Maine coon – information och temperament

Maine coon är en rar katt som har mycket lätt att anpassa sig till alla miljöer och har en tjock, silkeslen päls.


Maine coon i korthet
The Maine Coon Cat Breed

Maine coon anses vara den enda långhåriga rasen som ursprungligen kommer från USA.

Vikt:

Hane: stor: > 5 kg 

Hona: medelstor: 3–5 kg

Ögonfärg:

koppar, grön, guldbrun, olikfärgade ögon

Typiskt för rasen

Livslängd: 9–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt, högt

Tendens till pälsfällning: hög

Päls

Längd: lång

Kännetecken: rak

Färger: vit, svart, blå, röd, creme, brun, silver, sköldpaddsfärgad, cremeblå, guldbrun

Mönster: enfärgat, sköldpaddsfärgat, tvåfärgat, trefärgat/kalikå, tabby (ett marmorerat mönster), smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna), shaded

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: vanligMaine coon är medelstor till stor och hanarna är större än honorna. Kroppen är lång och rektangulär och även svansen är lång. På grund av detta kan den se mycket större ut än den är.

Maine coon är en muskulös katt med kraftig benstomme. Ursprungligen var den en utekatt och blev sedan en arbetsras som höll lador och hus fria från gnagare. Huvudet är stort med långa öron. I profil kan man se en liten böjning under de stora ögonen. Bröstet är brett och benen är tjocka.

Pälsen är tjock, men silkeslen. Ett intressant kännetecken är att pälsen är lurvig och böljar längre på magen och bakbenen (byxor) men är kortare över skuldrorna.

Temperament:

Trots sin storlek och historik är Maine coon en katt med ett vänligt och behagligt temperament. Den älskar sin husse och matte och anpassar sig till alla miljöer så länge som den får utrymme till motion. När den springer kan den vara ganska högljudd men dess mjuka, tysta röst lugnar dig med att detta lejon i verkligheten är ett lamm.

Att leva med:

Det är viktigt att hålla noga koll på hur mycket de äter. Denna ras har en tendens att bli rund eller överviktig om man inte passar på den noga.

Maine coon måste få tillräckligt med motion. Den behöver ha tillgång till klösträd och höga platser så att den har tillräckligt med utrymme att springa. Den älskar interaktiva lekar och leker gärna med varje familjemedlem. Då den är en större och tyngre katt kan den oavsiktligt välta omkull saker.

Pälsen behöver daglig skötsel. Den behöver borstas så att pälsen inte tovar sig och kammas för att hålla pälsen slät. Vanligtvis är denna pälsvård enkel att göra om man tränar den från ung ålder att detta är en rolig aktivitet.

Foder- & nutritionsbehov:

Vilket foder passar bäst till Maine Coon? Maine Coon-katten är känd för sin vackra päls, men denna vackra päls kan också orsaka problem med hårbollar. Därför kan man med fördel ge Maine Coon-katter ett foder som är utvecklat specifikt för att avhjälpa problem med hårbollar. Hill's Science Plan Hairball Indoor innehåller en fiberteknologi som medverkar till att förhindra utvecklingen av hårbollar hos vuxna katter, vilket bidrar till en enklare och mer hälsosam livsstil, Läs mer här. En annan viktig faktor som bidrar till din katts hälsa är vätskeintaget. Många katter får inte i sig den vätska de behöver, vilket kan orsaka bl.a. urinvägsbesvär. Det finns flera saker du kan göra för att din katt ska få i sig mer vätska, det kan t.ex. vara en bra idé att servera vatten i en bred skål, så att din katts morrhår inte går emot kanten, eller erbjuda vatten via en vattenfontän. Utöver att göra det enklare för din katt att dricka vatten kan du också smyga in lite extra vätska med hjälp av fodret. Våtfoder av hög kvalitet är lika viktig för din katts hälsa som torrfoder är. Hill’s foder är tillverkat med ett optimerat urval av naturliga ingredienser för att ge katter precis vad de behöver i alla livsstadier. Vill du läsa mer om våra kattfoder kan du trycka här.

Historik:

Maine coon anses vara den enda långhåriga rasen som ursprungligen kommer från USA. Rasen kom antagligen med sjömän som seglade till New England. Katterna lämnade skeppet antingen permanent eller bara för en kort period på land. Dessa katter avlades med de befintliga inhemska katterna och skapade slutligen en egen ras.

Utställningskarriären för Maine coon började i New York år 1895, när priset för bästa katt gick till en spräcklig Maine coon som hette Leo. Leo fortsatte vinna på kattutställningarna i Boston till år 1900, men blev sedan besegrad av sin egen son.

Efter detta blev persern mycket populär och rasen Maine coon föll till andra plats på popularitetslistan. Denna rankinglista har återigen ändrats på senare år och Maine coon är nu återigen "Amerikas katt".

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel