Tandvård för hundar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tro det eller ej men att se efter din hunds tänder är lika viktigt som att se efter dina egna. Det är viktigt för din hunds hälsa överlag att få bra tandvård. Plack och tandsten Saliv, protein, bakterier och matrester bildar tillsammans plack som stannar kvar på tänderna och byggs upp om de inte avlägsnas. Mineraler i saliven förvandlar så småningom plack till tandsten, en hård gulaktig beläggning som samlas vid tandköttet.

Monty the dog smiling
Tandsten kan irritera tandköttet och leda till tandköttsinflammation, vilket är början till paradontit. Ett åldersproblem Detta kan vara ett allvarligt problem när hunden blir äldre. Bakterier och gifter attackerar tänder, ben, tandkött och bindväv runt tänderna vilket kan leda till allvarliga infektioner och tandlossning. Bakterierna som orsakar infektioner kan även förflyttas till lungor, lever, njurar och hjärta om de kommer in i blodomloppet. Så att sköta din hunds tänder kommer inte bara att leda till en friskare hund men även se till att slippa dyra tandläkarbesök. Tydliga tecken Din veterinär kan se om det är några problem då din hund går på hälsokontroll, men till dess så följer några tips om vad man bör titta efter:

 

 • Gula och bruna tandstensbeläggningar vid tandköttet
 • Svårt att äta
 • Svullet och blödande tandkött
 • Dålig andedräkt

Kom ihåg att hundar har dålig andedräkt på grund av flera olika hälsoskäl så dra inte slutsatsen att det bara är gammal vanlig dålig hund-andedräkt. En bra borste Så hur sköter jag min hunds tänder? Ungefär på samma sätt som du sköter dina egna: regelbunden borstning, en bra kost och regelbundna tandläkarbesök. Borstandet blir lättare om du börjar när de fortfarande är unga, men hundar i alla åldrar kommer till slut att vänja sig. Använd inte vanlig tandkräm eftersom hundar kan bli bekymrade över löddret och det kan få dem att bli dåliga i magen. Det finns speciella djurtandkrämer som är säkrare och smakar bättre. Du kan använda en vanlig tandborste beroende på din hunds mun- och tänders storlek. Det finns dock specialutvecklade borstar som du kan trä på ditt finger för att underlätta tandborstningen. Fråga din veterinär vad han eller hon skulle rekommendera. Lätt som en plätt För att din hund ska vänja sig vid att få sina tänder borstade ska du till att börja med prata lugnande och låta den smaka på lite tandkräm. Massera därefter försiktigt hundens tänder så att den vänjer sig vid hur det känns. Den kanske inte gillar det till en början, men ha tålamod - din hund kommer att vänja sig. Borsta med cirkelrörelser och var extra noga där tänderna möter tandköttet. När du nästan är färdig, borstar du vertikalt mot insidan av munnen för att få bort plack som kan ha lossnat. Du bör borsta din hunds tänder minst en gång i veckan, men en gång om dagen är bäst. Borstningsalternativ Det finns specialutformat foder och godis som fungerar förebyggande mot uppkomsten av tandsten för att i sin tur undvika att det utvecklas till paradontit. Detta är det enklaste sättet att försäkra dig om att din hund får någon form av "borstning" varje dag. Prata med din veterinär för att få reda på om de har något speciellt foder eller metod de föredrar. Kom ihåg att det är viktigt för din hunds övergripande hälsa att tänderna är i bra skick.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>