Jack russell-terrier – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Jack russell-terrierns egenskaper gör att den inte passar alla. Den energiska jack russeln behöver mycket motion, är högljudd och dess jaktinstinkt driver den att utforska, vilket gör den rymningsbenägen.

 

Jack russell-terriern i korthet
The Jack Russell Terrier Dog Breed

Jack russeln är en glad och energisk hund med en stark vilja att arbeta. Rasen är nöjdast när den har sällskap och en uppgift att utföra.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 7–12 kg

Tik: 7–12 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 20–30 cm

Tik: 20–30 cm

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 13–15 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Stora

Tendens att gräva: stort Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttliga

Framavlad för:

Rävjakt

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Dubbel, tätliggande, hård päls

Färger: vit, vit med svarta eller tanfärgade partier

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Inom rasen finns det tre olika pälstyper: slät, sträv eller raggig och (sträv, längre rak päls) Alla pälsvarianterna tenderar att fälla. Jack russeln är vit med svarta eller tanfärgade tecken.

Rasen har en kompakt, muskulös kropp. Mankhöjden ligger mellan 20 och 30 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 7 och 12 kg.

Temperament:

Jack russeln är en glad och energisk hund med en stark vilja att arbeta. Rasen är nöjdast när den har sällskap och en uppgift att utföra. Det är normalt att en jack russel gräver, speciellt om den anser att dess uppgift är att hålla tomten fri från gnagare. Jaktegenskaperna har uppmuntrats vid framavlingen; att jaga ligger i deras natur. Den här jaktlusten i kombination med en hög energinivå gör lydnadsträning till ett måste när man har en jack russel. Du kommer aldrig att kunna slå en jack russel i envishet.

Eftersom jack russeln är en ställande terrier kan hunden vara högljudd. Hunden är emellertid alert och fungerar fint som vakthund. Rasen är i allmänhet självsäker och kanske inte tolererar små barn och andra husdjur i hushållet. De kan vara aggressiva mot andra hundar.

Att leva med:

Mot bakgrund av jack russelns egenskaper är den inte lämplig för alla. En del kan lära sig att komma överens med andra husdjur om dessa introduceras i hushållet när hunden är valp, men innan ett sådant beslut fattas bör riskerna övervägas.

Jack russell-terriern behöver ordentligt med motion och en trädgård med rejält staket är bäst. Jack russeln har en drift att utforska och jaga och den kommer att rymma. Många har suttit fast i dagar i underjordiska gångar och lyor. Om de ska hållas inomhus måste de tas på raska promenader!

Jack russell-terriern gillar också att gå på långtur eller att leka apporteringslekar. Det här är inte rasen för dig om du vill ha en hund som ligger lojt på soffan hela dagen.

Val av hundmat till jack russell terriern

Undrar du vilken hundmat som passar bäst för en jack russel? Små hundraser, såsom jack russell terriern, har en längre livslängd jämfört med större hundar. Den lilla storleken innebär dock att den är mer utsatt för för fria radikaler som kan leda till cellskador i nerv- och immunsystemet. Därför har vi utvecklat Hill's Science Plan Small & Mini hundfoder, som innehåller en hög nivå av kliniskt beprövade antioxidanter för att ge små hundar den immunitet de behöver. Förutom antioxidanter innehåller våra foder en optimal blandning av omega-6 och omega-3-fettsyror som främjar frisk hud och en vacker päls. Läs mer om våra foder till små hundar här.

Historik:

Jack russell-terriern är en arbetande terrier i ordets rätta bemärkelse. Rasen har fått sitt namn efter kyrkoherde John Russel som födde upp de finaste terrierlinjerna för rävjakt i England. Jack russell-terriern är en ställande terrier vilket betyder att hunden ska tvinga ut räven med sitt ihållande skall men inte döda den. Jack russell-terriern har fötts upp enkom för jakt sedan början av 1700-talet.

På grund av den breda genuppsättningen tillåter rasstandarden en del variationer. Diskussioner kring benlängden har i själva verket delat upp rasen i två separata raser i England, där den långbenta rasen kallas parson jack russell terrier och den kortbenta jack russel rätt och slätt.

Trots att den kortbenta varianten är den mest populära i USA är det den långbenta varianten som är den officiellt erkända rasen under namnet jack russell. Rasen har varit populär bland hästfolk under lång tid.

Mediaexponering, speciellt den populära terriern ”Moose” som spelar ”Eddie” i TV-serien ”Frasier” och ”Soccer” som är med i barnprogrammet ”Wishbone”, har inneburit en rejäl popularitetsökning för rasen.

Jack russell-terriern räknas in i AKC:s terriergrupp men den tillhörigheten förkunnades inte utan protester från anhängarna eftersom de inte trodde att ett AKC-erkännande skulle vara bra för rasen. Konsekvensen blev att det nu finns två nationella rasklubbar för rasen; den ursprungliga ”Jack Russell Terrier Club of America” och den av AKC senare erkända ”Jack Russell Terrier Association of America”.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel