Egyptisk mau – information och temperament

 

Den egyptiska mauen är en aktiv och mycket stark katt som behöver få möjlighet att motionera. Den har dock ett mycket jämnt temperament.


Egyptisk mau i korthet
The Egyptain Mau Cat Breed

Den egyptiska mauen är en lättskött katt. Borstning kan lätt göras till en del av den regelbundna lekstunden.

Vikt:

Hane: medelstor: 3–5 kg 

Hona: medelstor: 3–5 kg

Ögonfärg:

grön

Typiskt för rasen

Livslängd: 9–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: högt, måttligt

Tendens till pälsfällning: måttlig

Päls

Längd: kort

Kännetecken: silkeslen, slät

Färger: silver, brons, smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna)

Mönster: prickar (ett mönster där fläckarna är fördelade så att katten ser prickig ut) smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna)

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer:

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: sällsynt

Den egyptiska mauen är en lång katt, även om den brukar bli medelstor. Hanarna är större än honorna. Mauen är muskulös och stark.

Den har ett trekantigt huvud med stora mandelformade ögon och lätt formade öron. Den har ett milt utseende och inget hos den är extremt, med undantag för de spräckliga prickarna på pälsen.

Mauens päls är medellång, glansig och mjuk. Prickarna på pälsen täcker hela kroppen och är spräckliga på ansiktet, benen och svansen. De flesta mauer har en flik av lösare hud som går från flanken till bakknäna.

Temperament:

Mauer tycker om att sitta högt uppe och titta på sin omgivning. De brukar bete sig som om de har full kontroll över sin miljö. De är väldigt starka och mycket aktiva. Men de har ett väldigt jämnt temperament.

Att leva med:

Den egyptiska mauen är en atletisk katt och kommer att anpassa sitt eget foderintag om den har tillräckligt med utrymme för att få tillräcklig motion.

Egyptiska mauer är mycket bra på att hoppa och klättra och bör ha höga platser och klösträd som de kan ha som en egen zon. Om det inte finns sådana kommer mauen se till att den får det genom att hoppa upp på kylskåpet eller på bokhyllor.

Den egyptiska mauen är en lättskött katt. Den tycker om att bli borstad, så borstning kan med lätthet göras till en del av den regelbundna lekstunden.

Historik:

Egyptierna är inte bara kända för att vara kattälskare, utan också för att avguda dem. I "Dödens bok" porträtteras guden Ra, solguden, som en tabbykatt med prickar. I egyptisk konst avbildas han när han dödar ormen Apep. I många egyptiska avbilder visas en skarabé i kattens panna. I verkligheten var det en fläck som liknar en skarabé och är en naturlig teckning hos tabbykatter. Denna viktiga skarabéteckning kan ha varit en av anledningarna till att katterna avgudades av de forntida egyptierna.

År 1953 återvände en adelsdam till Italien från Egypten med en tabbykatt. Denna tabbykatt avlades med en tabbyhane som också hade kommit till Italien från Egypten, denna gång med hjälp av en syrisk ambassadör. År 1956 tog adelsdamen med sig avkomman till detta ursprungliga par till USA och den egyptiska mauen var skapad. "Mau" betyder "katt" på egyptiska.

Resultatet av avelsprogrammet i USA blev katter som liknade de forntida tabbykatterna som avgudades av egyptierna. Egyptisk mau blev godkänd som ras i USA 1958 och 1992 i Europa.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel