Bestämda måltider versus Foder tillgänglig hela tiden: Vad är bäst?

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kämpar du med att komma underfund med det rätta sättet att utfodra din katt? Frågar du dig själv: "Ska jag låta maten vara tillgänglig hela tiden?"

Hur utfodrar du din katt nu? Har du i dagsläget fri tillgång till foder för katten under hela dagen? Har du bestämda måltider, eller gör du en kombination av båda? Läs vidare för att få reda på tre olika sätt hur kattägare utfodrar sina kattvänner, inklusive fördelar och nackdelar med varje metod.

Bestämda måltider

Cat Eating

Regelbunden måltidsrutin innebär att du bara ger foder till din katt vid specifika tider under dagen. Både våtfoder och torrfoder kan utfodras på det här sättet.

Fördelar: Foderintaget kan övervakas noggrant, vilket innebär att det blir lätt att avgöra om din katts aptit har förändrats. Dessutom, om du har glädjen att ha ett hushåll med flera katter, kommer alla att ha tillgång till mat utan att en av dem dominerar över de andra — en katt kan äta upp all mat och gå upp för mycket i vikt, och den andra katten eller katterna kan gå miste om näringsämnen de behöver för att hålla sig friska.

Nackdelar: Katter kan tigga mat mellan måltiderna. Katter kan inte kontrollera hur mycket de äter vid en viss tidpunkt. Hur som helst, om du följer din veterinärs råd om korrekt mängd och regelbunden utfodring kan du vara lugn över att de verkligen får rätt mängd mat och näringsämnen.

Poängen är: Medan kattungar ska utfodras upp till tre gånger om dagen så går det bra att ge katten mat en eller två gånger per dag när den blir vuxen (vid ungefär ett års ålder), menar Cornell Feline Health Center. I själva verket är utfodring en gång om dagen tillräckligt för de flesta katter. " När katter når vuxen ålder är utfodring en gång om dagen bra, så länge de är friska och inte har några sjukdomsproblem som pekar på en anledning till att mata annorlunda," berättar Cornell. Återigen, kontakta alltid din veterinär innan du bestämmer dig för en utfodringsplan.

Om du har flera katter bör helst varje katt ha sitt eget foder- och vattenställe på en tyst och lugn plats där katten gillar att vara, råder The Cat Doctors. Det beror på att katter är ensamätare — de föredrar att vara ensamma när de äter.

Utfodring under hela dagen

Om du inte funderar på andra alternativ, kanske du undrar om foder tillgänglig hela tiden är en lämplig metod. När du utfodrar din katt under hela dagen är fodret alltid tillgängligt. Tänk på att endast torrfoder kan ges på detta sätt eftersom våtfoder inte bör stå framme hela dagen. Om du märker att din katt lämnar torrfoder i sin skål i mer än en dag bör du ändå slänga det för att det inte ska bli dåligt.

Fördelar: Din katt kan äta flera små måltider per dag enligt sitt eget schema.  En nyckel till framgång för mat tillgänglig hela tiden är att placera rätt mängd torrfoder i skålen för bara en dag i taget.

Nackdelar: Utfodring under hela dagen kan leda till att katterna äter för mycket och blir överviktiga. Det kan också vara svårt att se om dina katters aptit har förändrats, på gott och ont. Om du har flera katter är det är också svårt att se hur mycket var och en äter.

Poängen är: Även om utfodring under hela dagen kan leda till övervikt om det inte hanteras korrekt, så finns det sätt att göra det på som håller katternas vikt och foderintag i schack. Se till att mäta mängden foder din katt behöver under en dag. När fodret är slut ska du inte fylla på det igen förrän nästa dag. Detta kommer att lära din katt att hushålla med fodret hela dagen, snarare än att sluka allt på en gång.

Ett annat alternativ för utfodring under hela dagen är att använda en foderautomat med rätt doserad mängd foder så att du kan kontrollera hur mycket och hur ofta din katt äter. I en intervju med Scientific American, säger kattbeteendexperten Mikel Delgado att hon gillar foderautomater inte bara för belöningar, utan också som ett sätt att utfodra katter varje dag.

"Det finns två anledningar: för det första ger en foderautomat aktivitet och mental stimulans för katter; för det andra är katter av naturen jägare och naturligtvis ska de arbeta för sin mat. Ingen skulle ge dem en skål med möss," säger Delgado.

Kombination av båda sätten

White and orange cat with collar on eating out of metal bowl

Blandad utfodring kan definieras av att servera våtfoder som måltid två gånger dagligen och att ha torrfoder fritt tillgängligt.

Fördelar: Kombination av båda sätten gör att katterna kan äta flera små måltider bestående torrfoder per dag enligt deras eget schema. Du kan övervaka aptiten åtminstone delvis när du ger dem våtfoder som måltid på en bestämd tid under dagen. Det ger också näringsfördelar med både våtfoder och torrfoder.

Nackdelar: Kombinationsutfodring, precis som fri utfodring, kan ofta leda till överätning och fetma, så det är viktigt att mäta mängden mat och inte fylla på deras skål förrän nästa dag. Om du har flera katter kan det vara svårt att övervaka var och ens totala foderintag, så foder tillgänglig hela tiden kanske inte är det bästa alternativet i detta fall.

Poängen är: Både våt- och torrfoder har fördelar och nackdelar när det gäller din katt. Till exempel för katter som har diagnostiserats med vissa medicinska tillstånd — såsom urin- och njurproblem — kanske din veterinär föreslår att det är en fördel med det högre fuktinnehållet i våtfoder. Torrfoder är emellertid bättre för kattens tänder och är lättare att lagra.

Om du försöker med kombinationsutfodring, överväg i så fall att använda en foderautomat så att katterna känner sig utmanade genom att leka med deras mellanmål.

Om du har ett hem med flera katter, kom ihåg att volymen foder som erbjuds inte bör överstiga det totala kaloribehovet för alla katter varje dag. Annars kan din katt eller dina katter bli överviktiga, vilket kan leda till en högre risk att utveckla andra hälsoproblem.

Oavsett vilken metod du väljer, mät fodret varje dag för att bäst hålla koll på hur mycket din katt äter. Du hittar riktlinjer för hur mycket din katt ska äta varje dag på varje Hill's kattfoderpåse och i utfodringsguider på produktsidorna på Hill's hemsida.

Kom ihåg att detta endast är riktlinjer. Katters behov varierar beroende på deras storlek, energinivå och hälsoproblem. Rådgör med din veterinär om mängden kalorier som din katt ska konsumera varje dag.

Oavsett vilken metod du väljer för din kattvän, se till att du väljer foder av hög kvalitet för att ge dem de näringsämnen de behöver för att leva ett lyckligt och hälsosamt liv. Om du märker att din katt brottas med viktproblem, eller bara äter mycket i allmänhet, rekommenderar vi starkt att du beställer en tid hos din veterinär för att få till den sundaste handlingsplanen.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansskribent och husdjursägare som bor i Erie, Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter