Allt du någonsin velat veta om hundbajs

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundbajs, eller avföring som vissa föredrar att kalla det är kanske inte det mest trevliga ämnet men friskt hundbajs är ofta ett tecken på en frisk hund. Att hålla ett öga på hur din hunds avföring ser ut kan vara ett bra sätt att spåra eventuella hälsoproblem som den kan uppleva. Låt oss ta en titt på vad som skiljer frisk hundbajs från onormal bajs (vattnig, rinnande, blodig etc) som kan vara ett tecken på underliggande hälsoproblem.

Hur ser det perfekta bajset ut?

Hundbajs har fyra huvudsakliga egenskaper: färg, innehåll, konsistens och beläggning. Färgen beror på vad ditt husdjur äter och varierar i nyanser från gyllenbrun till mörkare mahogny, beroende på ingredienserna i hundens foder. För innehållsdelen av bajset kanske du vill låta din veterinär göra det "smutsiga" arbetet. De flesta människor kan inte se mycket av någonting inuti bajset utan ett mikroskop. Hälsosam hundbajs bör också vara lite fast i konsistensen som leklera. Helst ska den vara korvformad med små klyftor i så att den går sönder i mindre bitar om man rullar den. Slutligen har hälsosamt bajs ingen beläggning alls. Så om din hund har ett chokladbrunt, något fast, beläggningsfritt bajs utan något märkbart som sticker ut ur det, är allt bra. Läs dock vidare om tecken som kan tyda på ett hälsoproblem.


När ska du bli orolig över ditt husdjurs bajs?Ägaren städar upp efter hunden med plastpåse

Återigen kan de fyra egenskaperna för hundbajs hjälpa dig att avgöra när din hund kan vara sjuk. Även om det kanske inte är så trevligt är det enklast att observera din hunds avföring medan den är färsk för att upptäcka oregelbundenheter.

Frågor om innehåll

 • Maskar: De kan vara långa och tunna eller se ut som små riskorn. Återigen, du bör bara vara orolig om dessa förekommer i det färska exemplaret. Om avföringen ligger ute ett tag kan maskar ta sig in i den.

 • Päls: Stora pälsklumpar i avföringen kan vara ett tecken på överdriven pälsvård, allergier eller hudsjukdom. Håll ett öga på hur ofta du ser päls i avföringen och diskutera det med din veterinär.

 • Främmande föremål: Gräs, plast, stenar, tyg och till och med pengar kan ibland hittas i din hunds avföring - hundar kan trots allt få i sig en del udda saker. Det som kommer in kommer ofta ut, men om du upptäcker konstiga saker i din hunds avföring kan det vara bra att ringa veterinären för att fråga om de behöver göra en grundlig undersökning eller röntgen. I vissa fall har hundar fått fast främmande föremål i matsmältningskanalen och de måste avlägsnas kirurgiskt. Därför är det bäst att omedelbart ringa din veterinär om du upptäcker tyg- eller plastbitar i din hunds avföring.

Ledtrådar för beläggning

Om du plockar upp ditt husdjurs avföring från gräset ska det inte finnas några spår efter det. En slembeläggning åtföljer ofta inflammation i tjocktarmen och uppträder vanligtvis samtidigt med diarré. Om du märker av slem i hundens avföring under mer än en dag bör du kontakta din veterinär för att bedöma nästa steg.

Färgguide

Nedan finns en enkel guide över hur hälsosamt hundbajs ser ut jämfört med ohälsosamt baserat på färg.

 • Brun: En frisk hunds avföring ska vara chokladbrun till färgen.

 • Grön: Grön avföring kan tyda på att din hund äter gräs. Att äta gräs är ett normalt beteende för hundar, men om de äter mer än vanligt kanske de försöker lugna en orolig mage.

 • Svart eller rödbrun: Detta kan vara ett tecken på blödning i magsäcken eller tunntarmen.

 • Röda strimmor: Detta är ett annat tecken på blödning, troligen i den nedre delen av mag-tarmkanalen.

 • Gul: Gul avföring kan bero på många olika saker, t.ex. slem i avföringen, dålig matsmältning eller att du ätit konstiga saker.

 • Gråaktig: Detta kan vara ett tecken på problem med bukspottkörteln eller gallblåsan om vissa näringsämnen inte smälts.

 • Vita fläckar: Din hund kan ha mask om du ser små vita fläckar i avföringen.

Konsistens

Vid bedömning av avföringens konsistens använder de flesta veterinärer en skala från ett till fem, där ett är mycket rinnande eller flytande och fem är fast och cylindrisk i formen. Naturligtvis faller den optimala konsistensen på nummer fem på skalan. Men om din hunds avföring är lite lös ska du inte bli orolig. Håll bara koll på din hunds bajs för att se om det blir mjukare och mjukare, och förvara ett bajsprov i kylskåpet om du skulle behöva ta den till veterinären.

Det är viktigt att ta med friska avföringsprover till veterinärbesöken från din hund, så att din veterinär har några tidigare exemplar att jämföra med om ditt husdjur börjar visa tecken på en ohälsosam avföring. Om din hund har vad som verkar vara frisk avföring, men har andra tecken på sjukdom (äter inte, kräks, är slö etc.), är det fortfarande en bra idé att ta ett avföringsprov när du behöver ta ditt husdjur till veterinären. Många gånger kan man få fram lite information genom att lägga avföringsprovet under ett mikroskop eller göra andra tester.

Insamling av avföringsprov

Det är mycket troligt att du har hittat många olika sätt att städa upp bajs i din trädgård eller när du är ute på en promenad. När det gäller att städa upp hundbajs råder det ingen brist på utrustning, från bajspåsar till speciella biologiskt nedbrytbara påsar. Så när du samlar in ett friskt hundbajs eller ett ohälsosamt avföringsprov för att ta med till veterinären, se till att använda en ren påse, plocka upp provet försiktigt och placera det i en ren, grund plastbehållare med lock. Kyl provet tills du kan lämna det till veterinären. Om bajset är för vattnigt för att kunna plockas upp ska du ta några tydliga bilder med din smartphone för att visa konsistensen. Du kan också försöka få upp lite av det våta bajset i en behållare med hjälp av en ren pinne eller plastsked. Ta aldrig ett avföringsprov som har legat i värmen eller i gräset under en längre tid. Dessa prover kan innehålla smuts eller parasiter som tidigare inte fanns i avföringen. En sista sak att notera: att snabbt städa upp hundbajs är också bra för din hund. För mycket avföring i trädgården kan leda till att din hund börjar äta sitt eget bajs. Det finns också folkhälsoproblem där hundavföring kan sippra ner i grundvattnet och förorena vattentäkter. Det bör också nämnas att du bör tvätta händerna efter att ha plockat upp bajs även om du bär handskar eller använder påsen över handen bara för att vara säker.

De sista bajstipsen

Kom ihåg att din hunds avföring säger en hel del om dess hälsa. Vi rekommenderar att du följer dessa tips för att bättre förstå din hund och dess hälsa:

 • När din hund bajsar ska du titta efter de fyra egenskaperna: färg, innehåll, konsistens och beläggning.

 • Ta alltid med färska avföringsprover till varje veterinärbesök.

 • Städa upp hundbajs direkt, oavsett om det är på promenaden eller i trädgården.

 • Om din hund råkar ut för en olycka inne i huset ska du genast ta ut den och försöka att på ett positivt sätt förstärka att den gör rätt när den bajsar.

 • Kontakta omedelbart din veterinär om hundens avföring förändras drastiskt, om hunden börjar äta sin egen avföring, om den ofta råkar ut för olyckor i hemmet eller om den inte har bajsat på mer än 24 timmar.

Hundbajs är inte ett ämne som vi gärna pratar om, men det kan vara en bra indikator på din hunds allmänna hälsa. Att fånga upp tecken tidigt kan bidra till att hålla dem friska.

Biografi om bidragsgivaren

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en djurägare som bor tillsammans sina fyrbenta vänner, sina två barn och sin man. När hon inte undervisar, skriver eller bloggar älskar Chrissie att umgås med sin familj. Hennes strävan är att skriva artiklar som hjälper hund- och kattägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sina hundar och katter.

Relaterade artiklar

 • Vaccinera din valp mot sjukdomar

  Du kan skydda valpen mot många allvarliga sjukdomar genom att vaccinera den. Följande sjukdomar kan låta skräckinjagande, men om du ser till att din valp är vaccinerad behöver du inte oroa dig.
 • Frisk hud och glansig päls

  En viktig del för att hålla din hund i bra form är att se till att den har en frisk hud och päls. Den omtanke du bör lägga ner kan variera, men alla hundar borde bör få regelbunden pälsvård.
 • Bi- och getingstick

  Alla hundar är nyfikna och älskar att springa och jaga saker, även insekter. För det mesta innebär bi- och getingstick bara lite smärta och irritation för din hund.
 • Ta hand om din valps tänder

  Eftersom det är vanligt att hundar får dåliga tänder är det dags att redan nu börja hålla uppsikt. Kontrollera valpens tänder regelbundet - minst en gång i veckan - och var uppmärksam på tidiga varningstecken, bl.a:

Relaterade produkter