Hundar och glass: Varför du bör undvika det

Publicerad av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundar och glass: Det låter helt enkelt rätt! Din hund älskar godsaker, så du är säker på att den skulle älska att slicka på mjukglass när det är varmt ute. Men är det dåligt för dem, eller kan hundar äta glass utan risk? Sanningen är den att även om det verkar förtjusande att dela efterrätten med din fluffiga vän, är det bäst att hålla hunden långt borta från glass. Här är de två viktigaste orsakerna till varför glass kan vara dåligt för hundar:

1. Mjölk är inte bra för hundars matsmältning

Människor är inte de enda arter som kan vara känsliga för mejeriprodukter. Om din hund äter glass kan den få ont i magen eller värre, beroende på hur känslig den är.

Glass kan orsaka gaser, uppblåsthet, förstoppning, diarré eller kräkningar hos din hund.

Kom ihåg att din hund inte kan uttrycka sin oro för dig, så även om den ser okej ut på utsidan kan den ha stora matsmältningsproblem på insidan. Ingen vill att deras älskade husdjur ska lida i tystnad!

2. Det finns för mycket socker i glass

Socker är också dåligt för din hund. Sockret i glass kan få din hund att gå upp i vikt, och övervikt kan leda till andra hälsoproblem. Du kanske tror att en skopa inte kan skada, men tänk på hur många kalorier ditt husdjur äter på en dag. Det som kan kännas som en liten munsbit för dig kan innehålla mer än en dags kalorier för din hund.Hand håller ut en våffelstrut med glass till en labrador med tungan ute.

3. Glass kan innehålla ingredienser som är giftiga för hundar

Vissa glassar innehåller xylitol, ett sötningsmedel som är giftigt för hundar. Glass kan också innehålla andra ingredienser som innehåller xylitol, till exempel jordnötssmör och vissa godisar.

Chokladglass och chokladtopping, som chokladsås och chokladbitar, utgör ytterligare en fara eftersom choklad också kan vara giftigt för hundar. Och glass med rom och russin är förbjudet eftersom russin också är giftiga för hundar.

Det finns alldeles för många hälsorisker för att ge din hund glass - även om det bara är en slick.

Hundvänliga glassalternativ

Närbild på en terrier som slickar grön frusen yoghurt ur en kopp.

Misströsta inte! Om du är en glassfantast kan du fortfarande dela glädjen av att äta en frusen munsbit med ditt husdjur.

Om du är intresserad av att göra hemmagjorda alternativ finns det några alternativ. Bananglass är en smaskig och enkel godbit: Frys bananer och mixa dem. Du kan också lägga till äpplen, pumpa eller jordnötssmör som är säkert för hundar.Ett annat alternativ är att frysa in vanlig äppelmos och pumpapuré i silikonformar för att få en godbit som är lite mer lik en isglass än vanlig glass. Om du har ont om tid älskar hundar faktiskt vanliga isbitar också; det är en munsbit utan extra kalorier. Se bara till att du inte överdriver för att din hund inte ska få brain freeze.

Om du föredrar att köpa glass i affären säljer många glass som är säker för husdjur, det finns i avdelningen för frysta livsmedel. De flesta av dessa glassar är lika säkra som hemmagjorda, men det är alltid bäst att läsa etiketterna. Vissa glassar för hundar innehåller yoghurt, som din hund kanske tål bättre än mjölk eller grädde eftersom det innehåller mindre laktos. Det är oftast säkrast att hålla sig till godsaker utan mjölkprodukter. Se alltid till att prata med din veterinär innan du ger din hund något.

Kan hundar äta glass? De kan inte äta samma saker som du, men det finns gott om fryst godis som är säkra för husdjur och som de kan njuta av. Tanken på att hundar ska äta glass kan låta gullig, men om följden blir att ditt husdjur blir sjukt är det inget att skratta åt. På den ljusa sidan betyder ingen glass till Fido mer glass till dig!

Kort om författaren

Erin-Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en hund- och kattentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, bland annat intervjuer, spökskrivna texter, blogginlägg och kreativ facklitteratur. Erin är en SEO-nörd och intresserad av allt som har med sociala medier att göra. Hon har en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Instagram @ErinOllila eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter