Urinvägsproblem & Urinstenar hos hundar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

 

Vad är Urolithiasis?

Urolithiasis är en urinvägssjukdom då kristaller eller stenar bildas i urinvägssystemet och orsakar irritation, smärta och i värsta fall stopp. 

Vad är stenar i urinblåsan? 

Stenar i urinblåsan (även kallar uroliter) är ansamlingar av mineralkristaller som packas tätt samman och bildar en sten i urinblåsan. I sällsynta fall, kan även stenar bildas i njurarna. PH-värdet i din hunds urin påverkar bildningen av kristaller, som sedan kan bilda urinstenar. Den vanligaste typen av sten/kristall kallas struvit, dessa bildas främst i alkalisk urin. Andra typer bildas främst i surare urin. 

Vad är orsaken till att det bildas stenar i urinblåsan?

Det finns inte en enda orsak till att uroliter eller urinvägssjukdom uppstår, men veterinärer har kommit fram till att det finns faktorer som kan öka förekomsten av uroliter och urinvägssjukdom. Faktorer, som ökar sannolikheten att din hund kan utveckla ett problem: 

Ålder: Hundar mellan 2 och 10 år är mest utsatta.

Kön: Både hanar och tikar utvecklar sjukdomen i samma frekvens, men hanar bär en större risk för urinvägsobstruktion från kristaller eller stenar, som kan vara livshotande.

Infektion: En bakteriell infektion i urinblåsan kan orsaka alkalisk urin, en av huvudkomponenterna till struvit kristallbildning.

Foder: Som du redan vet är fodret du ger din hund en oerhört viktig komponent för att bibehålla en god hälsa. Men om du ger felaktigt anpassat foder, kan detta orsaka urolithiasis. Höga halter av specifika mineraler i hundfoder kan öka risken för kristallbildning i urinen. Magnesium och fosfater är de vanligaste mineralkomplexen i struvitkristaller. Ge inte din hund foder som har stora mängder av dessa mineraler. Det foder som din hund äter påverkar också urinsyraproduktionen (pH). Som tidigare nämnt är urin-pH en faktor till att vissa urinstenar bildas, därför är det viktigt att ge foder som stödjer urinblåsans hälsa.

Lågt vätskeintag: Om din hund inte dricker tillräckligt med vatten, kommer urinen bli mer koncentrerad. Vilket i sin tur leder till att sannolikheten för att urinstenar bildas, kommer öka. 

Anlag inom Rasen: Små hundraser är mer utsatta än stora hundraser. Vissa hundraser som dvärgschnauzer, dalmatiner, yorkshire terrier och bulldogg, är mer benägna att utveckla urinstenar.

Andra bidragande faktorer kan vara brist på motion, svårigheter att urinera regelbundet eller minskat vätskeintag. 

Har min hund urinvägsproblem eller urinstenar?

Om din hund lider av urinvägsproblem, kan din hund uppvisa allmän smärtpåverkan. Det är viktigt att kontakta din veterinär omedelbart, för en fullständig undersökning om du noterar något av följande vanliga tecken:

 • Ansträngning vid urinering
 • Blod i urinen
 • Slickar i genitalområdet
 • Inkontinens eller oförmåga att kontrollera urinering 
 • Minskat urinflöde
 • Frekventa försök att urinera
 • Minskad aptit
 • Mindre energi eller intresse för normala aktiviteter
Common signs

VIKTIGT: Om din hund inte kan urinera med lätthet kan ett stopp vara orsaken. Kontakta din veterinär omedelbart, då detta tillstånd kan vara livshotande.

Behandling: Vikten av nutrition

Foder som din hund äter spelar en viktig roll i deras allmänna hälsa och välbefinnande. Balanserad nutrition är en viktigt del av ett aktivt och hälsosamt liv. När din hund har urinstenar är det ytterst viktigt att ge rätt hundfoder. Foder med högt magnesium, fosfor, protein och kalcium -innehåll har kopplats till urinvägsproblematik. Veterinärer tror att foder med begränsade nivåer av dessa mineraler kan hjälpa till med upplösningen av vissa urinstenar, som bildats i urinvägarna. För en korrekt diagnos och behandling, rådfråga alltid din veterinär och be dem rekommendera det bästa fodret för din hunds hälsa.

Kom ihåg, att alla hundar som en gång drabbats av urinvägssjukdom har högre återfallsrisk. Därför är det extra viktigt att fortsätta med nutrition som hanterar sjukdomen i tidigt stadie och hålla koll på återkommande symptom. 

Frågor om Urinvägshälsa att ställa till Din Veterinär

 1. Vad kan vara orsaken till “kiss-olyckorna”? Vilka är de kortsiktiga och långsiktiga behandlingsalternativen? 
  • Var noga med att fråga, även fast olyckorna sker eller icke-frekvent, det kan vara ett tecken på allvarligare problem.
  • Fråga om problemet är beteende, miljö eller medicinskt-relaterat. 
  • Fråga hur nutrition och vätskeintag kan påverka din hunds allmänna hälsa. 
 2. Bör nutrition vara en del av min hunds behandling? Skulle du rekommendera ett Prescription Diet® hundfoder för min hunds urinvägshälsa?
  • Hur gör jag om jag har flera hundar? Kan jag ge de alla samma hundfoder?
  • Hur kan nutrition hjälpa? Vad finns det för fördelar med att ge terapeutisk nutrition som en del av behandlingen? 
  • Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda nutrition för att hantera min hunds urinvägshälsa?
 3. Vilken form av hundfoder är bäst för urinvägsproblem, torrt eller vått? Varför? 
  • Om du ger din hund en blandning av torrt och vått foder, fråga vilka foder som kan blandas.
 4. Hur länge kommer jag behöva ge det rekommenderade hundfoder till min hund?
  • Fråga hur långvarig utfodring av rekommenderat foder kan bidra till att främja en framtida god urinvägshälsa för min hund?
 5. Vilket är det effektivaste sättet att komma i kontakt (mejl/telefon) med er, om jag har flera frågor?
  • Fråga ifall det behövs ett återbesök. 
  • Fråga om det skickas ett påminnelsemejl eller meddelande.

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>