Hur många kattraser finns det?

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Även om din katt är unik kommer du att upptäcka att den har många likheter med andra katter av samma ras. De tofsprydda öronen, de gyllene ögonen och det högljudda mjauet kan till och med härstamma från en renrasig förfader. Men hur många kattraser finns det egentligen?

Kattrasernas historia

Enligt National Geographic började katterna hålla till vid människans bosättningar och äta de gnagare som hotade spannmålsförråden så tidigt som för åtta tusen år sedan. Det var dock inte förrän på 1800-talet som kattfantaster började avla katter medvetet för att få fram ett visst utseende eller beteende. Ett fåtal urval av katter, som den egyptiska mau, liknar mest sina vilda förfäder från Mellanösterns öknar (eller som i maine coons fall, det snöiga Nordamerika). Men i stort sett är de flesta raserna resultatet av att människan har mixat med och korsat en av naturens mysigaste djurkompisar.

Till skillnad från hundar har katter förändrats mycket lite genetiskt från de vilda katter som först hängde runt våra gamla jordbruk. Eftersom katter aldrig avlades för specifika jakt- eller boskapsuppdrag på samma sätt som hundar, är deras variationer mer subtila än skillnaden mellan en rottweiler och en beagle.

Fluffig vitgrå katt sitter på träbord i ett kattkafé

Hur många kattraser finns det?

Att ta reda på hur många kattraser det finns i världen beror på var du letar efter information. Internationella kattregister och andra organisationer anger alla olika kvalifikationer för de raser de godkänner och det totala antalet varierar mellan dem - även om det finns betydligt färre godkända kattraser än hundraser. Medan Encyclopaedia Britannica bara listar femton kattraser, godkänner International Cat Association som är världens största genetiska register för raskatter, 73 olika raser. Många andra välkända register och organisationer ligger mellan dessa två siffror.

Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), Storbritanniens främsta organ för registrering av katter, kommer till exempel att godkänna 40 olika raser från och med 2022. Fédération Internationale Féline, med medlemsorganisationer i fyrtio länder, godkänner 48 raser som delas upp i fyra kategorier.

Det finns flera anledningar till att olika organisationer klassificerar kattraser på olika sätt. Det enklaste skälet är den övergripande klassificeringsmodellen. Vissa register godkänner inte katter som inte har sina föräldrars namn och även raser som inte kan spåras ett visst antal generationer tillbaka. Dessutom inkluderar vissa organisationer flera olika typer av katter i en och samma klassificering, medan andra delar upp dem i olika undergrupper eller kategorier. 

Så hur många kattraser finns det egentligen? Det finns ingen bestämd siffra - ännu ett bevis på att katter gillar att följa sina egna regler.

Accepteras nya kattraser någonsin?

Generellt sett förblir raslistorna som godkänns av registren ofta desamma. Nya raser utvecklas eller introduceras dock ibland i olika länder med en strävan efter att bli godkända. GCCF beviljade till exempel ett preliminärt godkännande av rasen lykoi år 2020. 

Kattraser utvecklas också ofta från ett fåtal katter som delar en viss genetisk egenskap. Om egenskapen är obekant eller om den är kopplad till en genetisk tendens till en viss sjukdom kan avel bli kontroversiellt. GCCF och andra organisationer har strikta regler för uppfödare för att se till att renrasiga katter är friska och inte har några anlag för ärftliga sjukdomar.

Oavsett om en katt har blå ögon, fem tår eller vackra ränder är den bästa katten den som vill komma hem till dig! Det finns tusentals katter på djurhem som kanske inte är renrasiga, men som väntar på att du ska ge dem ett permanent hem. Om du försöker lära dig mer om din katts ras eller överväger att adoptera en ny katt, ta dig tid att lära dig mer om deras unika rasegenskaper. Din veterinär kan ge dig den bästa informationen om din katt och vad den behöver för att vara glad och frisk. Glöm inte heller att kolla in blandraskatter. Det finns tusentals katter för adoption och många av dem har liknande genetiska egenskaper som sina förfäder, vilka alltså var raskatter. När det kommer till att älska en katt spelar det ingen roll hur många olika raser det finns eftersom den perfekta katten för dig kommer att ha sina egna unika egenskaper som du inte kan låta bli att falla för.

 

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett budskap kan upplysa - och till och med förändra - målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, de omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ facklitteratur. Erin är en SEO-nörd och med allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Loppor och maskar

  Din kattunge kommer att frodas i all den uppmärksamhet som den får av dig och din familj, men den kommer inte att bli glad av uppmärksamheten från olika parasiter.
 • Att sköta och bada din katt

  154502253 Alla som har en katt vet hur noggranna de är att sköta sig själva. De flesta katter spenderar en stor del av sin dag med att sköta om sig själva, men ibland så kan de behöva lite extra hjälp, till exempel om de har blivit skadade eller har långa hår i pälsen som har trasslat ihop sig.
 • Träna kattungen att gå på lådan

  Katter är naturligt renliga av sig och med största sannolikhet kan kattungen redan gå på lådan när den kommer hem till dig.
 • Att få hem din första kattunge

  Förutom att de är bedårande finns det många andra fördelar med att ha en kattunge som husdjur. Katter är i allmänhet mycket prydliga och ordningsamma husdjur.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.
  Buy Now »