Allt du någonsin velat veta om hundbajs

Published by
Minuter läsning

Hundbajs: det är kanske inte det trevligaste samtalsämnet, men friskt hundbajs är ofta ett tecken på en frisk hund. Genom att hålla ett öga på hur hundens avföring ser ut kan du hålla koll på potentiella hälsoproblem som kan förekomma. Låt oss titta på vad som skiljer friskt hundbajs från onormalt bajs, som kan vara ett tecken på underliggande hälsoproblem.

Hur ser det perfekta bajset ut?

Hundbajs har fyra huvudsakliga egenskaper att hålla koll på: färg, innehåll, konsistens och yta. Färg är kopplat till vad hunden äter och kan vara olika nyanser från guldbrunt till mörkare mahogny, beroende på ingredienserna i hundens foder. Vad gäller innehållet i bajset kan du kanske överlåta jobbet till veterinären, mycket syns inte i bajset utan ett mikroskop, men du kan också se avvikelser med blotta ögat. m Friskt hundbajs bör också vara lite fast i konsistensen, som leklera. Helst bör det ha form som en trädstam med små sprickor i det, så att om du skulle rulla det skulle det falla sönder i mindre bitar. Slutligen ska friskt bajs inte ha någon ytbeläggning. Så om hunden har chokladbrunt, aningen fast bajs utan någon ytbeläggning och inget som märkbart sticker ut ur det, då är allt bra. Men läs vidare om tecken som kan peka på hälsoproblem.

När du bör bli orolig över hundens bajsOwner cleaning up after the dog with plastic bag

Återigen kan de fyra tecknen hjälpa dig att avgöra när hunden kan vara sjuk. Det är inte trevligt, men att ta en titt på avföringen medan den är färsk är det enklaste för att upptäcka avvikelser.

Oro över innehållet

 • Mask: De kan vara långa och smala och se ut som små bitar ris. Du bör bara vara orolig om det förekommer i färsk avföring. Om avföringen ligger ute en stund kan maskar hitta till den.
 • Päls: Stora klumpar med päls i avföringen kan vara ett tecken på överdriven pälsvård, allergi eller hudsjukdom. Håll ett öga på hur ofta du ser päls i avföringen och diskutera det med veterinären.
 • Främmande material: Gräs, plast, stenar, tyg och till och med pengar kan ibland förekomma i hundens avföring. Hundar kan ju trots allt äta lite allt möjligt. Även om det som kommer in oftast även kommer ut så kan det vara en idé att ringa veterinären om du ser främmande föremål i hundens avföring för att bekräfta om kliniken vill göra en grundlig kontroll eller röntga hunden. I vissa fall har hundar främmande föremål som fastnat i tarmarna och behöver få bort dem genom operation. Därför är det bäst att ringa veterinären direkt om du upptäcker bitar av tyg eller plast i hundens bajs.

Ledtrådar i ytbeläggningen

Om du plockar upp hundens avföring från gräs bör det inte bli några spår kvar på gräset. En ytbeläggning av slem uppstår vanligen vid en inflammation i tjocktarmen och i samband med diarré. Om du ser så mycket slem på hundens avföring under längre tid än en dag bör du kontakta veterinären för att ta reda på vad du bör göra.

Färgledtrådar

Nedan finns en enkel guide till hur friskt hundbajs ser ut jämfört med det som inte är friskt, baserat på färg.

 • Brunt: En frisk hunds avföring bör vara chokladbrun i färgen.
 • Grönt: Grön avföring kan vara ett tecken på att hunden äter gräs, kanske för att lugna en orolig mage.
 • Svart eller rödbrunt: Detta kan vara ett tecken på en blödning i magen eller tunntarmen.
 • Röda strimmor: Detta är ett annat tecken på blödning, förmodligen i den lägre mag- och tarmkanalen eller tjocktarmen.
 • Gult: Gul avföring kan betyda problem med lever, bukspottskörtel eller gallblåsa.
 • Vita fläckar: Hunden kan ha mask om du upptäcker vita fläckar i avföringen.

Konsistens

Vid utvärdering av avföringens konsistens använder de flesta veterinärer en skala från ett till fem där ett är mycket lös eller flytande och fem är fast och cylindrisk till formen. Den optimala konsistensen är lämpligt nog nummer fem i skalan. Men om hundens avföring är lite lös, bli inte orolig. Håll bara koll på hundens bajs för att se om det blir lösare och lösare, och förvara avföringsprov i kylskåpet om du behöver ta med dem till veterinären.

Det är viktigt att ta med friska avföringsprov till vanliga hälsokontroller av hunden. På så sätt har veterinären gamla uppgifter att jämföra med om hunden börjar visa tecken på avföring som inte är frisk. Om hunden verkar ha frisk avföring, men visar andra tecken på sjukdom (äter inte, kräks, trötthet osv.) är det ändå en bra idé att ta ett avföringsprov när du behöver ta med hunden till veterinären. Många gånger kan man upptäcka saker genom att titta på provet i mikroskop eller göra andra tester på det.

Samla in avföringsprovet

Det är mycket troligt att du har hittat en massa olika sätt att plocka upp bajs i trädgården eller när du tar en promenad med hunden. Från en liten skopa till speciella ekologiskt nedbrytbara påsar – det råder ingen brist på utrustning när det gäller att plocka upp hundbajs. Men när du plockar upp friskt hundbajs eller ett avföringsprov som inte är friskt för att ta med till veterinären bör du se till att ha en ren påse, plocka upp provet försiktigt och lägga det i en ren plastbehållare med låga kanter och lock. Lägg provet i kylskåpet tills du kan ta det till veterinären. Om bajset är för vattnigt för att plocka upp bör du se till att ta ett par tydliga foton med mobilen för att visa konsistensen. Du kan också prova att plocka upp lite av det blöta bajset i en behållare med hjälp av en ren träpinne eller en plastsked. Ta aldrig avföringsprov som har legat i värme eller på gräset under någon längre tid. Dessa prov kan ha smuts eller parasiter som inte var en del av avföringen. En sista sak att notera: det är också bäst för din hund om du plockar upp bajset omgående. Om det ligger för mycket avföring i trädgården kan det leda till att hunden börjar äta sitt eget bajs. Dessutom är det en sanitär olägenhet när hundbajs kan tränga in i grundvatten och förorena vattentäkter. Det bör även nämnas att du bör tvätta händerna efter att du har plockat upp bajs, även om du använder handskar eller trär påsen över handen, bara för att vara på den säkra sidan.

Avslutande tips om hundbajs

Kom ihåg att hundens avföring säger mycket om hälsan. Följ de här råden för att förstå din hund och dess hälsa bättre:

 • När hunden bajsar, titta efter de fyra tecknen: färg, innehåll, konsistens och yta.
 • Ta alltid med färska avföringsprover till veterinärbesöket.
 • Plocka upp hundbajs direkt, oavsett om det är på promenad eller i trädgården.
 • Om det sker en olycka inomhus, ta med hunden ut direkt och försök att ge positiv förstärkning kring korrekt beteende när den ska bajsa.
 • Kontakta veterinären direkt om hundens avföring förändras drastiskt, om hunden börjar äta sitt eget bajs, om det ofta sker olyckor i hemmet eller om det har gått mer än 24 timmar sedan hunden senast bajsade.

Hundbajs är inget som alla tycker är roligt att prata om, men det kan vara ett bra tecken på hundens hälsa. Genom att upptäcka tecken tidigt kan du se till att hålla hunden frisk.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en hundägare som delar sitt hem med sina fyrfota vänner, två av sina egna barn och sin man. Chrissie njuter av att vara med alla sina familjemedlemmar när hon inte undervisar, skriver eller bloggar. Hennes mål är att skriva artiklar som hjälper djurägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sitt djur.

RELATERADE ARTIKLAR

 • Vaccinera din valp mot sjukdomar

  Du kan skydda valpen mot många allvarliga sjukdomar genom att vaccinera den. Följande sjukdomar kan låta skräckinjagande, men om du ser till att din valp är vaccinerad behöver du inte oroa dig.
 • Frisk hud och glansig päls

  En viktig del för att hålla din hund i bra form är att se till att den har en frisk hud och päls. Den omtanke du bör lägga ner kan variera, men alla hundar borde bör få regelbunden pälsvård.
 • Bi- och getingstick

  Alla hundar är nyfikna och älskar att springa och jaga saker, även insekter. För det mesta innebär bi- och getingstick bara lite smärta och irritation för din hund.
 • Ta hand om din valps tänder

  Eftersom det är vanligt att hundar får dåliga tänder är det dags att redan nu börja hålla uppsikt. Kontrollera valpens tänder regelbundet - minst en gång i veckan - och var uppmärksam på tidiga varningstecken, bl.a:

RELATERADE PRODUKTER

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.