Går din katt upp i vikt?

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att vara kattägare innebär att ta ansvar för sin katts hälsa och välbefinnande. En viktig del av denna relation är att hålla vågen balanserad för att säkerställa att din katt varken är över- eller underviktig. Det kan dock vara en knepig balans att hitta, eftersom vikten naturligt kan variera som en reaktion på kattens olika livsstadier. En kastrerad katt, till exempel, behöver sannolikt mindre mat än tidigare och kan snabbt bli överviktig eller till och med fet om mängden eller typen av mat inte ändras för att matcha förändringarna i deras kropp.

Det är inte alltid så enkelt, men om du förstår vad du ska hålla utkik efter och hur du kan hjälpa dem genom deras kost och dagliga rutiner kan du stoppa potentiella hälsorisker innan de hinner utvecklas.

Varför är övervikt ett problem?

Enligt International Cat Care visar studier att fetma minskar den förväntade livslängden hos katter. Inte nog med det, överviktiga katter löper också större risk att drabbas av ett antal olika sjukdomar, t.ex:

 • Diabetes
 • Artrit
 • Problem med urinvägarna
 • Cancer

Tyvärr kan övervikt också leda till en mycket mindre bekväm och nöjd katt, vilket gör det otroligt svårt för dem att leva ett lyckligt och tillfredsställande liv. Därför är det din plikt att:

 1. Håll din katt på en hälsosam vikt.
 2. Hjälp dem att gå ner i vikt om de redan är överviktiga.

Hur vet jag om min katt är överviktig?

Regelbundna viktkontroller är en bra vana som hjälper dig att upptäcka om din katt går upp i vikt. Men om din katt tillåter att bli försiktigt klappad ibland finns det andra saker du kan hålla utkik efter:

 • Finns det ett "förkläde" eller en fettrulle under buken och mellan bakbenen?
 • Kan du känna din katts revben om du försiktigt trycker ner dem samtidigt som du stryker dem? Om inte, är det förmodligen för mycket fett.
 • Sett ovanifrån ska din katts axlar och bröstkorg vara bredare och flanken - området mellan revbenen och bäckenet - ska vara smalare, som en midja. Om du tittar från sidan ska konturerna av kattens kropp dras ihop när den går från bröstet till buken.

Varför är min katt överviktig?

De flesta katter är överviktiga på grund av överutfodring och det är lätt att förstå varför. Vi lär oss snabbt hur glada de blir när de får lite specialgodis eller ny mat.

Men för att din katt ska komma i form igen måste du minska kaloriintaget och/eller öka kattens aktivitetsnivå. När du minskar kalorierna finns det några viktiga saker att komma ihåg. Det kan vara farligt att helt enkelt minska portionerna av deras normala föda, eftersom du kan komma att underutfodra med andra näringsämnen som vitaminer och mineraler. Det kan också göra din katt hungrig, frustrerad och mer benägen att tigga, stjäla eller vara aggressiv.

Några tips för att hantera din katts vikt

Din veterinär är den bästa personen att hjälpa dig att sätta upp ett hälsosamt kostprogram för en överviktig katt, men dessa tips kan också vara till hjälp:

 • Katter bör få flera små måltider varje dag. Om du är borta mycket från hemmet kan du prova en matautomat med tidsinställning.
 • Om din katt tigger efter mat kan du ge den extra kramar och uppmärksamhet i stället.
 • Se till att du avsätter tid varje dag för att leka med din katt. Ge dem nya leksaker eller använd bara papper som du skrynklat ihop.
 • Köp ett högt klösbräde eller aktivitetscenter för att uppmuntra din katt att klättra.
 • Att bara placera några av måltiderna på olika ställen eller på olika nivåer i huset innebär att din katt måste röra sig mer för att få mat.
 • Se upp för kattgodis - det kan innehålla mycket kalorier.
 • Be din veterinär att rekommendera ett viktminskningsfoder.
 • Försök att ge din katt konserverad mat eller påsar, eftersom dessa kan hjälpa din katt att känna sig mättare och mindre benägen att leta efter snacks eller tigga efter mat.
 • Se alltid till att din katt äter en komplett och balanserad kost.

Även om ansvaret för att hålla din katt vid en hälsosam vikt ligger hos dig, kan din veterinär berätta för dig om din katt är överviktig och rekommendera en åtgärd för att se till att den förblir glad och frisk.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

 • Har min katt torr hud? – Tips och råd

  Lär dig att se tecknen på överdrivet torr hud hos katter, vad som kan orsaka din katts hudirritation och vad du kan göra för att lindra kattens torra hud.
 • Vad är orsaken till viktökning hos katter?

  154502253 Övervikt innebär en risk för att katten ska utveckla många allvarliga hälsoproblem. Viktökning innebär en ökning av kroppsfettet och uppstår vanligtvis när din katt äter för mycket och rör sig för lite.
 • Hypertyreos hos katter: varningstecken, hantering och behandling

  154502253 Hypertyreos är en vanlig endokrin sjukdom som oftast diagnostiseras hos katter över 10 år gamla. Obehandlad hypertyreos kan få allvarliga, ibland dödliga, konsekvenser för vitala organ som hjärta och njurar. Den goda nyheten är att sjukdomen är i hög grad behandlingsbar och kan kontrolleras med rätt veterinärvård.
 • Feline Aging & How it Affects Your Cat's Brain

  The impact of brain aging illnesses in senior cats can be significant not only on your cat, but on your entire family as well.

Relaterade produkter