Gastrointestinala och matsmältningsstörningar hos hundar: Typer och orsaker

Skriven av
minuters läsning

Vad är gastrointestinala (GI) och matsmältningsstörningar?

Gastrointestinala störningar och sjukdomar påverkar hundens mage och tarmar och leder till smärta och andra problem. Alla störningar som försämrar matsmältningen eller näringsupptaget, eller som ändrar matens passage genom matsmältningskanalen kallas matsmältningsstörningar. En sund matsmältning är viktig för att din hund ska kunna använda näringsämnena från maten för att bygga upp och reparera vävnader och få energi. GI-störningar kan leda till uttorkning, syra-bas- och elektrolytobalans och undernäring, så det är viktigt att känna igen tecknen och rådgöra med din veterinär.

Rate that food moves through the bodyRate that food moves through the body

Typer och orsaker till gastrointestinala och matsmältningsstörningar hos hundar

Det finns många olika typer av matsmältningsstörningar, så din veterinär kan utföra tester för att fastställa den exakta orsaken till din hunds problem. Orsakerna kan vara allt från att äta något annat än hundmat till matallergier/intolerans, infektioner eller brist på matsmältningsenzymer. Vissa raser, t.ex. stora danskar, tyska herdar, golden retrievers och collies, är mer benägna att drabbas av särskilda matsmältningsproblem. Vanliga diagnostiska tillstånd är bland annat:

Akut gastroenterit: Inflammation eller infektion i mag-tarmkanalen, främst i magen och tarmarna. Akut gastroenterit är vanligtvis kortvarig och orsakas av att hunden äter förstörd eller härskad mat, fettrik människoföda, sväljer främmande föremål, äter giftiga växter, inre parasiter, stress, matallergier eller ämnen som inte är avsedda som hundmat.

,

Kolit: Kolit är per definition en akut eller kronisk inflammation i membranet som omger tjocktarmen. Den orsakas oftast av piskmask (en parasit), tumörer eller polyper, en förändring av maten, allergier (även mot mat), sväljda främmande föremål och vissa andra sjukdomar. Kolit är vanligare hos hundar under 5 år och orsakar inflammation i tjocktarmen, vilket leder till frekventa, smärtsamma avföringar. Diarré kan innehålla slem och blod.

Förstoppning: Detta har flera orsaker, bland annat brist på motion, uttorkning och att äta osmältbart material, t.ex. ben eller andra främmande föremål, eller mycket fiberfattig mat.

Diarré: Orsakas av infektioner, inre parasiter, stress, byte av hundmat, bordsrester eller rika snacks, mat från soporna och dysfunktion i kroppens organ.

Bukspottkörtelinflammation: En inflammation eller infektion i bukspottkörteln (en avlång, avsmalnande körtel som ligger bakom magsäcken). Orsakerna är i de flesta fall okända. Möjliga orsaker kan vara utfodring med mat med hög fetthalt eller rika maträtter, infektioner, sjukdomar eller trauma.

Exokrin pankreasinsufficiens: Detta tillstånd kännetecknas av viktnedgång, ökad aptit och stora mängder lös avföring.

Malabsorption i tunntarmen: Inflammation i tunntarmen försämrar absorptionen av näringsämnen och resulterar i ihållande diarré, viktnedgång och aptitlöshet.

Har min hund en matsmältningsstörning?

De vanligaste tecknen på matsmältningsstörningar är mjuk avföring eller diarré. Om din hund har problem med matsmältningen kan du också märka några eller alla följande tecken.

 • Kräkningar
 • Uppstötningar
 • Besvär med gaser
 • Orkeslöshet
 • Diarré/Konstipation
Common signsCommon signs

Kronisk mag- och tarmsjukdom kan vara ett handikappande problem för många hundar och kräver tester och en grundlig diagnos av din veterinär.

VIKTIGT: Om din hund har diarré eller kräks kan den bli kraftigt uttorkad. Kontakta din veterinär om du märker något av ovanstående tecken.

Behandling: Vikten av näringsämnen

Matsmältningsstörningar är ganska vanliga och de flesta går över inom några dagar. Men vissa hundar behöver långvarig behandling eftersom de har regelbundna eller permanenta matsmältningsproblem.

Hundens foder kan ha stor betydelse för hälsan i mag- och tarmkanalen. Ett antal olika näringsmetoder kan rekommenderas beroende på den specifika diagnosen och tecknen/symtomen. Huvudsyftet är att lindra hundens symtom på kräkningar och/eller diarré. Veterinärer rekommenderar att hundar med detta tillstånd får ett foder som är lättsmält för att förhindra irritation av den känsliga magen och tarmarna. Dessutom bidrar foder med hög andel lösliga och olösliga fibrer i kombination med måttliga fettnivåer till att hjälpa hundens tarm att fungera ordentligt. Det är också viktigt att övervaka hundens vätskebalans under återhämtningsfasen för att korrigera eventuella vätskebrister.

Eftersom flera av dessa gastrointestinala problem kan vara långvariga kan det krävas en långsiktig näringsbehandling av sjukdomen. För att få en korrekt diagnos och behandlingsalternativ bör du alltid rådgöra med din veterinär för att få en rekommendation om det bästa fodret för din hunds matsmältningshälsa.

Frågor om tarmhälsa som du kan ställa till veterinären:

 1. Finns det några livsmedel som jag bör undvika att ge min hund för att säkerställa ett friskt matsmältningssystem
  • Fråga hur människoföda (t.ex. choklad eller godis) kan påverka hundens hälsa.
 2. Skulle du rekommendera en Hill's® Prescription Diet® eller Science Diet® hundfoder för min hunds matsmältning?
  • Fråga om din hunds särskilda näringsbehov
  • Hur mycket / hur ofta du ska ge din hund det rekommenderade fodret
  • Diskutera vilka godbitar du kan ge din hund tillsammans med den rekommenderade maten
 3. Hur snabbt kan jag förvänta mig att se tecken på förbättring av min hunds tillstånd?
 4. Kan du ge mig skriftliga instruktioner eller en broschyr om tarmhälsa?
 5. Vilket är det bästa sättet (e-post/telefon) att nå dig eller kliniken om jag har frågor?
  • Fråga om ni behöver ett uppföljningsmöte.
  • Fråga om ett e-postmeddelande eller något annat meddelande kommer att skickas som påminnelse.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.