Blod i hundens urin: Vad ska jag göra?

Publicerad av
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som hundägare kan du någon gång råka ut för att hunden kissar blod. Blod i hundens urin är skrämmande att se men det är ofta möjligt att behandla. En vanlig urinvägsinfektion eller godartade prostataproblem kan vara orsaken.

Hematuri är en term som används för att beskriva när blod förekommer i hundens urin. Det beror ofta på inflammation eller infektion i urinvägarna, vilket kan inkludera de övre eller nedre urinvägarna. Förekomst av blod i urinen eller hematuri bör alltid utvärderas av veterinären för att identifiera orsaken och ge rekommendationer för att hjälpa din hund.

Här är några vanliga skäl till blod i urinen hos hundar, vad du bör göra om det drabbar din hund och behandlingarna som din veterinär kan rekommendera.

Orsaker i de övre urinvägarna

Som hos människor består hundens övre urinvägar av två njurar. Blod i urinen som kommer från den här delen av urinvägarna tenderar att påverka njurarna. Vissa orsaker till blödning i de övre urinvägarna inkluderar:

 • Idiopatisk renal hematuri: Detta är blod i urinen som kommer från njurarna av okänd anledning. Det kan bero på mediciner, en infektion eller ett problem med immunförsvaret. Detta anses generellt vara ett godartat tillstånd med ett inslag av ärftlighet.

 • Njurinfektion: Om hunden kissar blod kan en eller båda av hundens njurar vara infekterade.

 • Njurstenar: Det är ovanligt, men njurstenar kan drabba både en eller båda njurarna, vilket leder till blod i urinen.

 • Njurcancer: Det är ovanligt, men njurcancer kan drabba hundar och orsaka blod i urinen. Cancern kan vara begränsad till njurarna eller sprida sig till andra delar av kroppen.

 • Telangiektasi i njurarna: Vissa hundar, inklusive Welsh corgi, har ett genetiskt anlag för denna spontana vidgning av blodkärlen i njurarna, vilket kan leda till blod i urinen.

Leende Welsh corgi pembroke-hund ligger ner i det gröna gräset

Orsaker i de nedre urinvägarna

De nedre urinvägarna inkluderar urinblåsan och urinröret, det rör som förbinder urinblåsan med världen utanför och gör att urin kan lämna kroppen. Orsaker till blödning här inkluderar följande:

 • Blåskatarr: En infektion i de nedre urinvägarna (blåskatarr) är den allra vanligaste orsaken till att en hund kissar blod. Det kan orsakas av hudallergi, anatomin hos urinrör, vulva eller förhud samt hormonrelaterad inkontinens hos kastrerade honhundar.
 • Urinsten: Dessa kan bildas av en mängd olika skäl, inklusive ärftlighet, näring och kroniska infektioner.
 • Cancer i urinblåsan: Cancer i urinblåsan hos hundar visar sig på liknande sätt som blåskatarr – det sker små olyckor hemma, hunden har svårt att kissa och det är blod i urinen.
 • Prostataproblem: Godartad prostataförstoring och prostatainfektion är de vanligaste prostataproblemen hos hanhundar som inte har kastrerats.

Orsaker till blod i hundens urin som kan påverka både de övre och nedre urinvägarna inkluderar en brusten urinblåsa, som kan ha uppstått om hunden blivit påkörd av en bil eller attackerad av en annan hund, koagulopati (ett vetenskapligt ord som i grunden betyder problem med hur blodet levrar sig) och vaskulit, eller blodkärlsinflammation.

Diagnos och behandling

Om du ser att hunden kissar blod bör du kontakta veterinären för att boka ett besök så snart som möjligt. Generellt bör en hund som kissar blod för första gången komma in till veterinären inom 24 timmar.

Vid besöket försöker veterinären diagnosticera den underliggande orsaken till blodet genom att analysera hundens urin. En urinodling kan rekommenderas för att se om bakterier kan orsaka problemet. Kanske utförs även ett blodanalys, eller röntgen eller ultraljud.

Behandling beror på den specifika orsaken till blodförekomsten. Veterinären kan förskriva antibiotika om problemet är relaterat till bakterier. I fall med godartad prostataförstoring och prostataneoplasi rekommenderas troligen kastrering. Veterinären kommer troligen också att rekommendera operation om blodet i urinen visar sig bero på urinstenar eller andra typer av problem. Veterinärer förskriver vanligen antiinflammatoriska eller smärtstillande läkemedel för att lindra hundens obehag.

Veterinären kan också rekommendera ett foderbyte. Näringen är en viktig komponent för att hantera problem med urinvägarna hos hundar. Våtfoder kan hjälpa till att späda ut urinen och vissa foder kan minska bildandet av urinstenar och optimera urinens pH-värde.

Förebygga framtida urinvägsproblem

Bästa sättet att förebygga blod i urinen och andra urinvägsproblem är att ta med hunden på regelbundna kontroller hos veterinären. Veterinären kan se om hunden har en benägenhet för urinvägsproblem. Om så är fallet kan veterinären rutinmässigt testa urinen för att se till att hundens hälsa ligger på topp.

Och även om det är enkelt att bara släppa ut hunden i trädgården för att låta den uträtta sina behov ensam ingår det i hundägarens ansvar att kontrollera hundens urineringsvanor då och då. Om man låter ett problem som blod i urinen kvarstå utan åtgärd kan det få allvarligare konsekvenser. Du är hundens främsta försvarslinje när det gäller dess hälsa, så noggrann övervakning och diskussion med veterinären är viktigt. Med kärlek och uppmärksamhet kan du hjälpa till att hålla hunden glad och frisk.

Contributor Bio

Dr Patty Khuly

Dr Patty Khuly

 

Dr Patty Khuly har tagit examen med högsta betyg vid Wellesley College och University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hon fick sin MBA från The Wharton School of Business som en del av det prestigefyllda VMD/MBA-programmet med dubbla examina. Hon är nu stolt ägare av Sunset Animal Clinic i Miami, Florida. Men det är inte allt. Dr Khuly älskar att läsa, stickar flitigt, utövar hot yoga, är musiknörd, kämpar med löpträningen och är en outtröttlig matälskare. Hon bor i South Miami med tre hundar, oräkneliga katter, två getter som hon har räddat och en festlig flock hönor.
Du kan läsa hennes skrifter på DrPattyKhully.com och SunsetVet.com

 

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter