Håll koll på valpens vikt

Published by
Minuter läsning

Håll koll på valpens vikt

Visste du att gränsen för en sjukligt fet valp går vid 15 % över valpens idealvikt? Det motsvarar enbart 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men mer än 7,5 kilo för en rottweiler. Många hundägare är inte medvetna om att deras hundar har blivit feta eftersom kroppsfettet kommer smygandes.

Och de går ogärna till veterinären för att få hjälp med hundens övervikt.

Din valp behöver mer mat medan den växer än vad den behöver som fullvuxen, men du ska aldrig mata hunden bara för att den verkar vara hungrig. Börja med att servera maten tre till fyra gånger om dagen vid fasta tider. Maten ska lämnas framme i cirka 15 minuter och sedan tas bort, även om det finns mat kvar i skålen. När du börjar med ny mat, ska du portionera ut den rekommenderade mängden för hundens storlek (anges på påsen eller burken).

För raser som har en tendens att bli lägga på hullet börjar du med den lägsta mängden i utfodringstabellen. Du kan också be veterinären om råd. Kom ihåg att utfodringstabellen endast är en riktlinje, inte en absolut sanning. Din valp är en individ och ska behandlas som sådan. Du kan enkelt kontrollera om valpen är för fet genom att känna på valpens bröstkorg: du bör kunna känna revbenen med fingrarna. Om valpen är överviktig kommer det att vara svårare att känna revbenen. Om du är oroad över valpens vikt bör du beställa tid hos veterinären. Din veterinär kanske erbjuder fri viktkontroll under valpens första levnadsår. Det är allmän praxis att du ska ta din valp på viktkontroll ungefär en gång i månaden och att resultatet skrivs in i en speciell tillväxtkurva.

 

Kort om finsmakare

Med ytterst få undantag är det hundägarens fel att valpen blir "finsmakare" och bara vill äta vissa saker. Med undantag för lite hundgodis ska valpen bara äta mat som är särskilt avsedd för valpar. Börja inte med dåliga vanor som att mata valpen med matbitar direkt från bordet - risken finns att den blir en finsmakare.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.