Devron rex – information och temperament

Devon rex är en energisk ras som tycker om att göra sin husse eller matte glad med lekfulla upptåg som belönas med kärleksfull uppmärksamhet.


Devon rex i korthet
The Devon Rex Cat Breed

Devon rex bör aldrig borstas eftersom dess päls är för ömtålig.

Vikt:

Hane: liten: < 3 kg 

Hona: liten: < 3 kg

Ögonfärg:

bärnsten, turkos, blå, koppar, grön, guldbrun, nötbrun, olikfärgade ögon, orange och gul

Typiskt för rasen

Livslängd: 9–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: låg

 

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: lockig

Färger: vit, blå, svart, creme, röd, brun, frostvit, platina, fawn (ljust gulbrun), chokladbrun, kastanjebrun, kanelbrun, lila, champagne, sälgrå

Mönster: enfärgat, sköldpaddsfärgat, tvåfärgat, trefärgat/kalikå, tabby (ett marmorerat mönster), ticking (mönster där pälsen liknar en pumas eller en hares), smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna), shaded, prickigt (ett mönster där fläckarna är fördelade så att katten ser prickig ut)

Mindre allergen: ja

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: vanligEn vuxen devon rex är en medelstor katt, även om huvudet ser större ut och bröstkorgen är bred. Hanarna brukar ha en medelkraftig benstomme medan honorna kan vara mer finlemmade, så en del hanar är betydligt större än honorna.

Devon rex har ett ovanligt utseende. Huvudet är trekantigt och nosen ser ut att ändra riktning mitt framför ögonen på en. Ögonen är stora och öronen är mycket stora – de sitter lågt på huvudet och brett isär. Fjärilsöronen, tillsammans med andra utmärkande ansiktsdrag, ger rasen ett alfliknande utseende.

Den mjuka och lockiga pälsen som devon rex har är också ovanlig. Många devon rex har ingen päls på några områden, särskilt där den kan slicka sig. Pälsen är ömtålig och pälsvård kan resultera i att den tappar pälsen helt och hållet. Devon rex brukar ha avbrutna morrhår eftersom de också är ömtåliga.

Temperament:

Devon rex är en aktiv, energisk ras. Den är verkligen en liten clown och kommer att roa sin husse eller matte med sina härligt lekfulla uppvisningar. För detta förväntar den sig självkart att bli tackad med kel och kärleksfull uppmärksamhet och återgäldar detta med att spinna.

Att leva med:

Devon tycker om att hoppa, så höga platser och klösträd bör finnas så att katten får motion. Men den älskar också mat, så det är viktigt att hålla koll på vad den äter.

Devon rex tycker om varma platser i solen och bör ha en varm plats på vintern. De bör aldrig borstas eftersom pälsen är så ömtålig. Det räcker att försiktigt gnida dem med ett tygstycke.

Foder- & nutritionsbehov:

Vilket foder passar en Devon rex-katt bäst? Devon rex är en aktiv och energisk raskatt, som älskar att underhålla sin ägare med sina akrobatiska uppträdanden. Förutom att vara mjuk och krullig så är Devon rex-kattens päls också känslig och kan även saknas på vissa ställen av kroppen - speciellt där den kan slicka sig. För att hantera denna känslighet kan man med fördel utfodra Devon rex-katter Hill's Science Plan Sensitive Stomach & Skin, som med ett förbättrat innehåll av omega- 3 och -6 ger frisk hud och päls. Läs mer här. Om förekomsten av saknad päls inte är frekvent kan Devon rex-katten också utfodras med Hill's Science Plan Adult kattfoder, som är speciellt utvecklad för att ge vuxna katter den energi de behöver genom sina vuxna år. Fodret är bl.a. framställt med högkvalitativa proteiner för en hälsosam muskeluppbyggnad, vilket hjälper Devon rex-katten som kännetecknas av sin höga energinivå. Läs mer här.  En annan viktig faktor som bidrar till din katts hälsa är vätskeintaget. Många katter får inte i sig den vätska de behöver, vilket kan orsaka bl.a. urinvägsbesvär. Det finns flera saker du kan göra för att din katt ska få i sig mer vätska, det kan t.ex. vara en bra idé att servera vatten i en bred skål, så att din katts morrhår inte går emot kanten, eller erbjuda vatten via en vattenfontän. Utöver att göra det enklare för din katt att dricka vatten kan du också smyga in lite extra vätska med hjälp av fodret. Våtfoder av hög kvalitet är lika viktig för din katts hälsa som torrfoder. Hill’s foder är tillverkat med ett optimerat urval av naturliga ingredienser för att ge katter precis vad de behöver i alla livsstadier. Vill du läsa mer om våra kattfoder kan du trycka här.

Historik:

När cornish rex började ställas ut på kattutställningar i England, var de en kuriositet och deras bilder kom ofta med i tidningarna. En av dessa bilder såg Beryl Cox i Devon. Hon var intresserad eftersom hon bodde nära en gammal tenngruva där det bodde en kattsamhälle. Dessa katter hade också lockig päls. Cox hade en kattunge med lockig päls. Trots att modern var en huskatt med rak päls hade kattungen fått lockig päls, så Cox antog att en av de herrelösa katterna från tenngruvan var fadern. Denna katt fick namnet Kirlee och blev känd för att ha startat rasen devon rex.

Till en början trodde uppfödarna att den lockiga pälsen hos både cornish rex och devon rex berodde på att de var släkt och att de kunde avlas med varandra. Man försökte med denna avel, men varje gång fick man kattungar med rak päls. De lockiga katterna fastställdes vara två olika raser.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel