Förstå och ta hand om din miniatyrhund

Published by
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att se världen genom en liten hunds ögon

Försök först och främst att komma ner på hundens nivå - bokstavligen - och se dig omkring. Det här är din hunds miljö, så det är viktigt att se saker ur hundens perspektiv och ställa dig själv några viktiga frågor: Ser det lite läskigare ut härifrån? Är det soffan som skymtar högt över huvudet? Verkar det hala köksgolvet sträcka sig flera kilometer? När människor och hushållsföremål tornar upp över dig kan det bli lite skrämmande. Föreställ dig en dammsugare som är större än dig själv för att få en uppfattning om hur din hund kan känna sig!

  • Hur långt bort från sov- eller lekytor finns det nödvändigaste, som vattenskålen? En kort spurt eller en maratonsträcka?
  • Om din hund får vara uppe på eller i möblerna, hur högt måste den hoppa? Skulle din hund ha nytta av ett trappsteg som leder den upp till soffan eller sängen?

Små hundraser: Alla former & storlekar

Små, mini- och dvärgraser är en hyllning till den stora mångfalden av minihundar: vissa är kompakta och robusta, som jack russell terrier, franska bulldoggar eller west highland white terrier. Andra, som italienska vinthundar, prague ratter-hundar och chihuahuor, kan vara ganska känsliga och ömtåliga och kräver naturligtvis en varsam hantering och en försiktig behandling. Det finns flera raser som har mycket distinkta drag, till exempel den ikoniska taxen med lång rygg, japanese chin med runt huvud och den hårlösa chinese crested.

Oavsett vilken ras din hund har är det viktigt att du tar hänsyn till deras behov när du överväger saker som storlek och form på sovplatsen, storlek och placering av mat- och vattenskålar, typ av koppel, halsband och/eller sele, temperaturbehov m.m.

Småhundssyndromet

Att vara en liten hund i en stor värld kan vara en utmaning. Små hundar kommer dock ofta undan med stygga eller farliga beteenden som aldrig skulle tolereras av deras motsvarigheter av större raser (även känt som "småhundsyndromet"). Dessa små napoleontyper använder ofta dessa beteenden först som en slags försvarsmekanism, men det kan snabbt bli en vana om de inte korrigeras tidigt. Ägare bör komma ihåg att det är lika illa att dra i kopplet, springa iväg när man ropar på dem, morra eller bita, oavsett om det är en liten chihuahua eller en stor rottweiler som beter sig illa. I båda fallen kan rätt socialisering och träning göra underverk. Att lära sig och öva på lämpligt beteende i många olika situationer från tidig ålder kommer att hjälpa hundar i alla storlekar att känna sig trygga och avslappnade, vilket bidrar till att förebygga oönskade eller till och med farliga beteenden. Sök hjälp av en välrenommerad tränare som känner till din ras, eller sök efter en lokal grupp för lydnadsträning. Dessutom finns det många böcker som hjälper dig att tolka och korrigera din hunds beteende. Om du behöver en rekommendation eller lite extra stöd, tveka inte att kontakta din veterinär.

Matbehov: Mindre betyder mer

Små raser har ett annat kaloribehov än stora hundar. Eftersom de har en större yta per kg än stora hundar använder de vanligtvis mer energi för normala kroppsfunktioner som att hålla sig varma. De lägger också mer energi på att ta sig runt. Att gå till andra ändan av gatan kan kosta din grannes labrador 100 steg, medan din lhasa apso behöver 400 steg för att gå samma sträcka.

Små hundar kan behöva fler kalorier per kg dagligen än stora hundar, men de bör ändå skyddas mot att gå upp för mycket i vikt. Övervikt är lika farligt för små hundar som för stora hundar.

Särskilda överväganden för valpar

Dessa små ungar behöver mer kalorier per gram av sin kroppsvikt. Och eftersom de inte kan lagra energireserver på samma sätt som hundar av större raser behöver de kaloririka måltider oftare. Dvärghundsvalpar bör få flera små måltider under dagen för att kompensera för deras lilla magkapacitet och stora behov av energi. Läs etiketten på hundfodret för att få information om hur mycket din hund ska äta och fråga din veterinär om råd för just din lilla valps behov. Som med alla raser bör små valpar skyddas, men inte behandlas som spädbarn. Även om det kan krävas ett starkt hjärta för att se en fluffig liten cavalier king charles spaniel-valp i de stora bruna ögonen och säga "Nej!", så måste det göras. Tidig träning av små hundraser skapar förutsättningar för en mer avslappnad, pålitlig och välartad fyrbent vän senare.

Att leva länge och väl

Små hundar lever ofta betydligt längre än sina motsvarigheter av stora och mycket stora raser. Malteser, chihuahuor, yorkshire terrier och dvärgtaxar kan alla bli över 12 år gamla. Medellivslängden för borderterrier och dvärgpudlar är nästan 14 år, men många har varit kända för att nå nästan 20 år - det är verkligen en vördnadsvärd ålder! Livslängden beror dock på många individuella variationer och faktorer som hälsovård, kost och miljö. Med en så lång livslängd, ofta i kombination med stadsboende, behöver små hundar extra skydd för att behålla en god hälsa långt in på ålderns gyllene höst. Mellan regelbundna besök hos veterinären kan små hundar verkligen dra nytta av extra antioxidanter för att hjälpa deras kroppar att bekämpa effekterna av åldrande och stadsliv.

Utfodra med rätt mat

Små hundar kan också dra nytta av torrfoder med mindre bitar, vilket gör det lätt för dem att plocka upp och tugga.

Leta efter ett näringsmässigt komplett foder med antioxidanter, fettsyror från omega-3 och omega-6, och naturligtvis en frestande smak för att ge din hundvän allt den behöver för ett lyckligt och hälsosamt liv. Det finns ett brett utbud av Science Plan och Prescription Diet foder för att ge optimal näring till små hundar av alla raser och i alla livsstadier.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter