Gastrointestinala och matsmältningsstörningar hos hundar: Typer och orsaker

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vad är gastrointestinala (GI) och matsmältningsstörningar?

Gastrointestinala (GI) störningar och sjukdomar påverkar hundens mage och tarmar, vilket vanligtvis resulterar i tecken som kräkningar (illamående) och diarré. Du kan se blod i hundens avföring eller vattnig avföring. Alla störningar som försämrar matsmältningen eller näringsupptaget, eller som ändrar matens passage genom matsmältningskanalen kallas matsmältningsstörningar. En sund matsmältning är viktig för att din hund ska kunna använda näringsämnena från maten för att bygga upp och reparera vävnader och få energi. GI-störningar kan leda till uttorkning, syra-bas- och elektrolytobalans och undernäring, så det är viktigt att känna igen tecknen och rådgöra med din veterinär.

Gradera hur fodret rör sig genom kroppen

Typer och orsaker till gastrointestinala och matsmältningsstörningar hos hundar

Det finns många olika typer av matsmältningsstörningar, så din veterinär kan utföra tester för att fastställa den exakta orsaken till din hunds problem. De bakomliggande orsakerna kan variera från att äta något annat än hundfoder, till negativa livsmedelsreaktioner, infektioner eller brist på matsmältningsenzymer. Vissa raser, t.ex. grand danois, schäfer, golden retriever och collies är mer benägna att drabbas av särskilda matsmältningsproblem. Vanliga diagnostiska tillstånd är bland annat:

 • Akut gastroenterit. Detta är den vanligaste orsaken till "orolig mage" hos hundar. Den består vanligtvis av kräkningar och diarré som börjar plötsligt men kan också bara vara diarré. Det kan orsakas av många saker, som att äta något osmakligt (vi vet alla att våra hundar älskar att göra det!), parasiter, virus och främmande kroppar, för att bara nämna några.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsjukdom. Till skillnad från de plötsligt uppkomna sjukdomarna som vi just nämnde, uppträder kroniska enteropatier långsammare och tenderar att pågå under lång tid. Diarré och viktminskning är vanliga tecken. Återigen kan det orsakas av många olika saker, såsom negativa livsmedelsreaktioner och genetik

 • Kolit. Tjocktarmen är en del av grovtarmen och när den blir inflammerad kallas det kolit. Det är vanligtvis mycket karakteristiskt och de flesta hundar visar samma symptom - de ser ut att behöva bajsa, de kan anstränga sig för att bajsa men det kommer inte ut mycket, och ett av de klassiska tecknen på kolit är färskt blod och/eller slemmigt slem i avföringen.

 • Pankreatit. Detta är ett allvarligt tillstånd hos hundar och kan vara livshotande. Vanliga tecken på pankreatit är plötsligt insättande kräkningar, depression och aptitlöshet. Det är också ett mycket smärtsamt tillstånd så din hund kan vara rastlös och inta "play bow"-positionen för att försöka lindra smärtan. Om du har några misstankar om att din hund kan ha pankreatit ska du ta den till veterinären så snart du kan.

 • EPI - exokrin pankreasinsufficiens. Detta komplicerat klingande namn beskriver ett tillstånd där hundar saknar vissa enzymer som behövs för matsmältningen. Bukspottkörteln producerar några av dessa och när de saknas passerar maten rakt igenom utan att hunden kan tillgodogöra sig näringsämnena. Hundar med EPI tenderar att vara glupskt hungriga men går ändå ner i vikt och ser ut att vara i dåligt skick. Eftersom de inte smälter fett så bra kan deras avföring vara gråaktig. Vissa raser, t.ex. schäfer, är mer benägna att drabbas än andra. Vanligtvis ger komplettering av kosten med de saknade enzymerna ett bra resultat.

 • Matallergier. Hundar kan reagera negativt på vissa livsmedel av ett antal olika skäl och tillsammans kallar vi dessa för negativa livsmedelsreaktioner. Äkta matallergier är mer sällsynta än man tror och de brukar orsakas av proteiner i livsmedel som nötkött och kyckling. Födoämnesallergier kan orsaka kräkningar och diarré och även hudproblem som klåda.

 • Förstoppning. På samma sätt som hos människor, när hundar är förstoppade, har de svårt att bajsa och de kan gå på toaletten mycket mer sällan. Förstoppning kan bero på många olika saker. Att äta ben kan göra avföringen hård och svår att passera, uttorkning eller en trög tarm innebär också att avföringen är torr och svår att passera.

Har min hund en matsmältningsstörning?

De vanligaste tecknen på matsmältningsstörningar är mjuk avföring eller diarré. Om din hund har problem med matsmältningen kan du också märka några eller alla följande tecken.

 • Kräkningar
 • Uppstötningar
 • Besvär med gaser
 • Orkeslöshet
 • Diarré/förstoppning
Vanliga symptom

Kronisk mag- och tarmsjukdom kan vara ett handikappande problem för många hundar och kräver tester och en grundlig diagnos av din veterinär.

VIKTIGT: Om din hund har diarré eller kräks kan den bli kraftigt uttorkad. Kontakta din veterinär om du märker något av ovanstående tecken.

Behandling: Vikten av näringsämnen

Matsmältningsstörningar är ganska vanliga och de flesta går över inom några dagar. Men vissa hundar behöver långvarig behandling eftersom de har regelbundna eller permanenta matsmältningsproblem.

Hundens foder kan ha stor betydelse för hälsan i mag- och tarmkanalen. Ett antal olika näringsmetoder kan rekommenderas beroende på den specifika diagnosen och tecknen/symtomen. Huvudsyftet är att lindra din hunds symtom på kräkningar och/eller diarré. Veterinärer rekommenderar att hundar med detta tillstånd får ett foder som är mycket lättsmält för att förhindra irritation i den känsliga magen och tarmarna. Lösliga och olösliga fibrer i kombination med måttliga fettnivåer hjälper också din hunds tarmar att fungera korrekt. Det är också viktigt att övervaka hundens vätskebalans under återhämtningsfasen för att korrigera eventuella vätskebrister.

Eftersom flera av dessa gastrointestinala problem kan vara långvariga kan det krävas en långsiktig näringsbehandling av sjukdomen. För att få en korrekt diagnos och behandlingsalternativ bör du alltid rådfråga din veterinär för att få en rekommendation om det bästa fodret för din hunds matsmältningshälsa.

Frågor om tarmhälsa som du kan ställa till veterinären:

 1. Finns det några livsmedel som jag bör undvika att ge min hund för att säkerställa ett hälsosamt matsmältningssystem?
  • Fråga hur människoföda (t.ex. choklad) kan påverka din hunds hälsa.
 2. Skulle du rekommendera ett terapeutiskt hundfoder för min hunds matsmältningshälsa?
  • Fråga om din hunds särskilda näringsbehov
  • Hur mycket / hur ofta du ska ge din hund det rekommenderade fodret
  • Diskutera vilka godbitar du kan ge din hund tillsammans med den rekommenderade maten
 3. Hur snabbt kan jag förvänta mig att se tecken på förbättring av min hunds tillstånd?
 4. Kan du ge mig skriftliga instruktioner eller en broschyr om tarmhälsa?
 5. Vilket är det bästa sättet (e-post/telefon) att nå dig eller kliniken om jag har frågor?
  • Fråga om ni behöver boka ett uppföljningsmöte.
  • Fråga om ett e-postmeddelande eller något annat meddelande kommer att skickas som påminnelse.

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter