Hudproblem hos hundar

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs


Hudbesvär hos hundar kan orsakas av många olika saker. Allergier är en av de vanligaste orsakerna till hudproblem och kan bero på en mängd olika saker, allt från parasiter, som till exempel loppor, till ingredienser i livsmedel. Atopisk dermatit är den term som används för allergier mot miljöfaktorer som pollen, dammkvalster och vissa växter.

Allergiska reaktioner kan orsaka intensiv klåda och kliande, vilket inte är roligt för varken dig eller din hund. Det är ofta kliandet och följderna av detta som sedan orsakar många av de andra tecken vi ser, exempelvis:

 • Håravfall

 • Röd, inflammerad hud

 • Sårskorpor eller skrubbsår

 • Överdrivet slickande och gnagande på huden

 • Rastlöshet och sömnstörningar

Vad kan du göra för att underlätta din hunds hudproblem?

Din veterinär kan försöka att behandla din hunds hudbesvär på olika sätt, exempelvis genom injektioner, orala läkemedel, näringsbehandling, topikala schampon, olika tvättar, salvor och miljörelaterade behandlingar.

Om din veterinär har utfört en biopsi eller har ordinerat ett läkemedel ska du noga följa instruktionerna för vård och begränsningar av aktiviteter. Använd endast doft- och insektssprayer enligt anvisningarna och håll noggrann uppsikt över din hund för att se om det finns tecken på att besvären återkommer. Tveka inte att ringa veterinärkliniken om frågor eller problem uppstår.

Något att fundera över


Rätt sorts näringsämnen kan hjälpa hundar med allergireaktioner, och vissa foderingredienser kan vara riktigt bra för att förbättra hudens funktion och bidra till att minska inflammation och klåda. Det finns några olika foder tillgängliga som är framtagna för att lindra hudproblem. Be din veterinär att rekommendera ett högkvalitativt, komplett och balanserat foder som är lämpligt för din hunds hälsotillstånd.

Bekämpning av loppor

Förebyggande åtgärder som genomförs innan du ser loppor kan bespara dig och din hund en hel del obehag. Det är omöjligt att helt och hållet eliminera loppor eftersom alla hundar kommer att stöta på dem under promenader och ute i trädgården. Ett mer realistiskt mål är loppbekämpning, vilket innebär att man angriper lopporna i alla stadier av loppans livscykel med en av de mycket effektiva topikala eller orala produkter som finns tillgängliga idag. Veterinären kan rekommendera en produkt som är lämplig för din hund och som även tar hänsyn till andra husdjur och familjemedlemmar i hushållet.

Städning i hemmet är också viktigt vid loppbekämpning. Regelbunden dammsugning avlägsnar loppägg i mattor, men se till att omedelbart slänga dammsugarpåsen eller tömma cylindern i en sopbehållare utomhus. Det är också bra att tvätta hundens bäddutrustning och filtar som den gillar att ligga på. Din veterinär kan också rekommendera en inomhusspray.

Fästingar

Fästingar sprider sjukdomar som borrelia, något som kan drabba både människor och husdjur. Om du bor på landet eller besöker landsbygden med din hund ska du kontrollera regelbundet om den har fått fästingar.

Gör ditt bästa för att hindra din hund från att ströva omkring i högt gräs och i skogen. Om du har varit ute och promenerat i sådana områden ska du titta efter små knölar på hundens hud (liknar en vårta).

Ett snabbt avlägsnande kan förhindra spridning av fästingburna sjukdomar. Det kan vara svårt att ta bort fästingen själv utan att lämna kvar en del av den. Det är bäst att du tar din hund till veterinären istället, som kommer att kunna ta bort den helt med rätt utrustning.

VIKTIGT: Hudproblem kan ha många orsaker. Om du märker några av de tecken vi har nämnt, t.ex. att din hund kliar och slickar sig, ska du kontakta veterinären. Det kan ibland vara en långdragen process att gå till botten med grundorsaken, men ju tidigare du träffar veterinären, desto snabbare kommer din hund att känna sig bekväm igen.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.

Relaterade produkter