Hantera din hunds pruttar och gasproblem

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det finns en miljon skämt som kan dras om hundpruttar men om du har ett husdjur som pruttar för mycket kan lukten eller ljudet vara en plåga i ditt privatliv. I vissa fall kan svaret på varför hundar pruttar så illaluktande gas dessutom vara att deras hälsa behöver ses över. Illaluktande gaser kan ligga till grund för många skämt men om det inte är normalt för din hund eller om det åtföljs av sjukdom, diarré eller konstiga saker som gult bajs är det kanske inte så roligt att skratta åt.

Å andra sidan kanske din hund bara är en superpruttare som inte har något emot att lukta illa. Alla har vi våra speciella talanger och det här kan vara deras.

Om du någonsin har märkt att din hund pruttar mycket eller om du har varit tvungen att uthärda pinsamheter när du har gäster över, då är den här guiden för dig. Så här kan du avgöra vad som orsakar de skadliga lukterna och om gaserna motiverar ett snabbt besök hos veterinären eller inte.

Vad får hundar att prutta?

Det finns många anledningar till att din hund kan ha extra gaser. Några vanliga orsaker är byte av foder, mag- och tarmsjukdom och näringsrubbningar, t.ex. en födoämnesintolerans.

En annan orsak kan vara typen, kvaliteten och mängden av ingredienser i din hunds foder eftersom de påverkar mängden gas som bildas i tarmen. När bakterier i tjocktarmen jäser fibrer eller svårsmälta proteiner och kolhydrater bildas gas. Djurfoder som innehåller vissa oligosackarider (som finns i ingredienser som sojabönor, bönor, kikärtor och linser) tenderar att producera stora mängder gas i tarmen.

Det finns dock andra mindre vanliga anledningar till att din hund lämnar stinkbomber. Äter din vovve för snabbt? American Kennel Club (AKC) rapporterar: "Det anses allmänt att aerofagi, eller ökat sväljande av luft, kan leda till gasbildning hos hundar. Giriga ätare som vräker i sig maten och brakycefala raser löper en ökad risk att svälja mer luft än normalt, vilket kan leda till gaser i förlängningen."Blond mops med ansiktet begravt i en hundmatskål av metall.

Men, allvarligt talat. Min hund pruttar MYCKET.

Att prutta är lika normalt för hundar som det är för människor. Det är dock viktigt att vara uppmärksam om du märker en betydande ökning av din hunds gasbildning.

Det du kanske upplever som "för många pruttar" kan vara ett tecken på att ditt husdjur har problem med mag- och tarmkanalen. Dessutom kan pruttande vara ett tecken på tarmparasiter eller problem med bukspottkörteln, säger AKC.

Alla större förändringar hos ett husdjur, även om det verkar så fånigt som att det pruttar, motiverar ett besök hos veterinären för att säkerställa att det inte rör sig om ett allvarligt problem. Om gasbildning åtföljs av dålig aptit, diarré, kräkningar, viktminskning eller beteendeförändringar är det definitivt en bra idé att ringa din veterinär.

Hur man stoppar pruttandet

Om du tycker att din hund pruttar mycket och undrar hur du kan minska det till en mer lämplig mängd - då har du tur. Om din veterinär kan hjälpa dig att identifiera orsaken till de överdrivna gaserna kan du kanske minska en del av pruttandet. Om du till exempel ger din hund ost som en godbit men din veterinär konstaterar att ditt husdjur är känsligt för mejeriprodukter, kan du helt enkelt eliminera det från deras matplan och drastiskt minska deras gaser.

Precis som du inte kan kontrollera en annan människas gasutsläpp kan du inte heller helt kontrollera ditt husdjurs, men maten de äter kan lindra. Hundfoder som innehåller höga halter av protein eller svårsmälta proteinkällor ger ofta mer illaluktande fisar. Ingredienser som broccoli, kål, blomkål och brysselkål kan också fermenteras och producera svavelhaltiga gaser som leder till illaluktande fisar.

Betydelsen av näring och dess roll i en hunds gaser

På tal om vad din hund äter så spelar deras dagliga kost en stor roll för deras matsmältningshälsa, vilket i sin tur påverkar hur mycket gaser de kan släppa ut. Tarmbakterier kan fermentera osmälta proteiner och producera svavelhaltiga gaser. Därför kan ett välbalanserat hundfoder med rätt näringsämnen bidra till en sundare matsmältning. Be din veterinär att rekommendera ett hälsosamt hundfoder. För hundar som har diagnostiserats med en sjukdom som orsakar dålig matsmältning eller malabsorption av näringsämnen kan dessa tillstånd dessutom vara förknippade med uppblåsthet och gaser. För dessa hundar kan veterinären rekommendera hundfoder som är särskilt utformade för att stödja hundens hälsa i mag- och tarmkanalen. Fråga din veterinär om något av dessa terapeutiska djurfoder är ett bra alternativ.

Nu när du vet vad som får hundar att prutta kan du förhoppningsvis sätta stopp för åtminstone några av stinkbomberna i ditt hus! Ta en närmare titt på din hunds foder och se om det finns något som kan ha stört matsmältningssystemet. Och kom ihåg att ett snabbt besök hos veterinären alltid kan hjälpa dig att avgöra vad som är bäst för ditt husdjurs hälsa.

Biografi om bidragsgivaren

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett budskap kan upplysa - och till och med förändra - målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form. Texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och intresserad av allt som har med sociala medier att göra. Hon har en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S, M.S och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter