Vad är kattens tarmmikrobiom för något och varför är det så viktigt?

minuters läsning

En grå katt med vitt bröst ligger med slutna ögon och blir kliad på hakan av en kärleksfull ägare

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du kanske har märkt att termen "tarmmikrobiom" verkar vara lite av ett modernt uttryck just nu. Faktum är att det förtjänar all uppmärksamhet det får eftersom tarmmikrobiomet är otroligt viktigt för både människor och katter. Kraften som finns i detta enorma ekosystem har varit känd länge, men det är först nu som vi börjar förstå den fulla omfattningen, och det kommer förmodligen att hända mycket mer framöver. För närvarande vet vi att tarmmikrobiomet kan ha en verkligt djupgående effekt på hälsan. Om något går fel kan vi naturligtvis förvänta oss matsmältningsbesvär som löst kattbajs eller diarré, men sanningen är att tarmmikrobiomet är mycket kraftfullare än så.

Vad menas med tarmens mikrobiom?

Mikrobiomet definieras som "det samlade genetiska materialet av mikroorganismer i en viss miljö". I fråga om tarmmikrobiomet så är detta de miljontals små organismer som lever i kattens tarmar. Det är huvudsakligen bakterier, men det finns också sådant som protozoer (encelliga djur) och andra konstiga och underbara ting. Även andra delar av kroppen har mikrobiom, t.ex. huden och munnen, som också är täckta av bakterier och andra organismer. Men tarmmikrobiomet är den verkliga höjdaren.

Olika sorters livsmedel ger näring åt olika typer av organismer, så kosten spelar en stor roll för sammansättningen av kattens mikrobiom. Och eftersom katter måste ha kött i sin kost tenderar deras mikrobiom att vara annorlunda än hos hundar och människor.

Varför är kattens tarmmikrobiom så viktigt?

Många av bakterierna och de andra organismerna i mikrobiomet, och särskilt kombinationen av de många olika typerna, är riktigt bra för din katt. Här är några av de viktiga uppgifter som de tar hand om:

  • De bryter ner vissa delar av maten som kattens kropp inte kan bryta ner. 

  • De ger näring åt tarmcellerna och håller tarmluddet friskt och starkt.

  • De håller de "dåliga" bakterierna i schack.

  • De stöttar immunförsvaret och håller det friskt.

  • De hjälper till med produktionen av vissa vitaminer.

Ett balanserat mikrobiom kan till och med hjälpa din katt att hålla sig smal. Och det finns en stark koppling mellan tarmen och hjärnan, så ett friskt tarmmikrobiom bidrar till att hålla din katt glad och frisk i huvudet också!

Som med många andra saker märker vi inte hur briljant något är förrän det går fel! När det gäller tarmens mikrobiom kallas detta dysbios, eller en obalans mellan alla dessa olika typer av bakterier. Organismer som är ofarliga i mindre antal hålls normalt i schack av "friska" bakterier, men om de börjar vinna kampen om kontrollen rubbas det perfekt balanserade ekosystemet. Detta kan orsakas av t.ex. en förändrad kosthållning, användning av antibiotika eller kronisk stress.

Som du säkert kan föreställa dig kommer din katt att förlora alla de fantastiska fördelarna med ett friskt mikrobiom när dysbios uppstår. Detta kan leda till vitaminbrist, tarmskador och inflammation, infektioner, negativa reaktioner på foder och ett försvagat immunförsvar. Din katt kanske inte smälter maten ordentligt, så den kan även gå ner i vikt.

Vad kan du göra för att hålla din katts mikrobiom i balans?

Nu när du förstår fördelarna med kattens tarmmikrobiom och den viktiga betydelse som kosten har, kan du prata med din veterinär om ett mikrobiomvänligt kattfoder. Detta kommer att gynna kattens mikrobiom och ge den alla de näringsämnen den behöver för att maximera dessa fördelar.

Försök att inte använda antibiotika om det inte är absolut nödvändigt. Vi lever i en värld där resistens mot antibiotika är en påtaglig fara. Vi vet att antibiotika kan förstöra de goda bakterierna, så lyssna på din veterinär och undvik antibiotika om du kan.

Prata med din veterinär om hur din katt har det hemma. Katter är känsliga varelser som lätt blir stressade, särskilt i närheten av andra katter. Det kan vara så att du kan göra några enkla förändringar hemma för att göra det lättare för katten att leva ett gott liv och ha en frisk tarm.

Om din katt av någon anledning har dysbios är inte situationen helt hopplös. Din veterinär kan erbjuda ett specifikt foder som hjälper till att ge näring åt de goda bakterierna. Veterinären kan också rekommendera probiotika, dvs. ett kosttillskott som innehåller stora mängder av vissa stammar av nyttiga bakterier för att främja ett hälsosamt mikrobiom.

Som alltid är det bara att fråga din veterinär om du har några funderingar. Vi är alltid glada att kunna hjälpa till och ser helst att du och din katt får den hjälp ni behöver så snart som möjligt.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA