Våt- eller torrfoder för katter – vilket är bäst?

$authorText
$readingTime
Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När du tar hem en katt kan det vara svårt att välja mellan våt- och torrfoder. Båda är i slutänden utmärkta näringskällor och vissa kattägare väljer att ge både och. Det finns olika fördelar med båda fodertyperna. Detta är vad du behöver veta för att bestämma vad som är bäst för din katt.

Fördelar med våtfoder för katter

Våtfoder för katter säljs i portionsförpackningar som katter älskar. Det finns en mängd olika goda smaker och former för att ge katter varierade måltider. För katter med tandproblem eller som har svårt att tugga kan våtfoder vara enklare att äta.

Våtfoder ger även katter extra vatten för att hjälpa dem hålla vätskebalansen på rätt nivå. Även om katten äter våtfoder bör den alltid ha tillgång till rent, friskt vatten. Ett ökat vattenintag rekommenderas ofta för katter som diagnostiserats med vissa hälsoproblem, som njur- eller urinvägsproblem. För dessa katter kan dietfoder på burk rekommenderas eftersom det ger andra fördelar, till exempel kontrollerade mineralhalter, som är bra för sådana hälsoproblem.

Fördelar med torrfoder för katter

Torrfoder för katter finns i påsar av lämplig storlek. De håller sig till bäst-före-datumet på påsen så länge du förvarar fodret på en sval, torr plats. Det är generellt sett billigare än våtfoder och kan vara snällare för plånboken. 

Vissa katter är helt nöjda om du lämnar en skål med torrfoder framme som de kan knapra på hela dagen. Andra katter frossar i mat och kan bara matas med portionskontrollerade måltider. Du kan enkelt använda en mätkopp för att ge rätt portion till överviktiga eller frossande katter. Själva foderkulorna kan också användas i aktiveringsleksaker så att katten håller sig aktiv och glad.

Kombinera torr- och våtfoder

Genom att kombinera, eller blanda, torr- och våtfoder kan katten få det bästa av två världar. Du kan till exempel ge din katt torrfoder på morgonen och våtfoder på kvällen. På så sätt har katten möjlighet att knapra på torrfodret hela dagen om den vill och du kan slänga uttorkat våtfoder innan du lägger dig.

Du kan även blanda kattens torrfoder med våtfoder, vilket ger extra vätska vid varje måltid. Om du väljer det här alternativet måste all blandad mat som katten inte ätit upp slängas inom några timmar. Tänk dock på att det fortfarande är viktigt att hålla koll på portionerna så att katten får i sig rätt mängd näringsämnen för att bibehålla en hälsosam vikt.

Oavsett vilken typ av kattmat du väljer, kan det vara svårt att avgöra om torr- eller våtfoder är bäst. Varje katt är unik och har sin egen smak och önskemål. Rådgör med din katts veterinär om du har några frågor om att välja våt- eller torrfoder och välj smak efter din lilla väns egna önskemål.

Contributor Bio

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert är en frilansande skribent, bloggare och författare. Hon är ägare till sex adopterade katter och en adopterad hund, och skriver mycket om djuromvårdnad, trädgårdsskötsel och andra livsstilsämnen. Läs mer om Jeanne och hennes skrivande på hennes egna hemsida.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

    Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)