Hur man utfodrar en katt med en känslig mage

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du märkt att din katt är sjuk ofta eller att den ibland inte äter sin mat? Du kanske har märkt att katten ibland har diarré eller verkar känna obehag efter att den har ätit. Dessa kan alla vara tecken på att din katt har en känslig mage. Men vad innebär det och vad kan du göra för att hjälpa din katt?

Vad innebär en känslig mage?

Termen "känslig mage" betyder egentligen bara att ett djur ofta har problem med mag-tarmkanalen. Det kan handla om kräkningar, kväljningar, diarré, kolit, eller att de ofta får upp hårbollar vilket är vanligt hos katter. Det finns många olika orsaker till en känslig mage, så vilken mat du använder för att hantera problemet beror mycket på den bakomliggande orsaken.

Att tolka tecken

Alla katter, precis som vi människor, får ibland tillfälliga magproblem. Kanske har din katt fångat en mus som inte uppskattades av magen. Men om du märker att din katt får mag- och tarmbesvär med några dagars mellanrum, eller till och med varannan vecka, är det bäst att uppsöka veterinär för att kontrollera att det inte rör sig om ett medicinskt problem. Om din katt vistas mycket utomhus kanske du inte märker uppenbara tecken, så försök alltid att väga din katt varje månad, antingen hemma på din våg eller hos veterinären. Att vara uppmärksam på viktminskning är mycket viktigt för att upptäcka sjukdomar hos katter i ett tidigt skede. Denna vana hjälper dig också att upptäcka om din katt börjar bli för tjock, vilket kan vara lika illa!

Vad kan orsaka en känslig mage hos en katt?

De vanligaste orsakerna till känslig mage hos katter är:

  • Födoämnesallergier eller överkänslighet.
  • Stress. Detta är särskilt viktigt för katter, i synnerhet de som lever tillsammans med andra katter eller enbart vistas inomhus. Stress kan vara en viktig faktor vid överkänslig tarm (IBS) hos hundar och katter, såväl som hos oss människor. Detta är ännu inte helt klarlagt, men forskning pågår.
  • Parasiter
  • Infektioner.

När du går till veterinären kan ett avföringsprov eller till och med en video på din sjuka katt vara till stor nytta. Din veterinär kan vilja göra olika tester, t.ex. blodprov, avföringsanalys, ultraljud eller röntgen. I vissa fall kan biopsi krävas.

Utfodring av en katt med känslig mage

Om din veterinär hittar en tydlig bakomliggande orsak, t.ex. parasiter, kan det räcka med att ge en behandling. Om det inte finns någon uppenbar orsak kan det vara så att din katt behöver byta foder. Många katter med en "känslig mage" kan ha vad som kallas foderresponsiv enteropati (FRE). Detta är fall som, vilket namnet antyder, blir bättre när katten får ett foder som främjar matsmältningen. Det kan vara så att din katt har ätit ett foder av lägre kvalitet som den har svårt att smälta, eller ett foder som innehåller för mycket fett för att kroppen ska kunna hantera det. Mat som främjar tarmhälsan innehåller högkvalitativa och lättsmälta ingredienser. De innehåller omega-3 som motverkar inflammation och är en bra källa till prebiotiska fibrer som ger näring åt de "goda" bakterierna som håller tarmmikrobiomet och immunförsvaret friskt.


Om din katt inte blir bättre av att byta foder kan veterinären prova antibiotika eller steroider, eller föreslå en eliminationsdiet. Dessa foder är avsedda för katter som misstänks ha en foderallergi eller intolerans. Livsmedelsreaktioner (termen som omfattar både allergier och intoleranser) orsakas vanligtvis av en viss ingrediens i livsmedlet, t.ex. ett köttprotein. Veterinären kan ordinera ett foder som innehåller hydrolyserade proteiner, vilka bryts ned till en storlek som är för liten för att kroppen ska känna igen dem som allergiframkallande. Veterinären kan också föreslå ett foder som innehåller ingredienser som din katt aldrig har ätit tidigare. Vid dessa eliminationsförsök är det viktigt att du ENBART ger det foder som veterinären har ordinerat och att du inte ger katten några andra godbitar eller matrester. Vanligtvis pågår en testperiod för mag- och tarmproblem i 2-4 veckor, men din veterinär kommer att förklara allt för dig. Din katt kan behöva fortsätta att äta specialfodret hela livet om en intolerans upptäcks.


Veterinären kan rekommendera ett våtfoder till din katt eller en blandning av våt- och torrfoder. Magbesvär kan snabbt göra katten uttorkad och våtfoder är ett bra sätt att öka vätskeintaget. Många katter älskar också att få i sig våtfoder, så det kan vara ett bra sätt att få din katt att äta bättre igen. Följ veterinärens råd och fråga alltid hur du byter ut kattens gamla foder till det nya.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA