Samspelet med hunden

 

Nyckeln till din hunds samspel med andra hundar är socialisering, förtroende och erfarenhet. Du bör utsätta din hund för så många människor, platser, djur och positiva erfarenheter som möjligt. Är din hund lugn, självsäker och kontrollerbar när den umgås med andra hundar eller människor? En del hundar visar underliga beteendeförändringar. De är rädda för folk med handskar eller män med skägg. En del skäller ursinnigt när de ser andra hundar, eller är livrädda för att sätta sig i en bil. Syftet med socialisering är att rätta till detta beteende hos en hund. Det är en process som bör starta när en hund är ung men som bör fortsätta livet ut. Till och med en hund som adopterats som vuxen drar nytta av social träning.

Förtroende: nyckeln till framgång Nyckeln till socialisering är förtroende och erfarenhet. Du skall utsätta din hund för så många positiva erfarenheter som möjligt, med så många olika människor, platser och djur du kan. Vanlig upprepad exponering räcker inte, erfarenheten din hund får i dessa situationer måste vara positiv. Alltså, det hjälper inte att bjuda hem en väns barn för att vänja hunden vid barn, om de bara nyper och petar på honom eller skrämmer honom.

Börja tidigt När din hund fortfarande är ung så är lydnadskurser, valpkurser eller ett besök till veterinären utmärkta tillfällen för din hund att bli vän med andra hundar. Motstå frestelsen att skämma bort nervösa hundar eller säga ifrån till överdrivet bråkiga hundar. Hundar är sociala djur och behöver lära sig att umgås med varandra. Då är det ju inte så konstigt att det bästa sätter för dem att lära sig detta är genom att umgås med varandra!

Låt dem träffa människor i alla former, storlekar och åldrar och se till att ha lite godis redo för att belöna när de uppför sig väl. Kom ihåg att aldrig lämna din hund ensam med spädbarn eller nyfödda. Små barn kan göra illa eller skrämma hunden trots att det inte är meningen och om din hund känner sig obekväm eller uppskrämd kanske den vänder sig mot dem. Ändra din dagliga promenad och ta din hund till platser som den inte är van vid. Ju mer erfarenhet den får desto mer säker blir den om den hamnar i en ovanlig situation.

Du är ledaren Hundar har en stark instinktiv känsla för hierarki och du ska alltid vara högst upp. Hunden behöver veta att du är självsäker och orädd innan den kan vara orädd. Om du försöker att lugna din hund runt större djur men själv är rädd bör du sluta. Du gör mer skada än nytta om du inte själv känner dig säker i en viss situation. Ett enkelt men effektivt sätt att hjälpa din hund att bli socialiserad är att hålla hundens uppmärksamhet riktad mot dig om den befinner sig i en situation som den inte känner sig säker på. Din hund ser dig som ledaren av flocken, eftersom du är stark och kompetent, och hunden känner sig lugn eftersom den vet att ledaren kommer att ta hand om saker och ting.

Professionell hjälp Om din hund visar upp ett aggressivt beteende, tveka då inte att söka hjälp. En aggressiv reaktion behöver inte nödvändigtvis betyda att det är en elak hund, men det behöver tas itu med på en gång. Prata med din veterinär som kan rekommendera en beteendespecialist eller hundpsykolog.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel

 • Så här hanterar du din hund eller katts magbesvär | Hill's Pet

  Veel huisdieren hebben van tijd tot tijd een probleem met de spijsvertering. Hoewel het wellicht niet prettig is om in details te treden, is het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten.
 • Are your Dog’s Bad Habits Stomach Churning? | Hill's Pet

  Dogs are naturally curious. That can mean that they sniff out all sorts of things they shouldn’t - spoiled food, decomposing carcasses and discarded human snacks – and sometimes they even take a bite or two, just to see how this odd smelling thing might taste.
 • Säsong | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Tandvård för hundar | Hill's Pet

  Tro det eller ej men att se efter din hunds tänder är lika viktigt som att se efter dina egna. Det är viktigt för din hunds hälsa överlag att få bra tandvård.
 • Benefits of Neutering Your Dog | Hill's Pet

  Learn everything you need to know about neutering or spaying your puppy including benefits to your puppy and society and addressing any worries you have.
 • Håll valpen frisk | Hill's Pet

  Du är den bästa personen att hålla din nya valp glad och vital. Nu är du inte bara den som ansvarar för valpens hälsovård - du är också den som känner den bäst av alla. Detta gör dig till veterinärens ögon och öron mellan veterinärsbesöken.