Den otroliga vetenskapen bakom din hunds eller katts mikrobiom

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Visste du att de mikroorganismer som lever i och på din kropp är fler än kroppens egna celler? Samma sak gäller för våra fyrbenta vänner, vetenskapen visar att mikrobsamhället - hundmikrobiomet och kattmikrobiomet - har ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande till djurens kroppar, med andra ord är de utmärkta partners som samarbetar för att upprätthålla hundarnas och katternas allmänna hälsa och välbefinnande.

Vad är ett mikrobiom egentligen?

Mikro betyder extremt liten, medan biom avser ett naturligt samhälle av levande organismer som lever i ett ekosystem. Det enklaste sättet att föreställa sig ett hundmikrobiom eller ett kattmikrobiom är att tänka på det som en mikroskopisk population av miljarder bakterier, virus, svampar och protozoer som lever och frodas i sitt eget ekosystem - kroppen. 

Den speciella blandningen av bakteriearter, virus, svampar och protozoer är unikt för varje hund eller katt. I en aktuell artikel i Nature förklaras det att människor och djur som lever tillsammans utbyter och delar sina mikrober med varandra. Ett intressant resultat är att även om dessa mikroorganismer kan vara olika hos olika individer, gör de ofta samma sak och fungerar på samma sätt, till exempel när det gäller metaboliska funktioner, skriver Nature Communications.

Även om man ofta hör talas om magens mikrobiom finns det också mikrober som lever på huden, i munhålan, i kvinnors nedre reproduktionssystem och i luftvägarna. Varje plats i och på kroppen är olika, och det är också de typer av mikrober som lever i dessa områden, vilket gör att varje plats har sitt eget unika mikrobiom.

Inom ekosystemet i matsmältningskanalen finns det ett levande tarmmikrobiom. Majoriteten av tarmmikroberna lever i tjocktarmen, även om det finns mikrober i andra delar som magen, tunntarmen och övre tjocktarmen.

Hur utvecklas mikrobiomet hos hundar och katter?

Hundar och katter föds inte med ett mikrobiom. Valpar och kattungar börjar bygga upp ett sådant omedelbart efter födseln och får sina mikrober från sin mamma, från människor i hemmet och från den omgivande miljön. Din hund eller katts mikrobiom kan byggas upp från en mängd olika saker de kommer i kontakt med varje dag, från leksaker till mat, inomhus- och utomhusmiljöer, och ja, även från dig.

När valpar och kattungar växer och mognar, förändras och mognar även deras mikrobiomer. Mikrobiomet förblir stabilt hos de flesta vuxna hundar och katter om de inte blir ohälsosamma på grund av andra sjukdomar eller olämplig kost.

Hur påverkar mikrobiomet min hund eller katts allmänna hälsa?

Tarmbakterier hjälper inte bara till med matsmältningen, utan de producerar även vitaminer och viktiga aminosyror, hjälper till att förebygga infektioner, stärker immunsystemet och främjar allmän hälsa och välbefinnande, enligt forskarna vid Texas A&M Gastrointestinal Laboratory. Mikrobiomet hos friska hundar och katter förändras inte särskilt mycket, såvida det inte sker en förändring av födan eller en sjukdom som påverkar mängden och typen av tarmens mikrober. Många sjukdomar är förknippade med tarmdysbios, vilket innebär att det finns förändringar i sammansättningen av tarmens mikrobiom som påverkar dess funktion. Observera dock att antibiotika även kan vara skadligt för tarmfloran. Mikrobiomet kan påverka nästan alla organ i ditt husdjurs kropp, vilket gör att ett balanserat mikrobiom är viktigt för den allmänna hälsan.

Hur påverkar kosten mikrobiomet?

Maten påverkar i hög grad hälsotillståndet i hundens och kattens mikrobiom. Till och med något så till synes harmlöst som att alltför snabbt byta hund- eller kattfoder kan förändra deras mikrobiom. Olika nivåer av protein, fett, kolhydrater, lösliga och olösliga fibrer kan alla påverka och förändra hundens eller kattens mikrobiombalans.

Till och med om man matar med matrester eller en hund eller katt som äter ur hushållssoporna kan utveckla matsmältningsbesvär som orsakats av ett förändrat mikrobiom. 

 

När olika livsmedel kommer in i tjocktarmen påverkas också tarmbakterierna, vilket leder till överflödig gas med illaluktande ämnen eller påverkar hundens eller kattens avföringskvalitet. Därför är det bäst att ge din hund eller katt lite tid för att gå över till ett nytt foder eftersom tarmbakterierna också behöver tid för att anpassa sig och bibehålla balansen. 

När du matar din hund eller katt matar du också deras mikrobiom. Även om forskningen fortfarande befinner sig i ett tidigt stadie, görs nya upptäckter varje dag som avslöjar den roll utfodring av hundars och katters mikrobiom har för deras allmänna hälsa. 

På Hill's Global Pet Nutrition Center kopplar ett team av hund- och kattforskare och nutritionister samman effekterna av vissa näringsämnen med hundars och katters mikrobiom, såväl som deras celler. Förståelsen av förhållandet mellan dessa näringsämnen och bakterier hjälper till att utforma foder som främjar friska mikrobiomer. De mikroorganismer som lever i våra hundar och katter måste vara balanserade för att främja deras hälsa och välbefinnande. Vad du utfodrar din hund eller katt med främjar hälsan och bidrar till att bibehålla hälsotillståndet hos deras mikrobiom, vilket är viktigt för deras allmänna välbefinnande.

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »