Gastroenterit hos hundar: Vad du behöver veta

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om din hund har haft kräkningar, diarré eller en kombination av båda kan din stackars pälskompis ha drabbats av gastroenterit. Gastroenterit är ett relativt vanligt tillstånd hos hundar med inflammation i mage och tarmar som leder till kräkningar, diarré eller både och. Även om gastroenterit är vanligt kan det vara frustrerande, skrämmande och - beroende på orsaken och effekterna hos den enskilda hunden - svår att hantera.

Olika typer av gastroenterit hos hundar

Gastroenterit delas in i två typer - akut och kronisk. Akut gastroenterit kommer plötsligt. Kronisk gastroenterit uppträder under flera veckor, månader eller till och med flera år. Akut gastroenterit går vanligtvis över av sig själv, men i andra fall förvärras den successivt tills veterinärvård sätts in.

Staffordshire terrier insvept i filt.

Orsaker till gastroenterit hos hundar

Gastroenterit hos hundar kan ha många olika orsaker. Här är en lista över tänkbara orsaker:

 • Hunden har ätit skämda eller råa matvaror eller produkter som inte är livsmedel
 • Virus (parvovirus, valpsjuka etc.)
 • Parasiter i tarmen
 • Förändringar i tarmfloran/mikrobiomet
 • En matallergi eller överkänslighet
 • Sår i mag- och tarmkanalen (GI)
 • Cancer i mag- och tarmkanalen (GI)
 • Främmande organismer
 • Tarmobstruktion (tarmvred)
 • Genetisk sjukdom eller anlag

Tyvärr är det oftast svårt att fastställa den exakta orsaken till tillståndet. Det betyder dock inte att din hund inte kan botas. Faktum är att de flesta veterinärbehandlingar är framgångsrika.

Tecken på gastroenterit hos hundar

Gastroenterit hos hundar börjar vanligtvis med lös avföring som blir allt vattnigare. Senare kan du märka slem i avföringen, att din hund anstränger sig för att lämna avföring och/eller att hunden bajsar inne i bostaden. Det kan även vara diarré tillsammans med kräkningar. Mindre ofta kan det visa sig i form av enbart kräkningar, men om tillståndet är begränsat till själva magsäcken kan veterinären beteckna det som gastrit.

Här är andra vanliga tecken:

 • Extrema och/eller ofta förekommande tarmrörelser
 • Avföring som ser ut som tjära
 • Stora mängder av vattnig avföring
 • Blod i avföringen
 • Orkeslöshet
 • Rastlöshet
 • Buksmärta
 • Illamående (dreglar, sväljer ofta)
 • Kräkningar

När du ska ta din hund till veterinären

Vit och svart hund ligger på en matta insvept i en grön tröja.
Många hundar med gastroenterit ser förvånansvärt normala ut. De kanske inte visar några andra tecken än en förändring av avföringens kvalitet, mängd, hur ofta de bajsar eller på vilken plats.

Om du tror att din hund har gastroenterit rekommenderar Blue Cross att du tar hunden till veterinären så snart som möjligt. Eftersom det är svårt att veta om hundens tillstånd kommer att utvecklas till något farligt är det viktigt att få professionell rådgivning, särskilt när det gäller valpar, äldre hundar eller hundar av små raser som löper större risk för uttorkning. Veterinärvård är absolut nödvändig om din hund visar tecken på kräkningar, illamående, blod, smärta eller orkeslöshet.

Hur gastroenterit behandlas hos hundar

Om du misstänker att din hund har problem med matsmältningen bör du alltid ringa till veterinären som en första åtgärd. De kan ge dig de bästa rekommendationerna för din hund och tala om för dig om ditt husdjur behöver undersökas direkt. Veterinären kan behöva göra tester, t.ex. en avföringstest och ta blodprover eller röntgenbilder för att fastställa orsaken till hundens symptom. Förutom mediciner eller behandlingar för gastroenterit kan din veterinär rekommendera stödåtgärder som t.ex:

 • Utfodring med dietmat som är lättsmält och skonsamt för mag- och tarmkanalen
 • Tillsätta ett elektrolyttillskott till dricksvattnet för ökad vätsketillförsel
 • Ta det lugnt med träningen under några dagar

Näringens roll vid gastroenterit

Näringens roll vid gastroenterit kan inte nog betonas, särskilt med tanke på att olämpliga kostval ligger till grund för många fall. Du bör ge din hund regelbundna måltider som består av mat som är bekant för att inte göra dem upprörda i magen. Försök att inte ändra maten för snabbt eller lägga till nya ingredienser plötsligt, eller i för stora mängder.

Veterinärer rekommenderar vanligtvis fettsnålt foder med prebiotiska fibrer för att behandla (och förebygga) de flesta fall av gastroenterit. Om din hund är känslig för eller allergisk mot mat kan veterinären skriva ut en diet med hydrolyserat protein eller ett nytt protein.

Gastroenterit är jobbigt för alla - inte minst för din hund. Tack och lov kan veterinärvård vara framgångsrik i behandlingen av problemet.

Kort om skribenten

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly tog examen från både Wellesley College och University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hon fick sin MBA vid Wharton School of Business som en del av det prestigefyllda VMD/MBA-programmet med dubbel examen. Hon är nu stolt ägare till Sunset Animal Clinic i Miami, Florida. Men det är inte allt. Dr. K är en nördig läsare, ivrig stickare, varm yogafanatiker, musiknörd, kämpande löpare och en outtröttlig matälskare. Hon bor i södra Miami med fyra hundar, otaliga katter, två adopterade getter och en rolig hönsflock.

Du kan läsa hennes texter på DrPattyKhuly.com och på SunsetVets.com.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterade artiklar

Relaterade produkter