-vitamin är fettlösligt och kan stanna kvar i kroppen, så det är bäst att välja ett balanserat foder och utfodra enligt riktlinjerna för att se till att hunden eller katten får rätt mängd.

C-vitamin

C-vitamin är en viktig antioxidant som också kan hjälpa till att minska inflammation och återbilda vitamin-E.

Intressant nog har hundar och katter förmåga att bilda C-vitamin själva som ett sätt att stödja nödvändiga kroppsfunktioner. Genom att tillsätta C-vitamin i deras kost – tillsammans med en balanserad mängd andra viktiga ingredienser – kan du stödja deras immunförsvar.

Orange cat eating from a bowl on wood floor

C-vitamin är också vattenlösligt, vilket betyder att hunden eller katten kan använda exakt så mycket som den behöver och resten försvinner ut ur kroppen. Ett komplett och balanserat foder som också innehåller C-vitamin är det bästa sättet att se till att hunden eller katten får en mängd som är bra för den, utan att kroppen behöver jobba mer än nödvändigt.

Betakaroten

Precis som andra antioxidanter förhindrar betakaroten ansamling av fria radikaler och den potentiella skada som de kan orsaka hos friska celler. Hos hundar och katter fungerar detta näringsämne genom att stödja E-vitamin och främja ett starkare immunförsvar.

Andra viktiga delar av hundens eller kattens immunförsvar

Förutom populära antioxidanter kan taurin, selen och den essentiella aminosyran metionin spela en avgörande roll i hundens eller kattens naturliga försvar.

Dessutom har omega-3 blivit populärt tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper. EPA och DHA är specifika omega-3-fettsyror som vanligen finns i fiskolja från kallvattenfisk. Linolensyra är en essentiell omega-3-fettsyra och ingredienser som sojaolja och linfrö är rika källor till detta.

Foder som har en noga sammansättning och innehåller dessa näringsämnen gör det enkelt för dig att ge din hund eller katt en komplett och balanserad näring baserat på ålder och behov.

Men daglig nutrition handlar om mer än att bara läsa om ingredienser och näringsämnen på kartongen. Hundens eller kattens livsstadium, storlek, aktivitetsgrad och alla särskilda hälsoproblem spelar en roll när du ska fastställa vad den behöver för ett långt och friskt liv. Så det är bäst att kontrollera med veterinären för att hitta ett hundfoder eller kattfoder som är rätt för just din fyrbenta kompis behov.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>