Håll koll på valpens vikt

Published by
Minuter läsning

Håll koll på valpens vikt

Visste du att gränsen för en sjukligt fet valp går vid 15 % över valpens idealvikt? Det motsvarar enbart 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men mer än 7,5 kilo för en rottweiler. Många hundägare är inte medvetna om att deras hundar har blivit feta eftersom kroppsfettet kommer smygandes.

Och de går ogärna till veterinären för att få hjälp med hundens övervikt.

Din valp behöver mer mat medan den växer än vad den behöver som fullvuxen, men du ska aldrig mata hunden bara för att den verkar vara hungrig. Börja med att servera maten tre till fyra gånger om dagen vid fasta tider. Maten ska lämnas framme i cirka 15 minuter och sedan tas bort, även om det finns mat kvar i skålen. När du börjar med ny mat, ska du portionera ut den rekommenderade mängden för hundens storlek (anges på påsen eller burken).

För raser som har en tendens att bli lägga på hullet börjar du med den lägsta mängden i utfodringstabellen. Du kan också be veterinären om råd. Kom ihåg att utfodringstabellen endast är en riktlinje, inte en absolut sanning. Din valp är en individ och ska behandlas som sådan. Du kan enkelt kontrollera om valpen är för fet genom att känna på valpens bröstkorg: du bör kunna känna revbenen med fingrarna. Om valpen är överviktig kommer det att vara svårare att känna revbenen. Om du är oroad över valpens vikt bör du beställa tid hos veterinären. Din veterinär kanske erbjuder fri viktkontroll under valpens första levnadsår. Det är allmän praxis att du ska ta din valp på viktkontroll ungefär en gång i månaden och att resultatet skrivs in i en speciell tillväxtkurva.

 

Kort om finsmakare

Med ytterst få undantag är det hundägarens fel att valpen blir "finsmakare" och bara vill äta vissa saker. Med undantag för lite hundgodis ska valpen bara äta mat som är särskilt avsedd för valpar. Börja inte med dåliga vanor som att mata valpen med matbitar direkt från bordet - risken finns att den blir en finsmakare.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter