Strävhårig vorsteh – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Strävhårig vorsteh behöver rejäl daglig motion och är inte lämplig i lägenhet eller små hem. Hunden har ett jämnt temperament, är lojal mot familjemedlemmar och interagerar fint med barn.

 

Strävhårig vorsteh i korthet
The German Wirehaired Pointer Dog Breed

Idag är strävhårig vorsteh en av de mest populära hundarna i Tyskland, där den går under namnet ”Drahthaar”.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 20–34 kg

Tik: 20–34 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 63 cm

Tik: 60 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 12–14 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Liten

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: stort

Framavlad för:

Allmän jakthund, vakthund

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Sträv päls, rak, liggande

Färger: leverfärgad och vit

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: ganska vanlig

Vuxna hanar är runt 60 cm höga och väger 32 kg. Tikarna är vanligen lite mindre.

Strävhårig vorsteh är aning längre än den är hög och den har relativt kort rygg. Öronen hänger nedåt och svansen är vanligtvis kuperad.

Den strävhåriga vorstehn har en distinkt hård och sträv ytterpäls som är vattenavvisande och utgör ett utomordentligt skydd mot väderlek och snårig vegetation. De har också buskiga ögonbryn, mustasch, skägg och simhud mellan tårna.

Den förväntade livslängden är god; 12 till 14 år.

Temperament:

Strävhårig vorsteh är extremt aktiva. Temperamentet är jämnt och de är lojala mot sin familj. De fungerar fint ihop med barn om de vuxit upp tillsammans eller om det är äldre barn som behandlar dem väl. De fungerar också fint med andra husdjur om de vuxit upp tillsammans med dem. En del exemplar ur rasen kan dock försöka dominera andra djur.

De är misstänksamma mot främlingar och är duktiga vakthundar.

Att leva med:

De här hundarna behöver ansträngande motion varje dag, annars blir de rastlösa och svåra att hantera. Därför är de inte lämpliga att ha i lägenhet eller i mycket små hem. De trivs bäst på landet där de kan rasa och stoja fritt ute i en väl tilltagen inhägnad och ännu gladare blir de om de får chansen att simma och apportera. Strävhårig vorsteh är jakthundar av naturen och kan få för sig att försöka rymma eller ge sig efter boskap i grannskapet.

Strävhårig vorsteh fäller genomsnittligt. Pälsen behöver borstas igenom ett par gånger i veckan, ryckas då och då och badas vid behov − mer pälsvård krävs inte för denna hund.

Historik:

Den strävhåriga vorstehn avlades fram i Tyskland under 1700-talets senare del för att vara en tålig, mångsidig fågelhund som kunde spåra, peka och apportera i de tuffaste klimat.

De härstammar från en mängd olika raser, varav en är pudelpointern (en tidig blandning av hundar av pointertyp och pudel eller av barbettyp). Andra hundar i den strävhåriga vorstehns bakgrund tros omfatta griffon d'arret à poil dur, deutsch stichelhaar, polska vattenhundar och tidiga korthåriga vorsteh. Enligt en källa kan även blodhund och foxhound finnas med i bilden.

Idag är strävhårig vorsteh en av de mest populära hundarna i Tyskland, där den går under namnet ”Drahthaar”. Den kom till USA under 1920-talet och fick AKC-erkännande år 1959. Rasen är dock måttligt populär i USA.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel