Varför är fibrer viktigt i kattfoder?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kattfoder med hög fiberhalt har blivit en viktig basvara för katter med mag- och tarmproblem. Men varför är fibrer så viktigt för din katt?

I många fall innehåller kattfoder fibrer för att hjälpa till med matsmältningen och förbättra avföringskvaliteten hos katter som annars skulle lida av matsmältningsbesvär. Fiberrikt foder kan vara bra vid förstoppning, diarré, diabetes och till och med fetma.

Mikrobiomet och dess samverkan med kattfoder som innehåller fibrer

Tarmens mikrobiom består av miljoner mikroorganismer (bakterier, protozoer, svampar, virus) som lever i kattens matsmältningssystem (liksom de hos hundar, människor och andra levande varelser).

Detta ekosystem av levande organismer är grundläggande för matsmältningen. Bakterier i kattens tjocktarm hjälper till att bryta ner osmältbart material och producera nyttiga ämnen som vitaminer. Detta är den viktigaste funktionen för att bryta ned fibrer. Bakterier samarbetar ofta med fibrer i en process som kallas jäsning.

Trots att katter är köttätare kan de ha stor nytta av att äta kattfoder med fibrer.

Brown tabby cat eating from metal bowl.

Klassificering av fibrerna i kattfoder

Ett sätt att klassificera kostfibrer baseras på löslighet.  Lösliga fibrer löses oftast upp i magsaft och vatten i tarmen, och vissa lösliga fibrer blir till geler som kan hålla kvar vatten och göra det lättare för avföringen att passera. Olösliga fibrer ger mer volym åt maten som äts för att hjälpa till att reglera matens passage genom tarmarna och kan hjälpa till med avföringens konsistens.  Både lösliga och olösliga fibrer kan bli jäsbara. Detta innebär att bakterier i tarmen kan bryta ner dessa fibrer och producera nya ämnen som exempelvis kan ge näring åt cellerna i tjocktarmen.

Prebiotika i kattfoder med fibrer

Kattfoder med fibrer innehåller vanligtvis en blandning av lösliga och olösliga fibrer för att främja en sund tarm och god avföringskvalitet. Vissa av dessa fiberingredienser kallas också prebiotika, vilket vanligtvis är jäsbara fibrer som främjar produktionen av de "goda bakterier" som lever i tarmarna. Vissa fiberrika kattfoder fungerar särskilt bra eftersom de hjälper till att ge näring åt nyttiga bakterier och främjar ett balanserat mikrobiom.

Många matsmältningsbesvär kan orsaka en bakteriell obalans, till exempel kronisk diarré, kolit och förstoppning.

Andra skäl till att utfodra kattfoder med hög fiberhalt

Katter som lider av diabetes får vanligtvis proteinrikt foder med låg kolhydrathalt, men de kan också dra nytta av fiberrikt foder om de lätt blir överviktiga eller har vissa typer av tarmsjukdomar.

Vissa fibrer saktar ner absorptionen av näringsämnen, vilket gör att socker från stärkelse absorberas långsammare och därmed stabiliserar blodsockernivåerna. Överviktiga katter eller katter med tendens till viktökning kan också dra nytta av fiberrikt foder, eftersom det kan få dem att känna sig mer mätta än av vanligt foder – och viktnedgång kan hjälpa till att hantera diabetes.

Kattfoder med fibrer kan dessutom hjälpa katter som lider av mag- och tarmsjukdomar som påverkar tjocktarmen. Fibrer kan hjälpa till att reglera motiliteten i tarmkanalen och hantera vattenbalansen för att undvika de två värsta besvären: förstoppning och diarré. Molekyler som kallas långkedjiga fettsyror kan framställas från nedbrytningen av fibrer för att hjälpa till att ge näring åt tjocktarmen.

Är fiberrikt kattfoder bra för katter?

När katterna lämnas ifred äter de massor av saker som vi människor anser vara osmältbara, såsom hår, ben, gryn, fjädrar, fiskfjäll och maginnehållet från sina byten. Äckligt, men naturligt. Vissa av dessa är till viss del lättsmälta, medan andra kan innehålla fibrer som är nyttiga för matsmältningen.

Även om det finns mycket inom kattnäring som forskarna ännu inte har förstått, börjar de inse att köttätande katter faktiskt kan dra nytta av fibrer. En studie om gepardens matvanor som publicerades i Journal of Animal Science visade att de som åt hela sin fångst – päls, maginnehåll och allt därtill – hade en mer gynnsam avföringsprofil än de som bara åt kött. Detta har fått forskarna att dra slutsatsen att köttätarnas matsmältningssystem måste göra något nyttigt av allt extra grovfoder.

Det fiberfattiga kattfodrets roll

Vad händer om din veterinär rekommenderar ett fiberfattigt kattfoder i stället? Veterinärer rekommenderar vanligtvis fiberfattigt foder till katter med plötsliga gastrointestinala besvär, t.ex. akuta kräkningar eller diarré.  Dessa foder har ofta högre halter av andra näringsämnen, t.ex. elektrolyter och B-vitaminer, för att underlätta återhämtningen hos dessa katter.  Rådfråga alltid en veterinär när du väljer foder till din katt. Om din katt har en fiberrik måltidsplan bör veterinären övervaka katten för att se till att deras fiberresponsiva besvär hanteras på rätt sätt.

Kort om skribenten

Dr. Patty Khuly

Dr Patty Khuly

Dr Patty Khuly är en prisbelönt veterinär som är känd för sitt självständiga tänkande, sina kraftfulla husdjursinsatser, sin passion för veterinäryrket och sina berömda vanvördiga texter om husdjurshälsa.

Dr. K tog examen med utmärkelser från både Wellesley College och University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hon fick sin MBA vid Wharton School of Business som en del av det prestigefyllda VMD/MBA-programmet med dubbel examen. Nu äger hon Sunset Animal Clinic-veterinärmottagningem i Miami, Florida.

Men det är inte allt. Dr K älskar att läsa, är en ivrig stickare, stor yogafanatiker, musiknörd, kämpande romanförfattare och outtröttlig matälskare. Hon bor i södra Miami med fyra hundar, otaliga katter, två adopterade getter och en rolig hönsflock.

Du kan läsa hennes texter här DrPattyKhuly.com and at sunsetvets.com.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter