Äta hundbajs

Published by
Minuter läsning

Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs. Usch! Vad får hunden att göra detta? Koprofagi (facktermen för ätandet av avföring) är obehagligt men inte ett ovanligt beteende hos hundar. Den goda nyheten är att detta i regel inte kan skada din hund. Den dåliga nyheten vet du redan: det är äckligt, snuskigt och leder till den mest tänkbart dåliga andedräkt. Det finns också en risk att din hund får parasiter om den äter avföring från andra djur. Nyfikenhet Ingen vet med säkerhet varför hundar gör detta men det finns en del tänkbara anledningar. Det kan helt enkelt vara så att de tycker om det. Hunden interagerar med omvärlden via munnen, de tycker om att bära pinnar och älskar att tugga på leksaker och ben. Hundar tycker också om saker med stark odör och avföring faller självklart under denna kategori. Det kan tyckas konstigt, men att äta avföring kan vara din hunds sätt att undersöka något som intresserar den. Förvirrade valpar Valpar äter ibland sitt eget bajs under tiden då de tränar på att bli rumsrena. Detta händer för att de fortfarande inte är riktigt säkra på var de ska och inte ska uträtta sina behov. Oroliga över att de gjort något fel så "förstör de bevisen". Denna typ av "städnings"-beteende kan även förekomma hos vuxna hundar inomhus. Det förekommer ofta att tiken äter sina valpars avföring när hon rengör dem. Detta kan vara en kvarstående instinkt. Ätandet av valpens bajs i det vilda, reducerade chanserna att rovdjur skulle hitta henne och hennes sårbara avkomma. Bristfällig kost En av de vanligaste teorierna om varför hundar beter sig så här är att de kompenserar för brister i sin kost. Avföring från växtätare kan tillföra vitaminer som inte är en del av din hunds vanliga kost. Kattmat innehåller mycket protein så därför kan kattsand tyckas lockande för din hund. Du måste ändra detta beteende omedelbart, eftersom kattsand kan vara giftigt för en hund. Förebyggande Det enklaste sättet att hantera detta problem är helt enkelt att försöka plocka upp så fort din hund har uträttat sitt behov. En del föreslår att man strör peppar, tabasco eller paraffin på avföringen för att den ska smaka "sämre". Det finns även tillsatsämnen till hundmat som smakar bra under förtäring, men som under matsmältningsprocessen blir bitter så att avföringen blir oaptitlig. Tyvärr är inte denna metod effektiv för alla hundar. För att hantera koprofagi i allmänhet så är den bästa lösningen att vara vänlig men bestämd när man avskräcker från det. Och framför allt, att man är konsekvent i sin fostran. Du kan även prata med din veterinär som kan undersöka/identifiera huruvida din hund är i behov av ytterligare kost.

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  180680638 Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Varför äter hundar gräs?

  Din hund härstammar från den mäktiga vargen, en ståtlig jägare och en inbiten köttätare. Du ger honom mat av bästa tänkbara kvalitet, så varför insisterar han på att äta gräs? Medan ingen med säkerhet vet varför hundar äter gräs så är hundkännare ganska säkra på att det är ett normalt hundbeteende och säkerligen inget att oroa sig över.
 • Managing your puppy around a female puppy in season

  180680638 Puppy, ,kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill
 • När din valp löper

  180680638 Din tikvalp kommer troligen att löpa för första gången vid cirka 5-8 månaders ålder (om hon inte har blivit kastrerad). Några ägare väljer därför att kastrera innan det händer eftersom hunden cykel, som varar 21 dagar kan orsaka en stor förändring i valpens dagliga rutin.

Relaterade produkter