Kolit hos katter: Orsaker, tecken och behandling

minuters läsning

En grå katt med vitt bröst vilar i sin ägares famn med slutna ögon

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du märkt att din katt kämpar för att uträtta sina behov? Kanske har den diarré och blod eller slem i avföringen? Om så är fallet kan din katt lida av kolit, eller inflammation i tjocktarmen. Detta kan vara ganska obekvämt för katten och det kan finnas ett antal möjliga orsaker, från lindriga till allvarliga. Det är viktigt att försöka upptäcka problemet tidigt och ta reda på vad som pågår.

Orsaker till kolit hos katter

Kolit är vanligast hos katter under fem år men kan förekomma i alla åldrar. Några av de vanligaste orsakerna är:

 • Livsmedelsrelaterad enteropati (FRE). FRE är en av de sjukdomar som tidigare kallades för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Numera används den mer allmänna termen kronisk enteropati (CE), ett samlingsnamn med ytterligare sjukdomar som tex steroidresponsiv enteropati. CE används för att beskriva alla kroniska störningar i mag-tarmkanalen (GI), vanligtvis alla tillstånd som varar mer än tre veckor.
 • Reaktioner på livsmedel. Allergier och intolerans mot vissa livsmedel kan orsaka kolit. Detta kommer sannolikt att fortsätta tills den olämpliga ingrediensen har tagits bort från kosten.
 • Parasiter.
 • Stress. Stressframkallande händelser, som en ny bebis eller en resa till kattpensionatet, eller bara att bo tillsammans med andra katter kan orsaka kolit.
 • Tumörer och polyper i tarmen.
 • Infektioner.
 • Svalt främmande föremål.

Tecken på kolit

Som vi nämnde är de vanligaste tecknen på kolit blod och slem i avföringen. Ibland förekommer även diarré, och du kanske märker att din katt anstränger sig för att uträtta sina behov eller tillbringar mer tid i kattlådan än vanligt. Detta beror på att katten känner att den måste gå på toa även om det inte behövs. Det är mycket viktigt att du omedelbart uppsöker veterinären om du ser att din katt kämpar med att uträtta sina behov. Detta beror delvis på att kolit behöver behandlas, men också på att ansträngning kan vara ett tecken på blåskatarr (cystit) eller en blockerad urinblåsa, och detta är en medicinsk nödsituation.

Eventuella matsmältnings- eller urinvägsproblem kan vara svåra att upptäcka om din katt uträttar sina behov utomhus. Om koliten pågår under en längre tid (kronisk kolit) kan katten tappa vikt, bli orkeslös eller sluta äta. Som med allt annat när det gäller våra husdjur är det en bra idé att vara observant. Om du vet vad som är normalt kommer du snart att upptäcka när något är fel.

Behandling av kolit

Eftersom det finns många olika möjliga orsaker varierar naturligtvis behandlingen av kolit beroende på vad problemet är. Många fall blir bättre inom ett par dagar, särskilt de som orsakas av en stulen godbit, men om det fortsätter i mer än 48 timmar eller om din katt verkar ha ont, behöver ni besöka veterinär. Det är bra om du kan ta med dig ett avföringsprov eftersom veterinären kanske vill testa om det finns tecken på mask eller infektioner.

Behandlingarna omfattar:

 

 • Ett foderbyte. Eftersom många fall av kolit är födoämnesresponsiva kan veterinären vilja ge din katt ett mycket lättsmält foder som är avsett att hjälpa katten att snabbt återfå en frisk tarm. Dessa produkter innehåller ofta bra källor till prebiotika, vilket ger näring åt de bakterier som håller tarmen frisk. Din katt behöver kanske bara äta den här typen av foder under en begränsad tid, men du kan låta den fortsätta med det om du och veterinären kommer fram till att det är ett bra val även på längre sikt.

 • Vid vissa fall av kolit behövs antiinflammatoriska läkemedel. Steroider är mycket bra antiinflammatoriska medel och kan användas antingen i bara några dagar, eller under längre tid om tillståndet är kroniskt.

 • Om veterinären misstänker att din katt har en allergi eller intolerans kan hen rekommendera en elimineringsdiet. Detta består vanligtvis av att ge ett foder med hydrolyserade proteiner som inte kan orsaka en allergisk reaktion hos din katt. Ibland kan veterinären också föreslå en proteinkälla som din katt inte har ätit tidigare, t.ex. anka. Katten kan behöva äta det nya fodret hela livet.

 • Antibiotika kan ges om veterinären misstänker att det rör sig om antibiotikaresponsiv enteropati.

 • Om din katt har mask kommer veterinären att behandla den och ge råd om kontinuerlig förebyggande behandling.

 • Stress är ganska vanligt hos katter, särskilt om de bor tillsammans med andra katter eller om det finns många grannkatter i området. Din veterinär kan ge medicin för att motverka stress, men ofta kan det också göra stor skillnad att förändra hemmiljön och använda till exempel feromonspridare.

 • Tumörer, polyper och främmande föremål i tarmen kan göra det nödvändigt med kirurgiskt ingrepp.

Kolit hos katter är vanligtvis inte mycket att oroa sig för, men det är viktigt att undersöka om det orsakas av något av de mer allvarliga problemen. Veterinären vill alltid träffa dig i ett tidigt skede för att undvika att din katt blir svårt sjuk, så var inte rädd för att be om hjälp om du har några tvivel!

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA