Prebiotika för katter: Vad är det för något och varför är det så viktigt för kattens tarmhälsa?

minuters läsning

En katt äter från en skål med torrfoder i mitten av ett kök

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Naturen är underbar och fascinerande. Liksom alla däggdjur och människor bär katter på miljarder av olika organismer i magen, t.ex. tarmbakterier, dessa kallas gemensamt för tarmens mikrobiom och bidrar till en mängd olika naturliga processer. Katter har ett så kallat symbiotiskt förhållande till dessa organismer, vilket innebär att de lever tillsammans och gynnar varandra på många sätt. 

Det finns många olika mikrobiom i och på kattens kropp, t.ex. på huden och i munnen, men tarmens mikrobiom är lite av en höjdare. Faktum är att många forskare är entusiastiska över mikrobiomet i tarmen. Varje dag upptäcker forskningen allt fler av de fantastiska och viktiga funktioner som mikrobiomet har för hälsan. 

Det är här prebiotika kommer in i bilden... 

Vad är prebiotika och hur fungerar det?

Prebiotika är olika typer av fibrer som ger näring åt mikrobiomets organismer (även mikroorganismer måste ju äta, eller hur?).

Fibrer i livsmedel kan delas in i lösliga (löses upp i vatten) och olösliga (löses inte upp). Prebiotika är lösliga fibrer som finns i råvaror så som betor, linfrön och pumpa. De ger näring åt de "goda bakterierna" i mikrobiomet, så de är absolut nödvändiga för att upprätthålla en hälsosam balans, helt och hållet enligt naturens lagar.

De goda bakterierna bryter ner ingredienser i maten, till exempel fibrer, vilket kattens kropp inte klarar av själv. Vid nedbrytningen bildas bland annat kortkedjiga fettsyror som ger näring åt tarmcellerna och håller tarmen frisk. Detta bidrar i sin tur till att hålla skadliga bakterier borta genom att stärka tarmbarriären. De goda bakterierna hjälper också till att producera viktiga vitaminer och stärker immunförsvaret vilket hjälper till att hålla "ohälsosamma" bakterier i schack.

Du kanske också har hört termen "probiotika". Det är viktigt att känna till skillnaden mellan dessa två.

Prebiotika vs probiotika

De goda bakterierna kallas för probiotika. Ett probiotiskt tillskott syftar till att stärka populationen av goda bakterier genom att helt enkelt tillsätta fler av dem. Detta är visserligen positivt eftersom det främjar tarmhälsan och skyddar mot vissa sjukdomar, men probiotika har vissa nackdelar jämfört med prebiotika.

Magsäcken är en brutalt sur miljö. Många av bakterierna i probiotiska kosttillskott överlever inte denna process och når därför inte fram till den del av tarmen där de behövs. Jämfört med de miljarder bakterier som finns i tarmens mikrobiom är till och med de miljontals bakterier som överlever i magsäcken bara en mycket liten del av det totala antalet. Effekterna av probiotika är därför ofta kortlivade.

Prebiotika däremot, påverkas inte av magsyran och kommer därför alltid dit där de behövs. Och eftersom prebiotika består av fibrer så kan det även ha andra fördelar.

De många fördelarna med prebiotika för din katt

Fibrer gör att maten rör sig långsammare genom tarmarna och kan därför hjälpa vid diarré. Å andra sidan fyller det ut avföringen, så det kan också vara till hjälp vid förstoppning. Smart, va? 

Fibrer gör också att din katt känner sig mätt längre, så det hjälper den att hålla sig smal och vältränad, eller till och med tackla eventuella viktproblem.

Tarmens mikrobiom är också mycket viktigt för din katts immunförsvar. Att hålla denna miljö, och de goda bakterier som lever där, välmående hjälper till att bekämpa infektioner, hålla immunförsvaret starkt och minska förekomsten av autoimmuna sjukdomar. 

Det är viktigt att komma ihåg att all typ av kost ska vara komplett och balanserad, så rådgör alltid med din veterinär innan du lägger till en ingrediens eller byter till ett nytt foder.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA