Är din hund i bra form?

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vi vill alla försöka hålla våra hundar så friska och i så bra form som möjligt. Att hålla sig i form och vara spänstig är viktigt för både människor och djur eftersom det kan förlänga livet, och vi vill alla ha så mycket tid som möjligt med våra kära följeslagare. Men vilka är de enkla sätten att veta om din hund är i bra form? Låt oss ta en titt - från nos till svans.

Idealvikt

Innan vi börjar måste vi diskutera vikt. Övervikt hos hundar är ett stort problem idag. Man uppskattar att omkring 40-50 % av alla hundar i Europa är överviktiga eller feta, så det är något vi måste vara uppmärksamma på. 

Din veterinär har säkert redan pratat med dig om hur lätt det är för även den mest välskötta hund att gå upp i vikt. Förutom de uppenbara orsakerna - för mycket mat, överdrivet småätande, för lite motion - kan det finnas andra bidragande faktorer:

 • När husdjur blir äldre har de en tendens att bli mindre aktiva och behöver därför färre kalorier för att behålla sin vikt. 
 • Vissa raser är mer benägna att gå upp i vikt än andra, t.ex. labrador retriever och cocker spaniel. 
 • Kastrering eller sterilisering förändrar hundens ämnesomsättning, vilket gör dem benägna att gå upp i vikt.
 • Ibland är viktökning förknippad med specifika medicinska tillstånd som kräver behandling.

Andra tecken att hålla utkik efter är t.ex:

 • Halsbandet är tajt. 
 • Långsamma rörelser.
 • Svårigheter att gå eller springa.
 • Svårigheter att andas.
 • Sover mer än vanligt.

Att regelbundet väga sin hund under hela hundens livstid är en bra vana att ta till sig. När de är valpar kan du kontrollera att de växer i rätt takt, och när de är fullvuxna kan du snabbt se om de går upp eller ner i vikt. Både viktökning och viktnedgång kan vara tecken på sjukdom, och ju tidigare du upptäcker dessa tendenser, desto snabbare kan du göra något åt saken. 

Om du är osäker på om din hund ligger på sin idealvikt kan du be din veterinär eller djursjukskötare om hjälp att reda ut detta. Att besöka veterinärkliniken en gång i månaden för vägning är också ett bra sätt för din hund att få positiva associationer till kliniken och veterinärteamet.

En hälsoresa från nos till svans

 • Ren och frisk nos. Även om det är lite av en myt att nosen alltid ska vara våt, så är det ändå en bra indikation på god hälsa. Var uppmärksam på nysningar och överskott av slem eller någon annan form av utsöndring. Torr och sprucken nos eller färgförändringar på nosen är också tecken på att det kan behövas ett besök hos veterinären.
 • Glänsande tänder. Tandsjukdomar är mycket vanligt hos hundar, så det är viktigt att hålla ett öga på deras munhygien. Se upp för dålig andedräkt, bruna eller gula beläggningar på tänderna och alltför rött tandkött. Det bästa är att vänja hunden vid att du borstar tänderna på den, men om det redan finns tandsten ska du först gå till veterinären och få en professionell undersökning och rengöring av tänderna om det behövs. Kom ihåg att alltid använda tandkräm för hundar, inte den för människor. 
 • Klara, glänsande ögon. Hundens ögon ska vara öppna, klara och inte ha någon ansamling av sekret. Alla djur får lite smuts i ögonvrån ibland, men det är bara en del av den skyddande mekanismen att blinka bort damm. Om du däremot märker att hunden kisar, har rödsprängda eller vätskande ögon, eller krafsar med tassarna kring ögonen, ska du ta den till veterinären så fort som möjligt. Du får inte riskera din hunds syn.
 • Rena öron. Lite vax är normalt i alla öron, men se upp om du har en hund med mycket långa eller håriga öron eftersom detta kan skapa problem. Överdrivet skakande på huvudet, kliande i öronen eller illaluktande, vaxfyllda, röda öron är alla skäl till oro.
 • Frisk päls och hud. Hundens päls ska vara glansig och i gott skick. Håll utkik efter klåda, håravfall och sårskorpor, och kontrollera pälsen några gånger i veckan efter tecken på parasiter som t.ex. loppor. Näring och allmän hälsa kan ha stor betydelse för pälsens kondition, så om du tycker att hundens päls är matt eller saknar lyster ska du prata med din veterinär för att diskutera hundens näringsintag och utesluta ett eventuellt underliggande hälsoproblem.
 • Artrit och ledproblem är vanliga hos hundar, särskilt hos vissa raser och äldre hundar. Håll utkik efter om hunden är svårt att röra sig eller haltar. Du kanske märker att din hund verkar stel när den först reser sig upp och att stelheten sedan försvinner när den börjar röra på sig. Var också uppmärksam på saker som ovilja att hoppa in i bilen eller gå uppför trappor. Detta kan vara tidiga tecken på höft- eller ryggproblem.
 • Kiss- och bajsvanor. Att veta vad som är normalt för din hund när det gäller att kissa och bajsa är verkligen viktigt. Om du märker en förändring i färg, konsistens eller regelbundenhet kommer du att kunna åtgärda det snabbt.
 • En viftande svans! De flesta av oss känner våra hundar bättre än någon annan och du vet förmodligen från din hunds uppförande om den känner sig nedstämd eller ledsen. Men en viftande svans är oftast ett bra tecken på en intresserad och alert lurvig vän!

Vissa av punkterna på listan kan verka självklara, men de kan verkligen hjälpa dig att vara uppmärksam på din hunds vanor, vad den gillar och inte gillar. Använd punkterna på listan som en regelbunden mental checklista så kommer du alltid att ligga steget före om något skulle gå fel. Och glöm inte att hålla koll på hundens midjemått - det är också viktigt!

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.

Relaterade produkter