Håll koll på din valps vikt

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Håll koll på din valps vikt

Visste du att en överviktig hund definieras som en hund som ligger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det innebär bara några hundra gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler. Många ägare inser helt enkelt inte hur överviktiga deras hundar har blivit eftersom förändringen sker gradvis. Många ägare ser det inte heller som ett medicinskt problem och tenderar därför att inte söka hjälp hos sin veterinär.

Vi har alla hört talas om valpfett, men det är en allvarligare sak än det kanske låter. Om valpar blir överviktiga eller feta kan det faktiskt påverka dem hela livet. Överviktiga valpar tenderar att bli överviktiga vuxna hundar och får svårare att gå ner i vikt. Så att hålla din valp smal är en bra start för en livslång god hälsa.

Hälsosamma matvanor för hundar

Din valp behöver relativt sett mer mat medan den växer än när den är en fullvuxen individ, men du ska aldrig utfodra efter behov. Börja med fyra måltider per dag på bestämda tider. Låt maten stå framme i ca 15 minuter och ta sedan bort det som finns kvar efter denna tid. Hundar mår bra av rutiner och detta förstärker en strukturerad matvana.

Följ alltid utfodringsguiden på påsen för att utfodra med rätt mängd, och kom ihåg att detta gäller för hela dagen, inte per måltid. Du måste veta hur mycket din valp väger för att kunna räkna ut hur mycket foder du ska ge, och detta kommer naturligtvis att ändras under valptiden, så väg din valp varannan vecka. Att ta med dem till din veterinär för att göra detta är ett bra sätt för dem att bygga upp goda relationer med kliniken.

Kom ihåg att utfodringsguiden är just det - en guide. Din valp är en individ och bör behandlas därefter. Om du är orolig för din hunds vikt kan du göra en enkel fetmakontroll genom att känna försiktigt över valpens bröstkorg för att bedöma fettet under huden; du ska kunna känna revbenen med fingrarna. Om de är överviktiga kommer du att ha svårare att känna deras revben.

Om du är orolig för valpens vikt ska du boka tid hos din veterinär (vissa erbjuder gratis viktkontroll). Det är allmänt vedertaget att du bör ta din valp på en viktkontroll varannan vecka under de första månaderna och sedan varje månad. Resultatet bör ritas in på en speciell tillväxtkurva för valpar för att säkerställa att de växer i en hälsosam takt.

Några ord om kräsenhet

Nästan undantagslöst har valpar som blir kräsna fått för mycket mat av sina ägare. Bortsett från enstaka hundgodis bör din valp bara få foder som är utformat för växande valpar. Ta inte för vana att ge dem rester från bordet, då riskerar du att göra dem till kinkiga ätare och till ständiga matplågoandar!

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter