Checklista inför den nya kattungen: Hur du ger din kattunge den bästa möjliga starten

minuters läsning

En orangefärgad kattunge sitter hos sin ägare och tittar uppmärksamt

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Grattis! Du är på väg att välkomna en kattunge till din familj och förhoppningsvis inleda en lång och fantastisk vänskap. Det är viktigt att vara väl förberedd, checklistor för den nya kattungen handlar inte bara om vilka saker du behöver köpa inför ankomsten. Det börjar långt innan dess

Att vara rätt för varandra

Katter lever ofta upp till övre tonåren, så att skaffa en kattunge måste ses som ett långsiktigt engagemang! Katter ses ofta som självständiga husdjur som behöver mycket mindre energi än hundar, men de behöver fortfarande mycket tid och uppmärksamhet, och det kostar mer pengar än vad du kanske tror. PDSA uppskattar att en genomsnittlig katt kommer att kosta minst 100 000 kronorunder sin livstid, vilket är en betydande summa för vem som helst. Se till att du har tid, möjlighet, energi och pengar innan du skaffar en kattunge.

Kom ihåg att katter har många olika beteendebehov, exempelvis att klösa, klättra och jaga, vilket vissa ägare har svårt att acceptera. Var säker på att en katt är rätt typ av husdjur för dig och din familj.

Att få en bra start

De flesta av oss skaffar en kattunge för att vi vill ha ett kärleksfullt och roligt tillskott i familjen. Kattungar behöver få växa upp i miljöer där de får omvårdnad och socialiseras, och uppfödaren måste vänja dem från en mycket ung ålder. Det innebär att ge dem positiva upplevelser från både vuxna och barn, de behöver bli vägledda och vänja sig vid ljud och dofter i ett hem. Gör alltid efterforskningar om din uppfödare och ställ många frågor. Skaffa aldrig en kattunge utan att ha sett mamman. Om du väljer att skaffa en kattunge från ett adoptionscenter kommer ett gott ansett center att ge dig massor av information och även fråga dig en hel del frågor.

Saker du behöver innan din kattunge kommer hem

Att lämna sin mamma och flytta till ett nytt hem är en stressig tid för alla kattungar. Om du kan ge uppfödaren en filt några veckor i förväg, så kommer kattungen redan att vara bekant med dofterna i sitt nya hem när den anländer och kommer att må bättre från allra första stund. Du kan också fråga din veterinär om feromonspridare som du kan installera innan kattungen kommer. Dessa kan hjälpa katter och kattungar att känna sig mer avslappnade i den nya miljö. 

Saker du behöver köpa är bland annat:

 • Transportväska eller kattbur. Transportera aldrig en katt eller kattunge lös. Använd en stabil transportväska/bur, helst med en öppning på ovansidan.

 • Bädd och filtar. 

 • Foder för kattungar. Se alltid till att du får tillräckligt med foder med dig från uppfödaren eller adoptionscentret, det bör finnas mat för minst en vecka för att undvika en plötslig förändring och orolig mage. Fråga din veterinär om vilket foder som är bäst för kattungar och hur du gör för att gradvis byta från det ena till det andra. 

   

 • Skålar efter mat och vatten. Du kanske vill komplettera med en aktiverings-matare för att göra måltiderna mer spännande.

 • Kattlåda och kattströ. Försök att undvika ströer som är alltför dammiga. Helst ska du ha en kattlåda mer än antalet katter, så du behöver minst två. Dessa måste placeras på lugna, avskilda platser och långt bort från mat och vatten.

 • En kam eller borste som är skonsam och lämplig för borstning av kattungar.

 • Klösbrädor eller klösmattor. Katter har ett medfött behov av att klösa. Det håller deras klor i gott skick, stärker musklerna och markerar deras revir. Om du inte har några klösbrädor kommer katten att klösa på dina möbler istället. Valet är ditt!

   

 • Halsband. Många veterinärer gillar inte halsband på katter eftersom de kan orsaka skador, men det kan vara lag där du bor. ID-chip, vilket är obligatoriskt i vissa länder, är ett mycket bättre sätt att identifiera din katt för all framtid. Din veterinär kommer att kunna ge dig råd om när och hur du ska gå tillväga.

 • Leksaker. Lek är viktigt för att hjälpa din kattunge att bli starkare och smidigare, och det är också bra för samhörigheten mellan er. Köp flera leksaker och växla mellan dem för att hålla intresset uppe. 

 • Kattlucka. Din kattunge kommer inte att gå ut på ett tag, men om du skaffar en kattlucka, eller åtminstone ordnar med monteringen, kan du vara säker på att du är förberedd när den är redo att börja utforska världen utanför. Inställningen till frigående katter varierar stort mellan olika länder på grund av riskerna för katten och även för det lokala viltlivet, så om och när du släpper ut din katt kan vara beroende av var du bor. Kom dock ihåg att inomhusvistelse också kan vara en betydande orsak till stress hos många katter. Prata med din veterinär om du är osäker på för- och nackdelarna.

Ett varmt välkomnande

Du och din familj är förmodligen väldigt glada över att kattungen har kommit hem till er, men kom ihåg att det kommer att vara väldigt skrämmande för den till en början. Låt den vara i bara ett rum till att börja med, försedd med mat, vatten och en kattlåda (som står en bra bit från maten och vattnet), och försök att inte stressa den. Den kommer naturligtvis att gömma sig till att börja med. Låt den utforska i sin egen takt. Sitt tyst i rummet och läs en bok eller något annat som distraherar, och låt den komma till dig. Detta kan ta några dagar.

Tänk på att om du redan har en katt kan den vara mycket van vid att ha hemmet, och dig, för sig själv. Många katter, särskilt fullvuxna, tycker att en ny katt eller kattunge i deras hus är mycket stressande. Prata med din veterinär eller en licensierad djurbeteendevetare om det bästa sättet att introducera dem för varandra och vad du kan förvänta dig.

Oavsett omständigheterna, när din kattunge kommer till dig, var tålmodig, lugn och försiktig så kommer ni att få en fantastisk start. Mycket nöje!

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA