Äta hundbajs

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs. Usch! Vad får hunden att göra detta? Koprofagi (facktermen för ätandet av avföring) är obehagligt men inte ett ovanligt beteende hos hundar. Den goda nyheten är att detta i regel inte kan skada din hund. Den dåliga nyheten vet du redan: det är äckligt, snuskigt och leder till den mest tänkbart dåliga andedräkt. Det finns också en risk att din hund får parasiter om den äter avföring från andra djur. Nyfikenhet Ingen vet med säkerhet varför hundar gör detta men det finns en del tänkbara anledningar. Det kan helt enkelt vara så att de tycker om det. Hunden interagerar med omvärlden via munnen, de tycker om att bära pinnar och älskar att tugga på leksaker och ben. Hundar tycker också om saker med stark odör och avföring faller självklart under denna kategori. Det kan tyckas konstigt, men att äta avföring kan vara din hunds sätt att undersöka något som intresserar den. Förvirrade valpar Valpar äter ibland sitt eget bajs under tiden då de tränar på att bli rumsrena. Detta händer för att de fortfarande inte är riktigt säkra på var de ska och inte ska uträtta sina behov. Oroliga över att de gjort något fel så "förstör de bevisen". Denna typ av "städnings"-beteende kan även förekomma hos vuxna hundar inomhus. Det förekommer ofta att tiken äter sina valpars avföring när hon rengör dem. Detta kan vara en kvarstående instinkt. Ätandet av valpens bajs i det vilda, reducerade chanserna att rovdjur skulle hitta henne och hennes sårbara avkomma. Bristfällig kost En av de vanligaste teorierna om varför hundar beter sig så här är att de kompenserar för brister i sin kost. Avföring från växtätare kan tillföra vitaminer som inte är en del av din hunds vanliga kost. Kattmat innehåller mycket protein så därför kan kattsand tyckas lockande för din hund. Du måste ändra detta beteende omedelbart, eftersom kattsand kan vara giftigt för en hund. Förebyggande Det enklaste sättet att hantera detta problem är helt enkelt att försöka plocka upp så fort din hund har uträttat sitt behov. En del föreslår att man strör peppar, tabasco eller paraffin på avföringen för att den ska smaka "sämre". Det finns även tillsatsämnen till hundmat som smakar bra under förtäring, men som under matsmältningsprocessen blir bitter så att avföringen blir oaptitlig. Tyvärr är inte denna metod effektiv för alla hundar. För att hantera koprofagi i allmänhet så är den bästa lösningen att vara vänlig men bestämd när man avskräcker från det. Och framför allt, att man är konsekvent i sin fostran. Du kan även prata med din veterinär som kan undersöka/identifiera huruvida din hund är i behov av ytterligare kost.

Relaterade artiklar

 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.
 • När din valp löper

  Dogs running Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Några ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.
 • Managing your puppy around a female puppy in season

  Dogs running Puppy, ,kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill
 • Hundprat

  Det viktigaste du kan göra för din hund är förmodligen att lära dig något om dess psykologi. Att förstå hundpsykologi gör det lättare att leva lyckligt och harmoniskt tillsammans med din hund.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.