Bi- och getingstick

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

HornetAlla hundar är nyfikna och älskar att springa och jaga saker, även insekter. För det mesta innebär bi- och getingstick bara lite smärta och irritation för din hund. Men om hunden blir stucken upprepade gånger eller inne i munnen eller halsen så kan det vara farligt och medföra en tur till veterinären. Det är inte själva sticksåret som orsakar smärta utan en liten mängd gift som injiceras. Vilken typ av stick? Ett bis gadd har hullingar och är gjord för att fastna i skinnet. Biet dör när gadden skiljs från kroppen. Getinggadden har inga hullingar men sticket är mer smärtsamt, och om en geting känner sig hotad kan den sticka flera gånger. Hundar blir ofta stuckna i ansiktet efter att ha undersökt en insekt lite för närgånget. Stick på din hunds känsliga nos är särskilt smärtsamma. Vissa hundar blir till och med stuckna på tungan eller inne i munnen eller halsen efter att ha försökt fånga eller bita en insekt. Sådana bett kan vara farliga eftersom svullnaden de orsakar kan göra att luftvägen blockeras. Reaktion En allvarlig reaktion kan framkallas av ett stort antal bett eller om din hund får en allergisk reaktion mot kemikalierna i gadden. Tecken på en allergisk reaktion är bland annat matthet, andningssvårigheter, kraftig svullnad som växer bort från själva bettet. Se upp för svullnader runt nacken, halsen och huvudet. Om din hund får en allvarlig allergisk reaktion bör du genast uppsöka veterinär. Ett vanligt bett behöver inte behandlas och borde inte besvära hunden särskilt länge. Om gadden fortfarande sitter kvar försök få bort den genom att skrapa med en nagel eller en styv kartongbit. Undvik att använda pincett om det inte är absolut nödvändigt eftersom det kan göra att mer gift pressas ur gadden. Att lägga en svag blandning av vatten och natriumkarbonat på sticket kan lindra smärtan. Du kan också linda in is eller en kylklamp i en handduk och lägga på sticket för att minska smärtan och svullnaden. Håll ett öga på din hund efter att den blivit stucken för att försäkra dig om att det inte uppstår någon allergisk reaktion. Om svullnaden inte har gått ner efter flera dagar, kontakta din veterinär.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.