Border collie – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Border collien är en mycket intelligent ras som trivs bäst med att få bo ute på landet. Om den står instängd utan sysselsättning blir den snabbt olycklig och destruktiv.

 

Border collien i korthet
The Border Collie Dog Breed

Border collie har extremt hög energinivå och måste få ordentligt med motion. De älskar att springa.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 13–20 kg

Tik: 13–19 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 55 cm

Tik: 50 cm

Utseende:

Stående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: hög energinivå

Livslängd: 10–14 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: höga

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Framavlad för:

Fårhund

Päls:

Längd: medellång

Kännetecken: Dubbel päls, rak 

Färger: svart med eller utan vitt, rött och vitt, enfärgad, två- eller trefärgad, merle eller sobel

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Border collie är en mellanstor hund.

Mankhöjden för hanarna ligger runt 55 cm och vikten på upp till 30 kilo. Tikarna är vanligen något mindre och lättare.

De ser ut som en lättare variant av australian shepherd (eller aussie som de också kallas) men i stället för aussiens utpräglade svansstump har border collien en fana som når ner till hasorna. Huvudet ser ut som på en collie och kroppen är något längre än hunden är hög. Öronen står rakt upp men spetsarna är framåtvikta, vilket ger hunden ett frejdigt utseende.

En del border collie har sträv päls som är runt 8 cm lång, medan andra har slät päls som är cirka 2,5 cm lång. En mängd olika färger förekommer: svart och vit, röd och vit, svart och grå, helsvart och trefärgad. Den långhåriga border collien har vanligen en rikligt bepälsad man och svans.

Temperament:

Border collien är en aktiv, arbetande hund som trivs bäst ute på landet. Om de står instängda utan sällskap och uppgifter kan dessa hundar bli mycket olyckliga och destruktiva. Rasen är mycket intelligent, lär sig snabbt och svarar fint på beröm.

Som en följd av deras vallningsinstinkter är de beskyddande gentemot familjen och reviret och de är utmärkta vakthundar. De håller ett vakande öga på barnen. Även om de fungerar fint ihop med barn och andra husdjur som de växer upp tillsammans med kan de vara reserverade och ibland småbitska mot främlingar och nafsa dem i hälarna precis som de skulle göra när de vallar.

Att leva med:

Border collie har extremt hög energinivå och måste få ordentligt med motion. De älskar att springa. De behöver också mycket uppmärksamhet från sina ägare och en funktion att fylla, oavsett om det är att valla en skock får eller att hämta en boll.

De bör socialiseras ordentligt redan som valpar för att förhindra att de blir skygga för främlingar. De behöver också lydnadstränas så att de inte börjar nafsa folk i hälarna, rymmer eller jagar efter bilar.

Border collien fäller genomsnittligt. För att pälsen ska hålla sig fin måste den borstas minst en gång i veckan. Rasen har en livslängd på mellan 12 och 15 år.

Historik:

Border collies är vallhundar och framavlade för att valla får, men de kan valla i princip vilken flock som helst, till och med barnen i familjen.

Rasen har sitt ursprung i gränstrakterna mellan England och Skottland och kan dateras till 1600-talet. Border colliens förfäder tros vara andra collietyper såsom bearded collie och scotch collie och en del historiker tror att det även kan finnas en spaniel med i spelet.

Under 1800-talet blev border collien populär bland engelska godsägare. Idag används de fortfarande till att valla boskap och som sällskapshundar. Eftersom de är så lättlärda används de också som polis-, bomb- och narkotikahundar och vid sök- och räddningsuppdrag. De är också duktiga ledarhundar åt blinda. Border collien har ganska nyligen släppts in på AKC-utställningar. Detta har gett upphov till kontroverser och protester från rasfantaster som oroar sig för att om man avlar på utseendet kan detta ha konsekvenser för arbetsförmågan.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel